Dva predavanja zbog kojih je za mene Webiz 2.0 već zadovoljio sva očekivanja

Autor: Hana Kazazović

Od juče sam u Zrenjaninu, na Webiz-u, konferenciji o poslovnoj primjerni interneta. Bila sam i prošle godine na prvoj (kako je tada bilo možete pročitati na Webiz Zrenjanin utisci: U Vojvodini se (osim što se dobro jede) prave i odlične konferencijepa sam vrlo rado prihvatila poziv da dođem ponovo.

Inače, za one koji ne znaju, ja sam 3 godine živjela u Vojvodini, u Zrenjaninu završila u srednju školu, imala svoj prvi pokušaj studiranja, tako da me pregršt nekih lijepih emocija veže za ovaj grad. Pored toga inače obožavam Vojvodinu, ovu ravnicu i ljude pa se ovdje osjećam zaista kao kod kuće.

Doduše, mnogi to teško razumiju, ali ja se zaista na cijelom prostoru bivše države osjećam kao kod kuće. Ali o tome ću u jednom od sljedećih tekstova. Sad ipak malo više o konferenciji.

U suštini, kad se sve završi i kad se slegnu utisci u glavi, pisaću jedan tekst o svemu što se dešavalo. Danas ću se osvrnuti samo na 2 predavanja kojima je počeo dan i koja su meni već dovoljna da mogu reći kako se isplatilo doći.

Prvo predavanje je održao Đorđe Grujić, Zrenjaninac, jedan od osnivača sajta ilovezrenjanin.com i momak koji je veoma dobro shvatio šta sve može da se postigne na internetu. Da je to tako dokazuje i stranica koju sam spomenula, ali i agencija Progressive Media koja ima već dosta uspješnih projekata iza sebe, a može se reći da su tek krenuli sa razvojem.

djordje

Ono što je mene fasciniralo jeste veliki broj primjera uspješnih internet projekata koje nam je Đorđe predstavio, a svi su iz Zrenjanina. A priča koju nam je ispričao je veoma korisna svima koji razmišljaju o tome kako internet može pomoći da zaradimo neki novac. Najvažnije od svega, ono zbog čega ja obožavam da slušam ovog momka i trudim se kad god imam priliku da pričam sa njim jeste to što on o svemu priča iz svog iskustva. Nema kod njega primjera iz prakse o kojima je samo čitao – on je sve probao i testirao lično, pa kad vam kaže da nešto može ili ne može onda znate da je to tako.

Njegovu prezentaciju možete pogledati na “Kako Internet može pomoći novčaniku” i ja vam zaista preporučujem da je pogledate. A kad budete imali priliku popričajte sa njim jer je veoma raspoložen da pomogne drugima i da svoja iskustva i znanja podijeli sa onima koje to zanima.

Drugo predavanje koje mi je bilo veoma interesantno se zvalo “Potpuno nenamerna primena Lean tehnologije u razvoju Njuz.neta”. Pričao nam je Dejan Nikolić i iako je rekao da na primjeru Njuz-a ne možemo nešto posebno učiti jer se sve dešavalo neplanirano i skoro pa slučajno meni je bilo fascinantno. Poenta Lean tehnologije je da se kreće od osnovnog minimalnog proizvoda koji može zadovoljiti potrebe kupaca / klijenata. Njuz je u suštini krenuo od sadržaja – tekstova na Facebook grupi koji su zadovoljavali njegovu potrebu da komunicira o određenim stvarima. Kad je ta grupa narasla, krenulo se sa izradom sajta i svim ostalim stvarima koje danas čine Njuz.

Meni je to u glavi zvučalo ovako – ako imaš neku potrebu gledaj da prvo zadovoljiš suštinu, da napraviš ono što je poenta zadovoljavanja te potrebe. A kasnije, kad vidiš kako će se sve razvijati – gledaj da zadovoljiš i formu. Suština a ne forma ili prvo suština pa onda forma – to je inače princip u koji ja veoma vjerujem i trudim se kad god mogu da ga ispoštujem.

Sjetila sam se i priče sa mojim bratom koji je pričao kako njegov poznanik želi da napravi firmu, a on ga je pokušavao ubijediti da to ne radi dok ne bude kao freelencer imao dovoljno poslova koji će zahtijevati otvaranje firme. Firma je forma, a poslovi su suština. Sve je tako logično, bar meni. I valjda je zbog te logike i Njuz.net tako uspješan.

Slušati ljude koji imaju značajne rezultate iza sebe i koji su uspjeli u onom što rade je meni uvijek veoma inspirativno. I koliko god oni tvrdili da se tu možda i nema šta naučiti nisu u pravu. Samo jedna njihova rečenica nekad može biti poluga u glavi koja će kod nekog drugog pokrenuti novi uspješan projekat.

Zbog takvih stvari su posjete konferencijama nezamjenjive. I ja ih zbog toga uvijek preporučujem onima koji žele sami napraviti određene stvari u svom životu.

Toliko za sada. Žurim da odslušam ostala predavanja najavljena za danas.  A detaljnije izvještaje o konferenciji možete pratiti i na Netokraciji MarketingITD.


X