Od oktobra 2010. do marta 2011. godine sam pisala priručnik “Internet za početnike u 13 lekcija” i objavljivala ga ovdje na blogu u vidu postova. Sve ima na tagu internet za početnike pa možete sve tu pogledati.

Tad sam imala zamisao da to sve pretvorim u pdf file, da napravim neku vrstu e-knjige od svega ali nisam stizala da to uradim. I nekako vremenom pomislih da je to zastarjelo štivo i da nije više interesantno. Međutim, neki dan ga ponovo pročitah i vidim da i nije baš tako. Tačnije, još uvijek ima mnogo onih kojima bi ovakva knjiga mogla pomoći da se upoznaju sa nekom suštinom interneta i da shvate neke osnove koje im mogu pomoći u daljem korištenju istog. Zato sam je konačno pretvorila u .pdf i sad je čitanje svega toga puno jednostavnije.

Ono što je meni želja jeste da je nekako učinim dostupnim ljudima koji je neće sami skinuti sa ovog mog bloga. Pretpostavljam da svi vi koji ovo sad čitate znate bar 90% svega onog što tamo piše i vama to nije potrebno. Međutim, postoji mnogo onih koji znaju da postoji internet, da tu ima svega ali više od toga ne znaju i ne koriste ga. A pomogao bi im mnogo kad bi ga koristili. E takvima bih ja voljela učiniti dostupnim ovu knjigu i trenutno sam u fazi namaštavanja kako to napraviti.

Dok to ne uradim možete je skinuti, isprintati i pokloniti vašoj mami (ili tati), komšinici koja ima frizerski salon, prijateljici koja ne koristi internet ali njena djeca ne silaze sa Facebooka ili bilo kome za koga pomislite da bi mu koristilo.

U knjizi ima 13 lekcija:
1. Šta je internet?
2. Zašto početi koristiti internet?
3. Zašto je važno koristiti internet u poslu?
4. Lični imidž i internet
5. Prvi koraci u korištenju interneta za običnu osobu
6. Kako koristiti internet za svoju malu radnju?
7. Kako se to “koristi” internet?
8. Djeca na internetu
9. Odlučili ste – hoćete na internet? Kako dalje?
10. Facebook – kako ga koristiti?
11. Internet “alati” koji vam mogu pomoći da postanete vidljivi
12. Zašto se odnosi s javnošću teško mogu odvojiti od interneta?
13. Kako se snaći na internetu i izbjeći prodavanje magle?

Besplatno preuzmite e-knjigu na linku “Internet za početnike u 13 lekcija” (3,36 MB)

Napomena:

U knjizi nisam ništa mijenjala, osim što sam u dijelu društvenih mreža dodala neke koje su se pojavile u periodu nakon pisanja. Sve ostalo je napisano 2010. i 2011. godine.

AutorHana Kazazović