Loading

Creative Commons licenca i Balkanci


Konačno i ja mogu da napišem nešto na ovom svom blogu. Nije me bilo neko vrijeme jer sam morala preseliti. Naime, prije nekoliko dana mi je istekao hosting pa sam imala dilemu – produžiti ga ili pronaći neku novu varijantu. U tim mojim dilemama se ukazao Amar i riješio ih. Produžila sam samo svoju domenu www.bosanka.net a hosting mi je obezbijedio Amar, i još me i preselio. Bilo bi jako lijepo kada bi se sva preseljenja u životu mogla obaviti tako brzo i bezbolno – nisam se uopšte umorila. Nadam se da nije ni on. Još jednom – hvala, Amare!

Ovih dana sam imala mali problem sa nekom vrstom zaštite autorskih prava. Desio se jedan slučaj koji se meni i ranije dešavao. Vjerovatno znate da sam jedan od osnivača portala Zenica-Online, a takođe vrlo redovno pišem svoje autorske tekstove na njemu. Od samog osnivanja smo stavili da Zenica-Online bude pod Creative Commons licencom i mislili smo (mislila sam) da je to sasvim dovoljno. No međutim, zaboravila sam da živim tu gdje živim (ovo je ovdje Balkan) pa su nastupili mali problemčići. Desilo se već nekoliko puta da se tekst napisan za Zenica-Online pojavi negdje drugo na webu, da se potpiše autor ali bez linkovanja na izvor. Čak i bez naznake da je to sa Zenica-Online.

Primjer – u petak sam za Zenica-Online pisala post Zenica od A do Ž. U nedjelju je taj moj post osvanuo na BIH-x.info. Sve uredno kopirano i naveden autor – Hana Kazazović.

Prvo nisam znala je li uopšte u pitanju krađa autorskih prava. Onda mi je Pedya objasnio da nisam stavila da mora da se stavi link na izvor. Znači do mene je greška. Glup je osjećaj, napišeš nešto na primjer za jednog izdavača a objavi isto i drugi koji te i ne zna. Da se kojim slučajem to sve plaća desilo bi se da mi recimo Zenica-Online plati tekst koji neko drugi objavi džaba. Ugledala sam sebe sa magarećim ušima i krenula u rješavanje problema. Pardon, pokušaj.

Pedya mi je pokazao kako je kod sebe naveo da mora da se navede link pa sam to isto uradila i ja na Zenica-Online. Stavila sam ono famozno – Zenica Online © 2010 Some Rights Reserved, te napisala Pravila prenošenja sadržaja. Sad imam crno na bijelo da me moraju linkovati.

Mada, kako rekoh, ovo je ovdje Balkan. Autorska prava, nažalost, niko ne može staviti na vagu i izvagati na pijaci, pa ih samim tim čovjek ne može ni zaštititi, a posebno naplatiti.

8 comments

  1. Naslov sve govori :)
    Intelektualno vlasništvo i prava…hehehe..znaš koliko ljudi ovde znaju da to uopšte postoji ;)
    Ali..change is gonna come ;)

  2. Sve to što ne ide “na kilo”  je sumnjiva roba…Voleo bih da pročitam negde da je neko uspeo da ostvari neku –  makar i moralanu – konpenzaciju na sudu.  A do tada, gledam da se ne uzbudjujem oko toga… Najviše što možeš je da od svega napraviš malo “frke”, i izvučeš nešto ekstra publiciteta, ali kako vidim – to si već apsolvirala!

  3. Zadnjih 15ak dana planiram jedan pozamašan tekst vezan za CC licencu budući da internet definitivno ne može koegzistirati sa standardnim “kopirajt” zakonima.
    Zanimljiv tekst, no iako smo balkan, morali bi u najmanju ruku kreditirat izvor sa kojeg prenosimo slike ili tekst. Žalosno al istinito, često se dešava da veliki portali uzimaju slike i prenose tekstove, pripisujući sav kredit sebi.

Leave a Reply

X