Možda sam ostarila, a možda ova kalendarska promjena i nije toliko važna

Autor: Hana Kazazović

“Da li je do toga što sam ja možda ostarila, odnosno prestarila ili je do vremena u kojem živim?“, pitah mamu neki dan na temu kalendarske promjene koja nam slijedi. Znate ovo kad umjesto 2017. krenemo sa pisanjem 2018.

Ne znam u kojem momentu sam prestala na tu kalendarsku promjenu gledati kao na nevažnu i kad sam je počela posmatrati kao kad na primjer 16. juni prespava pa postane 17. I to ne slavimo uopšte i ne ožderavamo se posebno nego nam je eto, to običan dan. A recimo, neki 17. juni zna biti puno značajniji i ljepši nego bilo koji 1. januar.

Odnosno, da se razumijemo – možda ja i nisam najbolja osoba za procjenu važnosti 1. januara obzirom da je meni svaki proljetni, ljetni ili čak lijep, sunčan jesenji dan ljepši i važniji od bilo kojeg zimskog. Svaki sunčan dan mi je ljepši i važniji od smrknutog, kratkog, zimskog i prosto to što ću sad umjesto sedmice početi koristiti osmicu ne smatram toliko važnim.

Biće da sam ostarila, je li tako? Nekad sam znala i ja razmišljati o tome šta ću obući i gdje ću dočekati tu famoznu novu godinu. Mada, ako mene pitate, ja bih rekla da starost ima tu jednu važnu prednost – naučiš cijeniti svaki dan i prosto ti onda nešto ne dozvoljava da sad tom jednom nešto daješ na važnosti. Nekad sam takođe pisala ciljeve za novu godinu, pa me onda život naučio da se uvijek potcijenim i ograničim njima, pa sam i to prestala. Sad se samo svaki dan trudim držati onog što želim i nekako SveMir to ionako bolje posloži za mene.

A hoćete da kažete da nije važan 1. januar nego godina?! Aha, to već ima nekog smisla. Kao sad eto dolazi nova pa ćemo se radovati, kao da uz nju dođe garancija da će biti divna i krasna i da će nam donijeti samo lijepe stvari. A u stvari dobijamo kutiju u kojoj nemamo pojma šta se nalazi.

Zato ću ja umjesto radovanja novoj zagrliti ovu staru i zahvaliti joj se na svemu lijepom što mi je donijela. A bilo je tu itekako dobrih stvari. Mislila sam da mi onu 2016. sa sve putovanjem u Ameriku ne može ništa nadmašiti, ali ako ćete mene pitati koju bih ponovila – nju ili ovu sad, izabrala bih ovu. Jer sam u njoj uradila brdo posla i pokazala sebi da mogu puno toga o čemu nisam ni razmišljala. Upoznala sam 19 gradova u BiH kroz ljude, a ako mene pitate to je najbolji način da upoznate neko mjesto. Odnosno upoznala sam i razgovarala sa 101 osobom iz različitih dijelova BiH i od njih u stvari učila i nastavljam učiti. I zbog svega toga što sam sama uradila sam na kraju ove 2017. godine nekako ponosna na sebe. A to baš nije osjećaj koji sam često gajila kad sam ja u pitanju, mada je trebalo ranije da ga usvojim, znam.

2017. je donijela i neke izazove za meni drage ljude. Neki su ih prekucali i pobijedili, a neki se još uvijek bore i stalno su mi u mislima. Ne sumnjam uopšte da će i te bitke biti dobijene, ali me to ponovo podsjetilo na onu jedinu bitnost u životu – zdravlje. Nema ništa važnije i nema ništa što uz ovu stavku mogu staviti kao približno važnu.

Zato vam u ovoj 2018. godini, znate ono kad se okrene kalendar pa počnemo brojati od početka, želim svim srcem i dušom samo zdravlja. Posebno nama na Balkanu koji nemamo tako uređene sisteme za liječenje i koji u tako važnim bitkama bijemo još bar 20 onih za koje ne bi trebali ni da znamo, a kamoli da se borimo sa njima. I osim zdravlja i sreću, jer često ona bude onaj zlatni prah koji učini čaroliju tamo gdje se pojavi prilika.

Ja sam ovo vrijeme oko kalendarske promjene uzela sebi za odmor od društvenih mreža i interneta, onoliko koliko to sebi kao neko kome je posao vezan za internet mogu priuštiti, pa sam se sa nekih privremeno sklonila a neke kontrolisano izbjegavam. Skupljam inspiraciju za pisanje i pišem offline, odnosno ne objavljujem napisano. Mozak je prosto zatražio svoje i morala sam ga poslušati. Vjerujem da će mi ovakva pauza biti korisna i da ću iz nje naučiti neke stvari. Ali ako vam zatrebam, na email adresi sam uvijek dostupna :)


4 comments

  1. Sretna ti Nova godina, Hana. Osecam da ces imati ponovo nesto divno da radis i u godini koja dolazi. Samo nemoj nikad prestati da nam citas i preporucujes knjige. Ti si mi glavna kad se odlucujem sta cu kupiti, jer sa ove daljine tesko je biti u toku sa knjigama na nasem jeziku. Budi nam zdrava i srecna.
    Borjana

  2. Sretna Nova i od mene, i bas hocu da kazem da se slicno osjecam vec godinama oko ovog datuma. Nekako mi jeste drago da se sastanem da dragim ljudima da kao slavimo, ali mi to slavlje nije nista draze od bilo kojeg drugog sastajanja, i mnoga druzenja drugima danima budu milion puta ispunjenija i meni draza. Da kazem da je neki novi pocetak? Nije ni to jer meni godina pocinje pocetkom akademske godine, tako da su meni ciljevi uglavnom vec rasporedjeni do kraja decembra. A vise puta sam obavljala “remont” i rjesavala se losih navika u raznim drugim mjesecima u godini, nekako mi nije bilo potrebno da cekam januar.

    Jedino zbog cega mi se svidja obiljezavanje je to sto imamo potrebu jedni drugima zazeljeti lijepe zelje, a srenje pozitive nije nikad na odmet.

    Puno novih uzbuljivih projekata ti u 2018!
    Aida

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X