čitajsamnom

M:tel pokrenuo važnu “Bitku za bebe” – priključimo se, zovimo 1411!

By on June 2, 2012

Ne pratim televiziju ni ostale medije, ali sam juče na Facebook stranici M:tel-a vidjela obavijest o pokretanju jedne lijepe humanitarne akcije. Radi se o akciji za nabavku inkubatora za porodilišta u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Bitka za bebe”.

Ovu akciju je m:tel pokrenuo skupa sa Fondom B92, a taj isti fond je ovakvu akciju prošle godine uspješno završio u Srbiji.

Stanje u kompletnom zdravstvu u Bosni i Hercegovini je očajno, a procijenjeno je da je neophodna nabavka 64 inkubatora (negdje se spominje i 70, ali od viška inkubatora sigurno neće glava nikog zaboliti). Sam m:tel će za sada donirati 2 – jedan u Banjaluci i jedan u Sarajevu, a nadati se da će njihov primjer potaknuti i ostale da se priključe akciji. Tako se pomaže najmlađima – onima kojima je zaista pomoć neophodna – bebama.

Iskreno, ne volim naše telekom operatere i ova akcija mi je privukla pažnju zato što mi se čini da je prvi put neko od njih odlučio iskoristiti svoju veličinu i moć u pozitivne svrhe. I to mi je zaista za svaku pohvalu.

Kako se možete (možemo) priključiti akciji?

Nažalost, to mogu samo korisnici m:tela odnosno korisnici mobilne i fiksne mreže Telekoma Srpske. Mogu pomoći tako što će nazvati broj 1411 i tako donirati 1 KM.

U diskusiji na Facebooku je postavljeno pitanje zašto se na tu 1 KM uzima porez od 17%, a na sve su iz m:tela rekli da se od januara 2012. na humanitarne brojeve ne plaća PDV. Bez obzira na to neki korisnici su naveli da su zvali broj i da im je sa računa skinuto tih 0,17 KM, a dok ovo pišem još niko iz m:tela to nije demantovao niti objasnio. Kako god, bilo tih 17% ili ne, 1 KM sigurno ide za bebe i to je minimalan iznos kojim možemo učiniti nešto korisno.

(Imam screenshot ove diskusije i pratiću je, a ako budu brisali komentare ili diskusiji sigurno ću vam to napisati)

Ja bih lično voljela da se i ostali operateri priključe ovoj akciji jer bi tada sigurno bilo lakše skupiti novac. I voljela bih da ova akcija potakne i one koji imaju viška para i velike plate (čujete li me, poslanici u parlamentima?) da pomognu bebama.

A više o svemu možete pročitati na O akciji. Posebno koga zanima spisak ustanova kojima su potrebni inkubatori.

Akcija traje od juče, 1. juna, do kraja godine. Nadam se da će biti uspješna.

Još jednom napomena – 1411 – zovite!

Napomena: Ovaj tekst pišem samo zato što mi se sviđa akcija. Nemam nikakve veze sa m:telom, niti me bilo ko kontaktirao niti molio da pišem tekst.

Iz ostalih medija – B92, Nezavisne

Spot o akciji:

About Cyber Bosanka

Blogerica - Cyber Bosanka Zaljubljenik u internet i društvene mreže. Radoznala i uvijek raspoložena za lično usavršavanje. Životni moto - Budi otvorenog uma. Ne radi drugima ono što ne želiš da drugi rade tebi.

4 Comments

 1. Amar

  June 2, 2012 at 4:10 pm

  Pa sad.. kompanija koja obrce milionima kupi 2 a ostali smrtnici bi kao trebali kupiti 62 (68).. Ja bi, ako akcija uspije, onda radije pohvalio one obicne ljude koji su donirali 1Km nego M:tel (koji btw sigurno u ovom svemu ima bar 0.01pf zarade.. )

  • Cyber Bosanka

   June 5, 2012 at 4:06 pm

   U svakom slučaju su ti obični ljudi za veću pohvalu. A ne hvalim ja m:tel, više mi je cilj da druge firme vide pa da i one otkinu bar komadić od sebe i pomognu drugima.

 2. Jasmin

  April 3, 2013 at 7:26 pm

  da li je ova akcija još u toku? da li neko zna gdje ima spisak svih humanitarnih akcija za koje se donira pozivom na broj ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *