Loading

A ko je Boris Nemšić?


borisJuče pročitah u novinama kako Boris Nemšić napušta „Telekom Austria“ i odlazi na mjesto glavnog direktora u ruski „VimpelCom“. Nakon 12 godina rada u „Telekomu Austria“ i velikih uspjeha koje je tu postigao, Boris je odlučio svoju karijeru nastaviti u Rusiji. 

Novine su već u par navrata pisale o ovom transferu, ali sam tek juče obratila pažnju na jednu stvar. Kada o Borisu pišu mediji u BiH onda je on Sarajlija Boris Nemšić, a kada su u pitanju mediji iz Hrvatske onda se radi o hrvatskom manageru Borisu. I tako juče gledam u hrvatske novine koje imaju naslov „Hrvatski manager osvaja Rusiju“ i sama se pitam – a šta je Boris Nemšić? I zašto je bitno ko je, tačnije šta je, i kome je to bitno? 

Znam, takva pitanja i odgovori se danas postavljaju najčešće, glavna disciplina je postala brojanje krvnih zrnaca i analiziranje imena, otkrivanje mjesta rođenja i pronalazak bilo kakve veze sa nečim. Sa čim – e to već zavisi od toga šta želimo utvrditi.

Ja sam malo Googlala i otkrila da je taj isti Boris jedan veliki stručnjak koji je prije dvanaest godina došao u „Telekom Austria“. Tu je radio u odjelu za mobilnu telefoniju, pa je vodio hrvatski „Vipnet“, pa je prije tri godine postao i predsjednik uprave „Telekom Austria“. Tu je očito dostigao sam vrh i nije mogao dalje, pa se sada okrenuo novom izazovu – ruskom mobilnom operateru koji treba jednog stručnjaka koji će ga voditi. Sam Boris je izjavio kako je takav prelazak njemu manje interesantan zbog novca (a ovakav ugovor stvarno nosi i veliku sumu novca), a više zbog izazova. 

Zaključak na kraju – Boris je vrlo uspješan manager. Rođen je u Sarajevu i tu je završio elektrotehnički fakultet, a dalje školovanje je dalje nastavio u Beču, davne 1984. godine. Koliko me sjećanje služi, te godine se baš i nismo dijelili na ove Bošnjake, Hrvate, Srbe i možda neke četvrte.

Da li je Borisova bitnija karakteristika to što je rođen u Sarajevu, to što je po nacionalnosti valjda Hrvat ili možda činjenica da je stručnjak kojeg će Rusi platiti milionima da im poboljša telekom? Na ovo pitanje očito postoji više odgovora, jer da nije tako ne bi ni bilo ovog teksta.

Leave a Reply

X