čitajsamnom

Na Facebooku vas stalno taguju na fotografije koje vas ne zanimaju? Evo kako to možete spriječiti!

By on November 2, 2012

Ovo je jedan praktičan tekst koji vam može pomoći u tome da ono što se pojavljuje na vašem Facebooku stavite pod svoju kontrolu. O čemu se radi?

Konkretno – možda vam se dešava da vas često prijatelji taguju na nekim slikama ili da vam svašta nešto “lijepe” na zid. I možda vam to smeta, odnosno nije uvijek nešto što biste da vide i drugi. Ili još gore – time vam na silu pokušavaju skrenuti pažnju na neki svoj proizvod, uslugu ili bilo šta treće, a vi ste to jednom vidjeli i ne zanima vas? I ne želite da svi vaši prijatelji vide kad god vas neko taguje na bilo koju sliku iz bilo kojeg razloga?

Ima rješenje, a nisam ga ni ja primjenjivala do nedavno

Za ovo što ću napisati moja zahvalnosti ide kolegici Veri jer mi je ona otkrila kako se mogu “spasiti” tagovanja.

Prvi korak:

Odete na Postavke privatnosti – Privacy Settings – Podešavanja privatnosti (zavisi na kojem jeziku koristite Facebook. Za one koji se ne snalaze – jezik na Facebooku možete promijeniti odlaskom na Account Settings (Postavke korisničkog računa) pa onda na Language (ovo pišem jer sam nedavno imala pitanje kako pa evo za sve koji možda ne znaju).

Drugi korak:

Nakon odlaska na Postavke privatnosti otvoriće vam se sljedeći prozor:

Tu odaberete opciju Timeline and Tagging – Vremenska crta i označavanje – Vremenska linika i označivanje – Vremenska linija i oznake (da, sve su ovo verzije u zavisnosti od jezika koje koristite, namjerno pišem sve da ne bude zabune).

Treći korak:

Otvoriće vam se prozor koji izgleda ovako – ovo su moje postavke a objasniću jednu po jednu da znate o čemu se radi.

Ko može pisati po vašoj vremenskoj crti? – Kod mene samo prijatelji, a druga opcija vam je niko.

Ko može vidjeti šta drugi stavljaju na vašu vremensku crtu (Timeline)? – Kod mene je opcija “Samo ja”, a vi možete odabrati – Svi javno, prijatelji, prijatelji prijatelja i sl. Ova moja opcija znači – šta god da mi neko stavi na moj profil to vidim samo ja i ta osoba koja je to postavila.

Pregledaj objave u kojima si označen(a) prije nego se pojave na tvojoj vremenskoj crti – Kod mene je uključena opcija i to znači da kad god me neko taguje u nekoj objavi ja dobijem notifikaciju i onda imam opciju da je odobrim ili izbrišem / isključim. Ako je odobrim to će se pojaviti na mom Facebooku i moći će vidjeti svi. Ako ne odobrim to nestaje – nema ga.

Ko može vidjeti objave u kojima sam označen na vremenskoj crti? – Kod mene je ta opcija podešena na “Samo ja”. A vi imate takođe opcije – Javno, Prijatelji, Prijatelji prijatelja i sl.

Pregledaj oznake koje prijatelji objavljuju u vašim objavama na Facebooku. – Opet sam uključila ovu opciju jer želim pregledati sva tagovanja prije nego se pojave na mom Facebooku.

Ko može vidjeti prijedloge za oznake kada slike koje liče na vas stavlja na Facebook? – Ovdje mi je opcija prijatelji a drugi izbor je niko. U suštini se radi o tome da vaši prijatelji prilikom postavljanja slika mogu imati vas kao opciju za tagovanje ukoliko se pojave slike na kojima se vi nalazite. Ako ste bili na nekoj zabavi skupa ili se bilo gdje slikali moći će vas tagovati. A pošto imam uključenu opciju da ja pregledam te tagove, lako ih je isključiti ako vam se neka od slika ne sviđa :)

I to je sva mudrost koja će vas spasiti tagovanja i dati vam mogućnost da imate pod kontrolom ono što vam neko “stavlja pod nos” na Facebooku. Ja to tako zovem jer često ljudi nemaju mjeru i pretjeruju ne poštujući vašu privatnost. Ovako, uz pomoć ovih opcija, to nekako možemo držati pod kontrolom.

Autor: Hana Kazazović

About Cyber Bosanka

Blogerica - Cyber Bosanka Zaljubljenik u internet i društvene mreže. Radoznala i uvijek raspoložena za lično usavršavanje. Životni moto - Budi otvorenog uma. Ne radi drugima ono što ne želiš da drugi rade tebi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *