PR poziv na seminar – mislim da to ovako ne treba raditi

Definitivno nisam stručnjak za PR i sve što o tome znam naučila sam radi sebe i zato što me zanimalo. I pored toga mislim da se najveći dio tih znanja nalazi u prostoj i jednostavnoj logici. Kako to mislim o tome ću u nekom drugom postu. Ono o čemu ću sada, kratko, jeste primjer iz prakse koji mi je malo zaparao oči. O čemu se radi?

Kao bloger, a osim toga i u funkciji neke vrste pomoćnog urednika na Zenica-Online vrlo često dobijam razna PR obavještenja i pozive. I navikla sam na to. Najveći broj saopštenja mi dolazi na službenu mail adresu Zenica-Online, ali neka se probiju i na moj lični mail. Upravo ta koja se tu nađu me najčešće zbune, posebno kad ne znam zašto sam ih dobila. Takvo je stiglo maloprije.

 

Htjela sam reći, koliko ja znam i onako logički gledano – ovako se to ne radi. Zašto?

 

Prva stvar, adrese na koje je mail upućen su svima vidljive, i da, zahvaljujući tome imam brdo adresa raznih novinara a da nisam sama ni pokušala da dođem do njih. Drugi su mi ranije servirali na tacni svoje kontakte ;).

Druga stvar – zašto me zovu ne mogu zaključiti iz teksta. Seminar na temu keramike? Ok, imam u planu nekad renovirati kupatilo ali to će definitivno raditi majstor i ne mislim mu ja držati nikakva predavanja.

Treća stvar – rečenica Vaše prisustvo bilo bi nam od izuzetnog značaja mi je poput prsta u oko. U sebi sam mislila: Ok, vama bi značilo, baš fino što toliko mislite o sebi. Ali šta bi to MENI značilo i zašo bih ja došla da vama ugodim? Šta ja imam od toga? Kvadrat pločica možda?

Da obavijestim dalje ljude da dođu, opet pitanje – zašto? Moguće da će na tom seminaru mnogi čuti neke stvari koje će im promijeniti život, ali otkud znam? A iskreno ne znam nijednog majstora.

Četvrto – seminar je sutra. Po mojoj procjeni prekratak rok je u pitanju. Ja vrlo teško mogu za bilo koje sutra ubaciti još nešto, najčešće imam isplanirano minimalno 3 dana unaprijed.

Poenta svega – ne zna ni mene osoba koja mi je poslala poziv. Ne znam ni ja nju. Kao urednik na Zenica-Online dešavalo se da tu objavim i neke stvari koje nemaju baš mnogo veze sa portalom. To se desi kad me neko nazove, zamoli, uspostavi taj neki ljudski odnos, kad znam osobu i najčešće ta osoba ima neke “kredite” kod mene. Ali to se vrlo rijetko dešava i onaj ko dva puta prelista Zenica-Online ili moj blog vrlo lako može logikom doći do zaključka da li me treba zvati na nešto što organizuje. Mislim, OK, možete zvati, kanta na mailu je beskonačna, ali poenta je valjda da se neko ODAZOVE.

Ovo me podsjeća na onu priču o laseru i sačmarici. Pogodi i sačmarica cilj ponekad, ali laser je puno precizniji.

Prijedlog – seminar o keramici? Zenica je takav grad da sve keramičare možete pronaći po banderama. Ne njih bukvalno nego njihove oglase na papirićima. U šetnju lagano sa rokovnikom, popišite brojeve i za telefon – zovite ih. Njima je to interesantno. I prije će oni kupovati kod vas i preporučivati ljudima gdje da kupuju pločice nego što ću vam ja dovesti nekog da kupuje.

Mene zovite gdje se jede. Ili na kulturna dešavanja :)

4 comments

  1. Cyberko ne diraj mi Peru :) Oni su stvarno humanitarci i pol :) svaka im cast! A za PR cemo im vec nekog zbaviti ;)

    1. Slažem se, osim toga su među rijetkim firmama koji rade k’o crnci i ono koliko ja znam kako treba. Ovo je samo primjer koji sam iskoristila da dam svoj osvrt na PR pozive koje inače dobijam :)

  2. Valjda su ti ljudi poslali poziv jer si pomocnik urednika Zenica-Onlinea… da dodjes ili posaljes nekoga, pa da fino napisete nesta o tom seminaru. Da su ti platili, mozda bi i napisala hvalospjeve, ovako pljujes. To se tako ne radi. Mozda si izgubila (Zenica-Online) potencijalnog oglasivaca.

    1. @Edin: Uopšte ne pljujem, samo pišem šta mislim o načinu na koji se poziva zbog toga što pretpostavljam da nisam jedina koja se ne odazove na ovakve pozive. Ovo je objašnjenje zašto je to tako, da je poziv drugačiji veća bi bila šansa da dođem, ja ili neko drugi ko je pozvan.

      Nije mi nikad niko platio za bilo koji tekst na ovom blogu, ako se to i desi nekad biće naznačeno.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X