čitajsamnom

Da biste bili sretniji birajte riječi kojima govorite o sebi ili svojim osjećanjima

By on April 25, 2012

Znate li da riječi koje koristite mogu uticati na to kako se osjećate. Riječi pojačavaju ili ublažavaju emocionalno stanje u kojem se nalazimo.

Na primjer, ukoliko vas nešto iznervira, možete reći da ste BIJESNI ili RAZJARENI . A možete reći da ste “pomalo uznemireni”. Iako zvuči nevjerovatno u momentu će se smanjiti nivo emocionalnog naboja koji osjećate, jer mozak prima blaži signal i ponaša se u skladu sa njim.

Isto tako nije loše paziti kod izbora riječi kojima opisujemo svoja osjećanja u svakodnevnom govoru. Ako često za sebe kažete „Jadna ja“ nema razloga da ljudi oko vas misle drugačije ili vas tretiraju drugačije.

Probajte. Ja jesam i radi, sa svim stanjima. Posebno kad neko pita kako sam. Kažem odlično. One koji me vole tako obradujem, a one kojima nisam draga nasikiram ;)

(Ovaj tekst je dio projekta LIVEINSPIRE. Kliknite, pročitajte, inspirišite se. Za tekstove koji vas najviše inspirišu možete i glasati. )

About Cyber Bosanka

Blogerica - Cyber Bosanka Zaljubljenik u internet i društvene mreže. Radoznala i uvijek raspoložena za lično usavršavanje. Životni moto - Budi otvorenog uma. Ne radi drugima ono što ne želiš da drugi rade tebi.

One Comment

  1. Branko Baćović

    April 29, 2012 at 11:05 pm

    Moja keva kaže… nemoj da govoriš da nešto mrziš, nego da je ta i ta stvar najniža na tvojoj lestvici stvari koje voliš ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *