Moje “Melem” iskustvo ili kako sam konačno riješila problem sa grickanjem zanoktica (recenzija)

AutorHana Kazazović

Na početku 2013. godine mi je jedan od novogodišnjih ciljeva bio – prestati grickati zanoktice. Nisam ga ispunila. Istu stvar sam sebi dala u zadatak i godinu kasnije. Već smo se navikli i na 2015. a ja i dalje muku mučim sa istim problemom. Ili sam mučila do nedavno, zbog čega i pišem ovaj tekst.

Kakav je konkretno moj problem sa zanokticama?

Od kako vrijeme provodim tipkajući po tastaturi ili ekranu telefona nokte siječem skroz do kraja, onako kako smo ih sjekli u osnovnoj školi dok su nas pregledali higijeničari. Valjda zbog toga što su tako kratki moje zanoktice dođu do izražaja i budu oštre i grube. U silnoj želji da to sve izjednačim i da mi koža oko noktiju bude fina ja sam koristila razne metode, od kojih je grickanje bila najekstremnija. Takođe i najbolnija .

Mazala sam ruke, nokte i zanoktice raznim kremama i uljima i nikad mi nije uspijevalo da mi koža oko noktiju bude mekana, pa da samim tim nemam potrebu da je “uređujem” mojim nenormalnim metodama.

Ako su masne, kreme mi idu na živce jer nakon mazanja ne mogu ništa da pipnem, posebno ne ekran telefona ili tastaturu. Ako nisu masne onda uglavnom ne pomažu koži oko noktiju i zanokticama, čak i kad su dobre za ruke.

Prije desetak dana dobijem ponudu da isprobam jedan proizvod i napišem tekst o njemu. Radi se o proizvodu koji se zove Melem i kojeg ja stvarno nisam do sada nikad koristila, iako znam za njega dugo i redovno ga viđam na policama. Nije mi strano ni mrsko testirati proizvode na sebi i pisati lične utiske pa sam pristala i moram priznati da sam jako zadovoljna tom svojom odlukom.

2015-01-21 10.27.05

Naime, prije nego što sam otvorila kutijicu nisam imala pojma šta da očekujem. Poučena ranijim iskustvima sa proizvodima koji se zovu melem očekivala sam vrlo mastan proizvod, jakog mirisa koji ću moći koristiti ciljano za krizne situacije (opekotine, ogrebotine i slično). Međutim, ovaj Melem je potpuno drugačiji i priznajem da sam bila iznenađena.

Veoma je čvrst i vrlo blagog, prijatnog mirisa. Pročitala sam u uputstvu za šta se sve koristi, a onda otišla i na web stranicu gdje sam saznala da je Melem samo godinu dana mlađi od mene.

Naime, Melem je nastao 1977. godine i to nakon što je Ninko Nikšić, inovator, čuo od radnika štamparije kako je na radnom mjestu u Švedskoj dobijao kremu kojom su radnici njegovali ruke da bi im cijelog dana bile zaštićene. Ninko se zainteresovao za tu ideju i napravio novu kremu koju je nazvao Zagrebački Melem – jer je melem tradicionalno ime za farmaceutske proizvode za vanjsku upotrebu.

Ta Ninkova početna zamisao je i meni dala ideju, jer sam svakako razmišljala šta ja da radim sa Melemom. Odlučila sam da ga koristim za ruke i zanoktice, te da probam na tom svom problemu vidjeti koliko je dobar.

Zaista ne pretjerujem ako kažem da sam našla rješenje za svoju muku i da će ova 2015. ostati ubilježena u kalendar kao godina u kojoj sam prestala grickati zanoktice. Jednostavno, nemam ih, odnosno postale su mekana koža koja mi ne smeta i ne zapinje i samim tim nema potrebe da je diram.

2015-01-19 20.36.11

Ono što me dodatno obradovalo je što mi Melem spašava ruke i od deterdženta za suđe. Da, perem ga ručno, dijelom zato što nemam prostora za mašinu a dijelom zato što ja stvarno volim prati suđe. Dođe mi nešto kao mentalni odmor i igra. Međutim, nakon te moje igre u skoro vreloj vodi i sapunici ruke stradaju. Ne mogu prati suđe u rukavicama, džaba, nije to to.

U uputstvu za upotrebu piše da se Melem nanese na ruke prije pranja i da na taj način štiti kožu. Ja svakako 3-4 puta dnevno mažem ruke njim i stalno su zaštićene pa tako i prije pranja suđa. Moram se pohvaliti da stvarno djeluje i da nemam više onih ružnih efekata poput kože koja se zacrveni i peče nakon pranja. Skroz su mekane i glatke i izgledaju kao da imam mašinu za suđe :))

Kod Melema mi se posebno sviđa pakovanje. Metalna kutijica je u pitanju, veoma simpatična, a veličinu vidite na fotografiji ispod. Ovo je pakovanje od 35 ml. Taman toliko da bez problema stane u torbicu ili u džep i da ga mogu stalno nositi sa sobom. Osim toga zatvara se zavrtanjem, tako da nema opasnosti da će se otvoriti na primjer i umazati nešto u torbici, ako je unutra.

2015-01-19 15.21.31

Ja sam prvo mislila da je to mala količina, međutim piše da se stavlja veoma malo jer tako ima najbolje djelovanje i samo tako ne zamasti ruke. Mažem ga tako što samo mrvicu uzmem na prst a onda pustim da se od temperature ruke sam rastopi da ga mogu razmazati. Telefon bez problema koristim odmah nakon mazanja – nije uopšte masno i ne smeta da odmah radite bilo šta.

U uputstvu je navedeno za šta je sve još dobar. Da ne nabrajam slikala sam ga pa pročitajte sami ako vas zanima. Ono što ja znam jeste da ću ga sigurno testirati ljeti na petama jer za njih još uvijek nisam našla nešto efikasno. Mislim na onaj problem kad nosite obuću na bosu nogu i kad pete zadebljaju, braneći se od obuće koju iznenada moraju trpiti bez zaštite u vidu čarapa. Nekako imam osjećaj da bi ovaj Melem mogao biti pravo rješenje, ako bude bar upola efikasan kao što je na rukama.

2015-01-21 08.50.52

Uglavnom, iz ovog iskustva sam zaključila da ime nekad ljude može udaljiti od proizvoda. Kad kažem melem meni je u glavi asocijacija na ono “kao melem na ranu”. Zbog toga ovaj Melem nisam do sada probala, jer sam za rane koristila neke druge.

Međutim, ovo je nešto što mogu koristiti i nastaviću koristiti svakodnevno. Možda čak i on može pomoći u ekstremnijim situacijama, ali je meni bitnije što sad imam kvalitetnu kremu za ruke koja mi je uvijek pri ruci i koja mi je omogućila da imam normalne ruke bez zanoktica.

*****

Tekst je sponzorisan u skladu sa pravilnikom bloga. Zadržavam pravo na objektivno mišljenje te garantujem da su svaka i pohvala i kritika, iskrene i otvorene.

2015-01-19 20.36.42

2015-01-19 15.20.51

2015-01-19 15.21.07


2 comments

  1. super..odlicno!i ja imam isti problem samo jos i neki svrab na zanokticama
    takodje godinama ne umem to da resim.Mnogo sam ti zahalna na ovom tekstu
    kazi mi molim te,ako imas informaciju,da li moze da se nabavi u Beogradu?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X