Bočica kod Kaknja, planinarsko izletište idealno za odmor i bijeg od svakodnevnice

Planinarsko izletište Bočica 7

Autor: Hana Kazazović

Prije otprilike godinu dana sam posjetila ovo mjesto, oduševila se i evo ne znam zašto nikad o tome nisam pisala na blogu. Listajući fotografije prije par dana pomislih kako je šteta da to ne podijelim sa vama jer mene prosto i nakon godinu dana obuzme mir samo kad pomislim na tu posjetu. I imam plan da nekad odvojim par dana i pobjegnem baš tamo u izolaciju od svijeta.

Planinarsko izletište Bočica 6
Planinarski dom i okolina

A gdje se nalazi Bočica?

Bočica se nalazi na 920 metara nadmorske visine i to 10 km od Kaknja. Ja sam za ovo planinarsko izletište saznala od mog amidže koji je gore veoma često. On sa toliko ljubavi priča o njemu da sam samo zbog toga željela da i sama vidim kako sve izgleda.

Išli smo porodično i automobilom. Put do tamo nije sjajan. Pravi je bosanski, što znači da ide kroz planine i ima tih krivina kao i svuda u Bosni. Ali može se doći i autobusom do jednog bližeg mjesta pa onda odatle pješke. Moj amidža tako ide, a ima preko 65 godina. Činjenica, ima i bolju kondiciju od mene, mada to i nije baš teško :D

Kad malo bolje razmislim, a o tome sam mislila dok sam sjedila gore i uživala u zvuku tišine, i nije loša stvar to što nije presjajan put do gore. Smanjuje se mogućnost za posjete ljudi kojima nije do prirode i dobijete vrlo često kontraefekat i ogromni parking od kojeg više ne vidite šumu.

Uglavnom, prije nego pređem na ostale fotografije, našla sam na Google Maps kako Bočica izgleda iz “zraka” i tu se najbolje vidi koliko je okružena šumom i kako je odvojena od civilizacije :)

Planinarsko izletište Bočica kod Kaknja

A gdje se konkretno nalazi na Google Maps pogledajte ovdje.

Put do nje vodi preko sela Zagrađe i sjećam se da sam gledala u te kuće i na skoro zavidjela mještanima jer im je priroda prelijepa i znam, da, teško je voziti se  do grada ali prosto kad to vidiš ne možeš a da ne poželiš bar na neko vrijeme živjeti tako.

Planinarsko izletište Bočica 2

Kome je sve namijenjena Bočica?

Svima koji vole prirodu. Jesam ovo pametno rekla, jel’ da? :D

Okružena je šumom, i bjelogoričnom i crnogoričnom i ja sam za tih par sati koliko smo bili gore osjetila kako moja zenička pluća vrište upomoć jer nisu navikla na toliko čistog zraka. Ima puno staza za hodanje okolo i čak su i putokazi postavljeni sa satnicom koja vam treba da dođete do nekog od mjesta.

Planinarsko izletište Bočica 9
Piše da ti do Zgošće treba 2 sata i 45 minuta. Nisu mjerili po meni, naravno :D

Imaju uređene sportske terene, roštilje i kuhinju u kojoj možete spremati hranu. Imaju i smještajne kapacitete za nekih 50-ak osoba, čini mi se. Ulazila sam u dom i sve je uredno i čisto i znam da na to baš paze jer su mi i mama i tata isto potvrdili iz svojih posjeta i noćenja.

Često tu dolaze izviđači, sportisti, biciklisti, i vikendima su uvijek veće gužve nego radnim danima. Kad smo mi bili bilo je samo par posjetilaca i bukvalno si mogao slušati tišinu. A to je nešto što u gradu baš nemamo priliku, zar ne?

Planinarskim domom inače upravlja Planinarsko društvo Bobovac i dom je otvoren tokom cijele godine. Znam da je za veće grupe potrebna rezervacija par dana unaprijed, a ovog momenta nemam broj kod sebe da vam i to ostavim. Ako ko od vas poželi informaciju više neka mi se javi na email pa ću mu sve poslati.

Planinarsko izletište Bočica 5
Sportski tereni i bina za razne manifestacije, ako zatreba

Lični utisak

Moj kakanjski ogranak familije Bočicu obožava tako da ja ne mogu biti objektivna. Često su gore i znam iz njihovih priča da i djeca veoma vole te posjete. U onim šumama okolo amidža i strina naberu i dosta trava pa tako i ja tokom godine pijem čajeve sa Bočice.

Ne znam vam opisati ushićenje koje osjetiš kad stojiš i gledaš na okolinu i vidiš Prenj tamo u daljini. Bar mi je amidža rekao da je Prenj, a bila je dobra vidljivost što je uslov da ga vidite sa te pozicije. Obećavam sebi redovno da ću ići na takva mjesta češće i da ću proći i onim stazama koji put i prosto evo život još uvijek nije ostavio prostora i za to ali hoće, znam da hoće.

Uglavnom, uživajte u fotografijama koje će sigurno ljepše od mene ispričati priču o Bočici. A preporučujem vam da svratite i pogledate i fotografije iz zraka objavljene na Kaportalu. Ne volim preuzimati tuđe i stavljati ovdje pa ću vam ostaviti link na tekst u kojem ih možete vidjeti – http://kaportal.ba/pogledajte-prelijepe-fotografije-planinarskog-doma-bocica-iz-zraka/

Planinarsko izletište Bočica 4
Sobe i kreveti
Planinarsko izletište Bočica 3
Trpezarija. Ima i kuhinja ali ne uslikah.
Planinarsko izletište Bočica 8
Tu su ljuljačke a ima i tobogan


 — — 

By Cyber Bosanka

Savjetnica za online komuniciranje - pomažem da se ispričaju dobre i važne priče.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.