Loading

Mobilni operateri u BiH

mobile_phone_mass_media_1Mtel kaže da sa njim imamo prijatelje. Poklanja nam nove CD-ove, od Borisa Režaka i Van Gogha do Regine. Organizuje nam koncerte, dovodi na primjer Zdravka Čolića.

BH Telecom stalno uvodi neke opcije – da vam svira muzika kad vas zovu, video poziv, mobilni internet. I oni organizuju koncerte, dovode Dinu Merlina, pomažu mu da snimi album.

Eronet pokriva sve, bar tako kažu. Kažu i da su mobilni operater broj jedan u BiH. Snimaju dobre reklame i u zadnje vrijeme su čini mi se u nekoj vrsti zatišja. Nisu nam nikog doveli u Arenu mada sam očekivala da će oni biti zaduženi za pjevače iz Hrvatske, mislila sam da će dovesti bar Olivera Dragojevića.

Sve su ovo mobilni operateri u Bosni i Hercegovini. Nude nam šaroliku ponudu, razne modele mobilnih aparata, koncerte raznih izvođača. A u principu, najslabije im je baš ono što im jeste osnova – usluge pružanja mobilne telefonije.

Znam o čemu govorim iz ličnog iskustva. Toliko imaju dobru ponudu da sam do juče konkretno koristila paralelno usluge sve tri mreže. Svaka ima nešto što mi odgovara i nikako ne mogu uklopiti i pronaći jedinstvenu uslugu koja bi mi omogućila da koristim samo jednu mrežu.

BH Telecom za sada još uvijek ima monopol. Bez obzira na rastući broj korisnika drugih mreža ova kuća još uvijek zadržava najveći broj korisnika na osnovu najvećeg broja korisnika fiksne mreže koja se stvarala decenijama. Naime, ako sa fiksnog telefona BH Telecoma zovete bilo koju mrežu osim njihove jeftinije će vam doći da u neko doba odete do tog sa kojim vodite razgovore. I baš zbog toga se mnogi ne odlučuju na promjenu dosadašnjeg broja. Ono što je ipak prednost ovog operatera je to što se kod njih u iznos pretplate uračunavaju svi obavljeni pozivi i sve poslate poruke, uopšte sav ostvareni saobraćaj. Ono što me nervira je različita cijena poruka za domaći i međunarodni saobraćaj. Takođe mi smeta i loš signal koji često prati ovu mrežu tako da nemojte očekivati da će vas neko uspjeti dobiti u Konzumu.

Mtel je operater koji svoju prednost gradi na nekim drugim stvarima. U iznos pretplate imaju uračunate neke podvarijante – toliko poziva prema ovom, onoliko prema onom, određen broj poruka i slično. To uopšte ne mogu skontati i zbog toga i vrlo oprezno telefoniram sa ovog broja. Cijene poruka su iste prema svima tako da ja svoje uglavnom koristim za twitter. A cijene poziva su puno ujednačenije i povoljnije ako zovete iz ove mreže, skupo je samo kad vas zovu sa fiksnog BH Telecomovog broja. Ko ima potrebu da priča sa Srbijom ili da češće ide u Srbiju ova mreža je jako korisna. Pozive u Srbiji primate besplatno, a kad vi telefonirate opet su cijene vrlo povoljne.

Treći, Eronet ima jednu fantastičnu opciju – za 8 KM imate 1000 minuta razgovora sa određenim brojem kojeg odaberete. Možete pričati koliko želite, iz iskustva znam da je 1000 minuta poprilično dugo vrijeme. Sve ostalo im je u rangu Mtela izuzev poziva prema Srbiji, a pozivi prema Hrvatskoj nisu nešto pretjerano povoljni. I da, imaju jako dosadnu tetu koja se javlja pri kraju isteka kartice, mozak mi je popila i samo zbog nje mi je drago što sam ovog operatera konačno izbacila iz svoje lične upotrebe. Takođe moram napomenuti da je ovo mreža kojoj najviše smeta vjetar i vremenske nepogode.

Ovdje se uopšte neću doticati ponude telefona koja ipak vrlo često kaska za ponudom istih aparata na pijaci, da ne spominjem neka druga mjesta.

Kad se spominje Telecom vrlo često se raspravlja o privatizaciji. Koliko god to bilo loše po državu lično mislim da je to ipak jedan od rijetkih načina koji bi stvorio malo zdraviju konkurenciju koja bi išla u prilog korisnicima. Dok se sve to ne desi i dalje nam ostaje da izbor mobilnog operatera kojeg ćemo koristiti ide po principu biranja manjeg zla i manje loše varijante.

Leave a Reply

X