Autor: Hana Kazazović
Foto: Spark.me

Da, bila sam na prve dvije Spark.me konferencije i želim da idem i na treću”, to sam neki dan rekla mami. Pričale smo i prokomentarisala sam da u glavi pokušavam složiti tekst za konkurs za Spark.me zvaničnog blogera, koji bi mi omogućio da ovu konferenciju posjetim po treći put. Pitala me začuđeno “Pa zašto, bila si već dva puta?!”

Da, zašto želim ponovo ići na Spark.me konferenciju? Evo odgovori, onako kako sam i njoj objasnila.

1. Zbog ljudi

Znate kako kažu – ako želite ići naprijed, okružite se ljudima boljim od sebe. Nevezano za tu izreku, ja sam definitivno primijetila koliko mi prija kad sam okružena pozitivnim i uspješnim ljudima. Konferencije su idealna prilika da na jednom mjestu nađete puno takvih, a Spark.me je otprilike kao Mercedes među konferencijama u regionu koje se bave internetom i internet biznisom, pošto tu budu najbolji od najboljih. Tu mislim na sve ljude koje ova konferencija okupi – od predavača i organizatora, pa do učesnika.

Dobiti ponovo priliku da se nađem među svima njima, slušati ih, pričati sa njima, smijati se, učiti od njih – to je prvi razlog zbog kojeg mi se ide ponovo na Spark.me konferenciju.

2. Zbog dobrih predavanja

Prije odlaska na prvi Spark.me pažljivo sam pratila koga će sve od predavača dovesti organizatori. Iščitavala sam biografije čim bi najavili novog predavača, guglala po netu ko je i šta je radio i pokušavala procijeniti da li od njega/nje mogu čuti nešto zanimljivo.

Onda sam otišla tako pripremljena na konferenciju i odslušala sva predavanja bez daha. Ispostavilo se da sam od svakog predavača uspjela čuti nešto zanimljivo i meni korisno, a ništa od svega što sam čula nisam mogla ni pretpostaviti prilikom onih mojih istraživanja.

Pred drugu Spark.me konferenciju sam bila malo opuštenija. Imala sam već jedno pozitivno iskustvo i znala da organizatori ne zovu nikoga bez razloga, pa sam malo manje guglala i istraživala. Ponovo se desilo da sam čula puno dobrih stvari, bez obzira da li sam imala predznanje o predavačima ili ne.

Šta se desilo pred ovu treću Spark.me konferenciju? Primijetila sam da mi uopšte nije važno ko će biti predavač. Iskreno, meni je to bilo malo čudno, a onda sam shvatila da imam apsolutno povjerenje u organizatore i da je upravo to razlog zbog kojeg ne obraćam pažnju na imena koja najavljuju. Znam da su sebi postavili visoke standarde, znam kako rade i ne sumnjam da će opet dovesti predavače koji će biti zanimljivi i inspirativni.

Meni je to dovoljno i to je drugi razlog zbog kojeg mi se po treći put ide na Spark.me konferenciju.

3. Zbog vrhunske organizacije. Ok, i zbog krstarenja.

Krstarenje koje pominjem inače dođe kao desert na savršeno organizovanu konferenciju. Bila dva puta i nisam imala zamjerki, vjerujte mi. Od sale koja je prilagođena ovakvim predavanjima, do ekipe koja je tu stalno i maksimalno se trudi da sve funkcioniše perfektno. Sasvim dovoljno da mi ovo bude treći razlog na listi želja za ponovnu posjetu Spark.me konferenciji.

A koga zanima posebno krstarenje ima više u tekstu Krstarenje Bokokotorskim zalivom – jednodnevni izlet prepun lijepih utisaka

4. Da bih nekad u budućnosti mogla reći “Bila sam na svim Spark.me konferencijama”

Zvuči jako moćno kad za nešto možeš reći “Ja sam bio tu uvijek, ništa nisam propustio”.

Takav momenat je bio na zadnjem “Proactiveu”, kad se pravio rezime pa su samo 3 osobe mogle reći “JA sam bio na svih 10 Proactivea”

Meni je to baš bilo super.

Ne znam koliko će biti Spark.me konferencija i u šta će one izrasti u budućnosti, ali bih voljela da se nekad mogu okrenuti iza sebe i reći “Ja sam bila na svim Spark.me konferencijama”.

Imam predosjećaj da će to zaista biti nešto čime ćemo se moći pohvaliti. Ne pretjerujem, zaista tako mislim.

Ako uspijem u ovom možda napišem knjigu o tome :))

5. Zato što mi je potrebna doza inspiracije i motivacije

Ugledah prije nekoliko dana tvit koji je napisao @jasmanac

Opet moram pomenuti ljude. Meni su oni inače životna inspiracija. Nije džaba davno rečeno da će ljudi zaboraviti šta ste rekli, ali će pamtiti kako ste se osjećali. Upravo tako ja pamtim mnoga Spark.me predavanja. Slušaš šta priča Scott Berkun i u jednom momentu pomisliš “Pa vidiš kako je ovo dobro, mogla bih i ja ovo ili ono…” Pojma nemam šta je pričao kasnije, ali znam da sam dobila injekciju samopouzdanja slušajući ga. Svaki predavač jedna mala injekcija i mene taj osjećaj onda drži mjesecima.

Pošto živim na Balkanu te injekcije svoje djelovanje gube brže nego što bi trebalo, tako da sam ja već sad u februaru prilično prazna i demotivisana. Već izvjesno vrijeme sumnjam u sebe i gledam se poprijeko u ogledalu. Realno, bilo bi idealno da je Spark.me odmah sad u martu, ali u tom slučaju ne bi bilo ni teoretske šanse za kupanje u moru, tako da se ipak isplati sačekati kraj maja.

Ali svakako da je doza inspiracije koju dobiješ na ovoj konferenciji sasvim dovoljan peti razlog zbog kojeg želim po treći put biti dio ove konferencije.

P.S. Iskreno, mama me prestala slušati nakon drugog razloga pošto „nju taj internet uopšte ne interesuje“. Nadam se da će žiri za izbor zvaničnog blogera ipak stići do kraja teksta :D

P.P.S. Konkurs za zvaničnog blogera traje do 28.2. i ako ste bloger i ide vam se na konferenciju – slobodno se prijavite. Više info o svemu na http://spark.me/bloggers/

P.P.P.S. Svakako od srca preporučujem konferenciju svima koji se bave internet biznisom ili interenet koriste za razvoj biznisa. Opet – više o svemu na http://spark.me/