Poštovani sugrađani, zašto ne volite žene?

Autor: Hana Kazazović

Danima mi ovo pitanje zvoni u glavi.

Danima se vrtim u arhivi stranice izbori.ba i brojim. Brojim izabrane vijećnice te 2012. godine i koliko ih je bilo na listama, te izabrane vijećnice ove 2016. godine.

Kad ih izbrojim opet se zapitam – poštovani sugrađani, zašto ne volite žene?

Jer, kako bi inače moglo biti moguće da 2012. godine samo 7 žena uđe u vijeće? A među 6 stranaka koje su dale vijećnike bilo je na listama čak 67 žena!

Da ih volite ne bi ove 2016. godine samo njih 5 zauzelo svoje mjesto u Gradskom vijeću grada Zenice. A među 8 stranaka koje su osvojile mandate žena je bilo 114!

I to su bile prilično zastupljene i u vrhu na listama, pa ste ih opet uspjeli izgurati i ostaviti van vijeća, favorizujući muške. Jer upravo to i jeste razlog zbog kojeg ih je ovako malo.

Prosto – birali ste muškarce. Više vjerujete njima, mislite da su sposobniji ili…?

Stvarno me zanima odgovor.

I pri tome ja uopšte nisam od onih koje misle da žene trebaju biti u vijeću samo zbog pola. Ne mislim da je to presudna kvalifikacija i da ih trebate izabrati samo zato. Prosto mislim da je stvarno u ponudi bilo puno kvalitetnih, sposobnih kandidatkinja, mnoge vjerovatno bolje od muškaraca koji su dobili šansu i da je čudno da od 114 ponuđenih prođe samo 5.

Odnosno ne čudno, nego skoro nevjerovatno. Danima samo zamišljam glasače, oni 40% koji su izašli i birali, kako biraju na onim listama „Ah, ovo je žena, nju neću, evo ga muškarac, njemu glas!“

*****

Pitanje broj 2 – za političke stranke i organizacije i žene u strankama:

Da li su zaista žene ravnopravne u vašim organizacijama?

Ako jesu, možete li mi objasniti postojanje „foruma žena“ ili „asocijacija žena“ u strankama? Zašto postoje, čemu služe i zašto, ali najozbiljnije pitam – zašto nikad nisam čula za „forum muškaraca“?

Kad god pričam o politici ili sa političarima kažem im da su meni ovi forumi, zajedno sa „forumima mladih“ najveća glupost u političkim organizacijama. Prvo zato što stvarno nisam čula da postoje takva odjeljenja za muške članove stranke, a drugi zato što me to podsjeća na igraonice. Kao da otvoriš igraonicu u stranci i kažeš ženama i mladima „Hajde sad vi tamo, zabavite se nečim, ganjajte k’o fol neka prava, dok se mi bavimo politikom!“

Mi – muški, stariji.

I kad bih nekad i bila član neke stranke sasvim sigurno ne bih pristala da budem dio takvog ogranka, a vrlo moguće da bih se i borila protiv njega.

Mene ovih 5 vijećnica toliko žulja i toliko mi je malo, da ne mogu prestati misliti o tome.

Kakvo smo to društvo kad u 8 stranaka koje dobiju učešće u vijeću, od 280 kandidata bude 114 žena i prođe samo 5?

Ja znam šta bih rekla kakvo, ali evo da pitam i vas. Je li samo meni ovo malo i kako uopšte povećati taj broj? Jer ovo jeste primjer Zenice, ali mislim da nije puno bolja situacija u ostalim mjestima u BiH, pa čak ni u regionu.


2 comments

  1. Ne mogu ni da pročitam tekst do kraja. Ti si, draga Hana, tom problemu pristupila kao da su izbori nešto ozbiljno, nešto što služi samo da se izrazi volja građana. Ovo je toliko naivno da je mene šokiralo. Pošto često na internetu nailazim na ovakve i slične komentare izbora, ne samo u vezi sa zastupljenošću žena, već komentare izbora kao da su nezavisni, slobodno bez uticaja, kao da nisu izrežirani. Onda se ja pitam da li to samo u mom “selu” žive ljudi koji svoje glasove prodaju, gdje su izbori namješteni, a svuda u ovoj našoj državi sve funkcioniše kako treba. Liste su to reda radi, unaprijed se zna sve koja stranka će koga gurati što dalje, i to nema veze sa polom, sa sposobnostima, ni sa obrazovanjem ma ni sa čim sa čim bi trebalo da ima veze. Vezano je jedino i isključivo za korist. Kao i sve na ovom svijetu.

  2. Po ovom tekstu, rekla bih da kod vas nije još na snazi zakon da svaka treća žena s liste MORA uči u opštinsko veće (kao u Srbiji). Naravno, i ovde su to žene koje, prvenstveno, služe samo za sigurno dizanje ruke pri glasanju, a retko koja stranka postavlja žene na važna mesta, da bi one STVARNO radile samostalno. Žene u strankama uglavnom služe da kuvaju kafu, i obavljaju sve one sitnice oko papira i spremanja, koje se ne vide na prvi pogled. U prevodu, žene odrađuju, muški se slikaju i uzimaju pare.
    Redovana je pojava da žena i uđe u veće, pa joj onda neki direktor ponudi radno mesto, a on sedne na odborničku stolicu.
    Razne kombinaicije, kao u igrici monopol. Samo sa pravim parama…
    (Sećaš se da sam ti ostavila komentar na onaj predizborni tekst, kako ima malo žena?..)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X