Kako u vrijeme ogromne količine informacija privući pažnju? Izazivanjem pozitivnih emocija. Primjer – 2 videa

Autor: Hana Kazazović

024-InternetQuote-MitchellKaporKad god osjetim da mi je život postao pretijesan i osjetim želju za nekom vrstom bijega iz istog ja kažem kako bih voljela neko vrijeme provesti na svjetioniku.

Zašto svjetionik?

Zato što je svuda okolo more i zato što je izolovan od svega, a to je meni neki ideal izolacije. Neki moji prijatelji kažu da bi rado postali pastiri i išli čuvati ovce na planini, a pošto ja spadam u one kojima je ipak vrhunac čuvanja nacrtana ovca onda je meni izbor svjetionik.

A kad mi dođu takvi momenti da poželim takvu izolaciju? Pa najčešće kada se osjetim preinformisanom, kada mi iz glave počne kipiti od ogromne količine informacija koju primam stalno i kada osjetim da tu više nema mjesta.

Činjenica je – ako niste pastir ili neki čudak koji svjesno živi izolovano, od informacija ne možete pobjeći. Stalno vas sustižu, zasipaju, guraju se da zauzmu svoje mjesto u vašoj glavi, toliko brzo da ne stižete čak ni da ih kontrolišete, pa dozvolite ulaz samo onima koje će vam koristiti i činiti da se osjećate bolje i ljepše.

Vijesti u novinama, naslovi koji vas bodu u oči dok hodate ulicom, džambo panoi od kojih ne vidite ulice, radio koji svira u svakom automobilu i taxiju, prodavnici i kafiću, letci koji vas sačekuju u poštanskom sandučiću, vijesti, reklame, statusi vaših prijatelja na društvenim mrežama… na sve strane samo informacije.

Informacije ne primate samo kada spavate.

Vama je vjerovatno loše od tolike količine najčešće beskorisnih podataka, ali su i oni koji imaju potrebu da ih plasiraju zbog toga u sve većem problemu.

Kako privući pažnju ljudi? Kako se u tolikom haosu “probiti” do ljudi?

Mediji su uglavnom našli svoj način pa danas čitamo najčešće SKANDALOZNE i EKSKLUZIVNE vijesti. Što crnje to čitanije, što tragičnije to posjećenije.

A kako se u svemu tome snalaze brendovi i firme?

Kreativnošću. Izazivanjem pozitivnih emocija i eventualno korištenjem humora.

Njima je jedino to ostalo – da urade nešto što će potencijalne kupce i fanove dirnuti do suza na pozitivan način ili što će ih nasmijati. Da naprave bar trenutnu iluziju da je svijet lijepo mjesto za život, da dok gledamo video ili neku fotografiju osjetimo dragost i toplinu. I onda takva videa postanu viralna i ljudi ih dijele po društvenim mrežama.

Ja prva uvijek prva podijelim tako nešto što me ucmolji i zbog čega se rasplačem. Od dragosti i ljepote.

Da, kad ja napišem da sam se rasplakala na neki video onda to znači upravo to – da mi je video izazvao mnogo emocija.

Ovo sam sve napisala da bih vam pokazala dva videa koja su klasičan primjer ovoga što govorim.

[dropcap]1.[/dropcap] Video Heineken: The Candidate u kojem je Heineken snimio proces intervjuisanja kandidata za posao sa ciljem da napravi nestandardan izbor. Uglavnom su takvi intervjui dosadni i predvidivi, a oni su željeli napraviti nešto drugačije. I ovo je zaista totalno drugačije. Ja samo mogu zamisliti ovog momka koji je dobio posao i to na ovakav način. U stvari – ne mogu zamisliti ipak :D

[dropcap]2.[/dropcap] U drugom videu nije u pitanju klasičan marketing, nego skrivena kamera u kojoj su glavni likovi košarkaši turskog Efesa koji su došli na koncert klasične muzike i doživjeli nešto što nisu mogli ni zamisliti. Ako je niste gledali neću vam prepričavati o čemu se radi, pogledajte.

Oba videa su meni predivna i bila sam oduševljena. Sasvim sigurno ću ih dugo pamtiti, a to je opet stvaranje tih pozitivnih asocijacija za koje se brendovi otimaju.

[quote]I to je taj način za izdvajanje iz gomile, jer su svi ostali već uglavnom zauzeti.[/quote]


6 comments

  1. Marketing (izmedju ostalog) forsira trendove. Ja, recimo, vec godinama uopste ne klikam na “skandalozne i sokantne” banere, ne zato sto me ne zanimaju “golisave fotografije neke pjevaljke”, vec sto znam da ce me odvesti na cistu glupost i oduzeti mi dragocjen minut. Ovako kvalitetan video je pun pogodak i iz razloga jer nudi ono cime mami, nista manje.

    Moj favorit u poslednje vrijeme je http://www.youtube.com/watch?v=acStWxi2E5w&feature=youtu.be rezultati (na kraj) su impresivni.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X