čitajsamnom

Kako je moj brat objasnio mami i tati šta je to Facebook

By on March 26, 2012

Moj brat i ja smo već dugo na društvenim mrežama i koristimo ih svakodnevno u svom životu. I često spominjemo Facebook i Twitter u razgovorima sa mamom i tatom.

Njih dvoje nisu prisutni na internetu i nemaju namjeru biti, i dok im pričamo o tome kako je “onaj rekao ovo ili ono” primijetimo da im je totalno nejasno o čemu se tu radi.

I onda im je Peđa jedno popodne slikovito objasnio šta je to Facebook. Rekao im je:

Zamislite ovu zgradu u kojoj stanujete 30-ak godina. Zgrada ima 7 spratova i oko 40 stanova. Neke stanare znate dobro, neke malo manje, a neke nikako, samo iz viđenja znate da su tu.

I sad kad ste to zamislili – zamislite da imate mogućnost vidjeti šta svako od njih, čak i oni koje ne znate dobro, misli o nečemu, šta sluša, kako provodi slobodno vrijeme, kako reaguje na ovo ili ono…

I zamislili su… I rekli da ne bi to voljeli znati ni da im neko plati :)

Društvene mreže često postanu i to – gomila informacija koje vam ne trebaju od ljudi koji vas ne zanimaju. Ako ne vršimo selekciju koga i kako pratimo.

About Cyber Bosanka

Blogerica - Cyber Bosanka Zaljubljenik u internet i društvene mreže. Radoznala i uvijek raspoložena za lično usavršavanje. Životni moto - Budi otvorenog uma. Ne radi drugima ono što ne želiš da drugi rade tebi.

2 Comments

 1. Mediha

  March 26, 2012 at 3:19 pm

  Sjajno… :)

  Jel’ im rekao kako onda moraju nekog komšiju isključiti iz igre,a nekom dozvoliti samo do praga, nema dalje… :)

 2. Šovlja

  March 26, 2012 at 4:59 pm

  Odlično, ovo je bolje objašnjenje od svih onih how-to tekstova.
  Često mi se desi da, tokom razgovora, kažem: “E, jeste znali da je tamo-i-tamo, taj-i-taj…blabla” i onda dobijem povratnu: “Pobogu, kako ti to znaš?!”
  A ja pročitala negde na netu, onako, usput. Svuda klikćem i sve pročitam, čak i ono što me ne zanima mnogo, bez obzira da li je na Fejsbuku, Tviteru ili na nekom drugom sajtu – meni internet služi za sve. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *