Loading

Božo i Halka – moj 100% siguran recept za popravljanje raspoloženja

Autor: Hana Kazazović

Desi se povremeno da mi rasploženje ode u minus i da sjedim pokušavajući otkriti zbog čega. To je obično prvi korak ka tome da krenem sa “popravkom”, odnosno da pokušam da ga vratim bar na nulu, ako ne može više.

Međutim, bude i situacija kad jednostavno sama sebi ne mogu odgovoriti na pitanje “Zašto se osjećam neraspoloženo” i kad ne znam kako da se “popravim”.

Nekad pomogne spavanje, ali šta ako je 6 poslije podne i ne želiš zaspati jer ti je predugo da spavaš do ujutro?

Nekad pomogne fizička aktivnost, ali šta kad te to uhvati taman pola sata nakon što si već završio sa njom?

Nekad pomogne muzika. Samo treba naći onu koja ti u tom trenutku najviše odgovara.

Prije par dana sam bila u minus raspoloženju i pokušavala da nađem nešto čime bih se “popravila”. Par minuta kasnije kliknem na YouTube i pustim nekoliko pjesama Bože Vreće i ansambla Halka. 20-ak minuta kasnije sam pjevala iz sveg glasa, a malo je falilo i da zaplešem u stanu.

Nije to prvi put da me Božino pjevanje vratilo u pozitivno raspoloženje. Zato sam već nekoliko puta htjela pisati o njemu/njima, ali i odstajala pomislivši “Ma što ću, vjerovatno su već svi čuli za njega?!”

Onda pročitam ovaj tvit i shvatim da ipak nisu, odnosno da sigurno ima još mojih čitalaca koji nisu i kojima bi prijalo da poslušaju ovaj melem od muzike.

Jer, moram priznati, to kako Božo pjeva ima više veze sa magijom nego sa pjevanjem. Tako sam se ja osjećala kad sam prvi put na YouTubeu sasvim slučajno naletjela na njegovo “a capella” izvođenje pjesme Safo moja, Safo. Slušala sam je bez daha i nakon toga poslala link bratu i mužu uz kratko “Jbt, šta je ovo?! Jeste vi čuli njega do sad?”

Pri tome, moram naglasiti, ja uopšte ne volim sevdah. Uvijek sam govorila da više od 3 sevdalinke ne mogu odjednom poslušati i da, ako je suditi prema tome, i nisam toliko Bosanka. Onda čujem Božu kako pjeva sevdah i to me potpuno opčini.

Zahvaljujući Saneli imala sam priliku, sreću, zadovoljstvo i čast da Halku i Božu poslušam uživo na koncertu u Sarajevu. I to je bila prava magija. Znate ono kad vam 2 sata prolete kao treptaj i kad vam se čini da ste prije sekund zatvorili oči i zaspali, usnivši bajku? Takav je meni bio taj koncert. Direktna infuzija pozitivne energije, doživljaj koji te drži danima i koji poželiš proživjeti još bar milion puta. Ako se zaljubite u Božino pjevanje slušajući ga na snimku, onda ćete uživo biti očarani. Napisah već na Twitteru djevojci koja će ih slušati 24. maja u Beogradu kako je uživo sve bar 10 x bolje. Uopšte ne pretjerujem.

Za one koji do sada nisu upratili moram napisati da Božo nastupa i solo, ali i sa ansamblom Halka. Halka je do sada objavila 2 albuma, a on kao solista jedan. Sam pjeva bez muzike (a capella).

Halku čine još četiri muzičara koji tako dobro sviraju da se uživo uopšte ne razlikuju od snimka sa albuma. Odnosno, pardon, razlikuju se tako što zvuče puno bolje i energičnije.

Božo je meni u životu velika inspiracija. To je momak koji je imao svoj san i koji je odlučio da stisne petlju i živi onako kako mu srce i duša govore da treba. Pogledala sam nekoliko njegovih intervjua na YouTubeu i to su riznice pozitivne energije, pa vam ih svakako preporučujem. Najbolje ovaj koji je sa njim napravila Sanela Prašović Gadžo. Klik na Interview 20.

Pored toga, njegova Facebook stranica je jedna od rijetkih na koju sam prijavila da mi stižu obavijesti za svaku objavu, jer su veoma inspirativne. U stvari, hajde da budem iskrena, znaju me ganuti do suza zbog Božine senzibilnosti, iskrenosti i ljepote duše.

Uostalom, sve će vam biti jasno kad pustite neku od njegovih izvedbi. Ja bih svakako preporučila da krenete sa Lelijom, jer je to sevdalinka koju je napisao Božo lično (da, on čak piše sevdalinke) i koja ima jedan od najljepših spotova koje sam ikad vidjela. A nakon toga vam preporučujem meni tri omiljene. Trenutno :)

I da, ako budete u prilici preporučujem da ih poslušate uživo, čak i ako vam sevdah nije omiljeni žanr. Nije ni meni, ali ovo i nije sevdah nego čista magija.

P.S. Moja drugarica Dara je takođe bila pod utiskom nakon koncerta Halke u Banjaluci, pa je napisala divan tekst Božo Vrećo, čovjek sa pogrešnim imenom koji vam takođe preporučujem.


6 comments

  1. Božo otvara i započinje novu eru bosanske sevdalinke. Svojim izvedbama unosi novi duh u našu tradicionalnu muziku i time je postigao što nijedan interpretator sevdalinke na našim prostorima. Jednostavno, danas sa pojavom Bože, sevdalinka je dobila novu dimenziju, boju, i ono najvažnije…ponovno zanimanje za muziku kao takvu. Božo je raketirao sebe i sevdalinku i niko ga zaustavit ne može. Unijeo je povrat odavno usnule tradicionalne muzike mladima i starijima.
    Druga strana Bože je opet posebna, kao osoba i pojava žari zaista pozitivnom energijom čovjeka, živi to što radi, i koji zna šta hoće. Mnogi zlonamjernici imaju pravo ga osuđivati, ali njihovo oružje pada u vodu kada Božo pusti svoj glas i emocije. Neka nam je živ i zdrav.

  2. Kad sam pročitala ovaj post,počela sam preslušavati jedan po jedan snimak, tako danima,jer nisam prije čula za Božu i Halku. Sad se vraćam samo da ti zahvalim za ovo otkriće!

Leave a Reply

X