Autor: Hana Kazazović

U okviru projekta “Izgradnja i konsolidacija kapaciteta za prevenciju sukoba” kojeg finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini realizujem svoj projekat “BH ljudi” u okviru kojeg ću u narednih pola godine predstaviti 100 zanimljivih ljudi iz BiH, po mom izboru.
Predstavljanja radim u audio formi (uz transkript, da sve forme budu zadovoljene), a 62. koju imate priliku čuti je Biljana Kosorić iz Sokoca.

Podcast – audio snimak:

Transcript podcasta:

Hana:

Biljana Kosorić je direktorica Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Sokocu od 2003. godine. Prije toga je radila kao profesorica pedagogije i psihologije u srednjoj školi Sokolac. Inače, ovaj vrtić je jedina ustanova ovog tipa na području opštine Sokolac. Imaju 16 zaposlenih i preko stotinu djece.

Biljana Kosorić:

U prošloj radnoj godini, odnosno još uvijek tekućoj radnoj godini upisano je 105 djece. Nas je 16 zaposlenih u ovoj ustanovi koji se brinemo da našim mališanima boravak ovdje bude ugodan i lijep. Imamo 8 vaspitača, jednog pedagoga, 2 žene na održavanju čistoće, 2 kuvarice i žena u administraciji, administrativno-računovodstveni radnik i direktor, odnosno ja. Svi vjerujte jako puno radimo i imamo puno posla kako bi obezbijedili najkvalitetnije i najbolje moguće uslove našim mališanima.

Osnivač ustanove je opština i u potpunosti su oslonjeni na nju. Budžetom je predviđeno ono osnovno – plate zaposlenih, doprinosi i osnovne stvari za rad.

Pošto je objekat napravljen i stavljen u funkciju 1981. godine i već je star nekih 36 godina, sve ovo vrijeme je bilo neophodno ulagati u ovaj objekat. Objekat je površine 1250 m2, jako je veliki prostor koji koristimo.

Dosta toga je ovdje urađeno kroz projekte, kroz realizaciju projekata, tako da sve vrijeme ja sam stvarno pisala, pokušavala, tražila sredstva, na sve moguće načine kako bi se u ovu ustanovu ulagalo. Dosta toga je urađeno, zamijenjen je krovni pokrivač, stolarija, mokri čvorovi, unutrašnji prostor je sav preuređen odnosno novi namještaj je nabavljen. Dosta je urađeno ali dosta toga još uvijek ima da se radi. Nabavljene su nedavno kroz projekte i 2 mašine – jedna industrijska za pranje suđa, jedna za sušenje veša. Nabavljena su i 2 šporeta – jedan industrijski veliki šporet a drugi je konvekcijska peć moderna za pečenje, sa 6 rerni.

Sami pišete projekte i vi radite na njima?

Najviše do sada sam ja sama ali i uz pomoć opštine. Dosta sam realizovala sama, a evo i saradnja sa opštinom je jako kvalitetna, dobra. Vrtić je dugi niz godina radio sa nekih 40-ak djece, bile su 2-3 grupe. Međutim, vremenom se nešto počelo mijenjati, da li kvalitetom rada, da li u svijesti roditelja – počeli su uviđati značaj boravka djece u našoj predškolskoj ustanovi tako da je porasla zainteresovanost djece za upis u ovu ustanovu.

I počeli smo da širimo svoju djelatnost, pa smo najprije prije 2 godine formirali još jednu grupu i počeli raditi u 4 vaspitno-obrazovne grupe. A evo smo opremili još jednu prostoriju uz pomoć opštine i načelnika opštine i od septembra krećemo sa radom u još jednoj prostoriji. To će biti peta vaspitno-obrazovna grupa, tako da smo proširili djelatnost i sada imamo smještajne kapacitete za 130 djece.

U svim našim dokumentima koje imamo, od godišnjeg programa rada, svugdje stoji da je strateški cilj povećati obuhvat djece. I svim ovim našim programima, manifestacijama, izlaženjem iz ustanove, jer nije samo da se realizuje program u ustanovi već saradnjom sa svim institucijama na području naše opštine mi smo i postigli taj cilj. Tako da je sada kažem – nije natalitet porastao ali je porastao obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

Meni je to jako drago jer radeći ovdje znam koliko djeci znači boravak u vrtiću i koliko je taj period ranog učenja, ranog rasta i razvoja zapravo nenadoknadiv u životu kasnije. I taj period kad se preskoči u životu svakog čovjeka poslije to više ne možemo nadoknaditi. 

” To je nešto što se tek kasnije vidi – kada djeca odu odavde, kada krenu u školu roditelji tek tada vide koliko je zapravo bilo značajno i koliki je značaj tog perioda boravka u našoj ustanovi.

U poređenju sa drugom djecom koja nisu boravila u vrtiću oni zapravo vide koliko su ta djeca napredovala – koliko su komunikativniji, koliko su otvoreniji, društveniji, koliko zapravo više i znaju jer ovdje se i radi sa djecom. Ovo je vaspitno-obrazovna ustanova koja realizuje program koji je propisan od strane Ministarstva prosvjete i kulture. Ono što je ovdje zanimljivo i interesantno jeste da je ovdje učenje kroz igru. Jedini metod rada koji je dozvoljen u vrtiću je učenje kroz igru, ali ta igra mora biti osmišljena, mora biti dobro oplemenjena da bi dijete ujedno i uživalo i učilo na taj način.

Vodi se računa i o tome da vrtić bude u toku sa savremenim metodama rada.

Ustanovu je posjetio nedavno profesor Ranko Rajović, a jezički centar koji je ovdje na području naše opštine sarađuje sa profesorom Rankom. Inače mi sarađujemo sa tim jezičkim centrom već evo 10-15 godina, u ustanovi imamo engleski jezik, a od prošle radne godine smo imali i njemački jezik. Jezički centar u potpunosti implementira program NTC sistem učenja, a naši vaspitači su prošli prvi dio obuke NTC sistema učenja, tako da će se to vjerovatno nastaviti i nastojaćemo da primijenimo i taj program NTC sistema učenja.

Vrtić takođe djeci organizuje i različite aktivnosti.

Mi evo već drugu godinu za redom vodimo djecu iz vrtića na Taru. Na Tari ima dječije odmaralište “Mitrovac” i prošle godine smo prvi put dobili ponudu od njih tako da smo to odmah ponudili roditeljima, oni su prihvatili i vodili smo djecu.

Ove godine smo vodili 45 djece. To je stvarno velika odgovornost, toliku djecu potrpati u autobus i krenuti nije nimalo jednostavno. Srećom sve je dobro prošlo. Ono što je najbitnije – djeci je bilo lijepo, djeca su uživala. Gore kad dođemo, ja sam stvarno oduševljena ljudima koji rade u toj organizaciji, od samog dočeka, smještaja koji je prilagođen djeci pa do realizacije tih programa i aktivnosti. Postoje sportski rekreatori i animatori koji se po cijeli dan bave djecom. Suština svega toga je da djeca borave što više na otvorenom i da im to vrijeme koje su oni na otvorenom učiniš zanimljivim.

Nisam mogla izdvojiti samo nekoliko fotografija koje bi vam ilustrovale šta sve ima kod njih pa preporučujem da oni koje to zanima pogledaju Facebook stranicu Obdanište Sokolac. Redovno se osvježava najnovijim događanjima i vrlo je zanimljiva.


Kako vam mogu pomoći?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.