Loading

Nešto kao mini #hodajsamnom kroz Zemaljski muzej i Sarajevo

Autor: Hana Kazazović

Prošle sedmice sam bila par dana u Sarajevu i posjetila konačno i Zemaljski muzej. I u Sarajevo i u muzej sam otišla bez namjere da pišem tekst o tome, ali pregledajući neke od fotki koje sam napravila odlučih da ipak na blogu napravim zapis o tome. Možda nekog ta ljepota inspiriše da i sam napravi sličnu posjetu, definitivno vrijedi.

A ja ću nekad, kad budem imala mrvu više vremena i malo bolju tehniku napraviti jedan pravi #hodajsamnom po Sarajevu, onakav kakav odavno imam zamišljen u glavi :)

Prije svega, Zemaljski muzej je mjesto koje zaista vrijedi posjetiti i planirajte za tu posjetu najmanje 3 sata. I to je malo ako želite da se udubite u bilo koju od postavki, jer je svaka za sebe zanimljiva na svoj način.

Mi smo krenuli od odjela Arheologije u kojem su odjeljci za praistoriju, antiku i srednji vijek.

Ja sam na tom odjelu vrlo malo fotkala jer sam bila zadubljena u izložene predmete. Fascinantno je kako su lijepi spomenici nađeni na našim područjima iz na primjer 3. i 4. vijeka. Slikala sam ova dva jer su nađeni kod Zenice.

2a

Ispod desnog piše: Nadgrobni spomenik Zenica IV stoljeće – Roditelji Aurelije Krescentin i Julijana dobrom sinu Filicijanu koji je umro u tridesetoj godini i zaslužio zahvalnost, iz ljubavi i sebi za života podigoše spomenik.

I većina je takvih koji vas ostave bez teksta.

Nakon ovog uslijedila je antika i srednji vijek i iz tog dijela imam samo jednu fotku, ovu.

5

Dio koji obiluje predmetima sa Bobovca, predmetima koji govore o kraljevima Bosne. Najviše su me oduševile povelje zbog rukopisa koji je fascinantan, i nakit koji je jako zanimljiv. Gledaš ga i kontaš kako je neko prsten koji stoji ispred tebe prije par stotina godina nosio na ruci. I ostaneš bez teksta.

A onda – botanička bašta koja je pravi mali raj. I u njoj puno stećaka. Ali te slike će dovoljno reći same za sebe.

6

7

7a

8

Ne znam kako je tokom nekog drugog godišnjeg doba ali je proljeće u ovoj botaničkoj bašti bajkovito.

9

10

11

12

13

Nakon toga smo posjetili odjeljenje za prirodne nauke. Tu nisam ništa fotkala, ali ću vam ispričati utiske :)

Naime, tu je dio za botaniku, geologiju i zoologiju. I možete vidjeti sve životinjske i biljne vrste koje se mogu naći na području BiH ali i inače. Vidjela sam milion leptira koji su me oduševili i 2 miliona buba koje su me prestravile :D Pretjerujem sa ciframa, nema ih na milione vjerovatno ali ih ima puno. I sjetim se kako je Dara pisala o oduševljenju četvorogodišnjaka u jednom drugom muzeju i skontam kako ovdje sigurno djeca uživaju. Zato ako krenete sa svojom djecom u odjel za prirodne nauke računajte da će vas vjerovatno morati tjerati pred zatvaranje jer djeca sigurno budu oduševljena i sve im je ovdje zanimljivo :D

Na kraju dio gdje se moj telefon ugrijao od fotkanja – etnologija. Šta mogu kad su mi postavke baš lijepe i svaka priča uz njih zanimljiva. A posebno je interesantno to da su drveni detalji i ukrasi preneseni iz stvarnih kuća u BiH. Pored svakog piše odakle je, ja nisam zapisivala pa ćete to morati sami pogledati. Evo zato fotke.

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

Sve informacije o radu muzeja i cijenama karata inače možete pronaći na http://www.zemaljskimuzej.ba/ i ja svakako preporučujem da ga posjetite kad budete u Sarajevu.

A na kraju imam još dvije fotke koje su i posebno drage. Ovo je meni inače najljepši dio Sarajeva i kad god odem u ovaj grad ne računam da sam bila ako ne prošetam ovuda. Da, u pitanju je Vilsonovo šetalište koje je takođe najljepše u proljeće. Želja mi je da napravim mini video #hodajsamnom sa ove lokacije i to ću napraviti čim budem imala uslove za to. A do tad evo vidite ovako kako je lijepo :) Posebno je lijepo uveče kad se zabrani saobraćaj pa stotine ljudi šeta, trči i voza se na biciklima i rolama, skupa sa djecom i ljubimcima.

26 27


8 comments

  1. O da, bube a bogami i različite “verzije” crva i parazita:) Mislim da sam razvio fobiju na jedno par mjseci kada sam prošao kroz deo posvećen zoologiji i ugledao sve te divne insekte i dr. :)

  2. Baš sam imala želju da obiđem Zemaljsi muzej kad sam bila u SA,prekrasni izgleda ali bio je novembar i imala sam baš malo vremena, ali sam se uspjela prošetati ovim divnim šetalištem, i zaista je prekrasno. Drugi put decembar i magla :( Za sljedeći odlazak u muzej utefteren pod brojem 1 :)

Leave a Reply

X