Autor: Hana Kazazović

Ostalo mi je još pola dana Amerike. Sutra poslijepodne se vraćamo kući, letimo noću i nekad u nedjelju smo u Sarajevu. Planiramo sutra otići do Central parka i to je to. Sve ostalo što ima da se vidi h New Yorku, a ima milion stvari, ostaje za neko drugo vrijeme ili neki drugi život, nemam pojma.

Znam samo da bih se voljela nekad ponovo vratiti ovdje i obići još puno toga. Ali ako i ne bude prilike ostaju mi uspomene i iskustva za cijeli život. Jer ovo zaista jeste takvo ‘one in a lifetime’ iskustvo.

Danas smo bili u Brooklynu (pišem prije spavanja, zato kažem danas). Dio New Yorka u kojem živi oko 30% njegovih stanovnika, skoro 3 miliona. Skoro k’o cijela BiH. Prešli smo i poznati bruklinski most.

Kad krenete bili gdje u New Yorku nekim automobilskim prevozom, bilo svojim autom, taxijem, Uberom… morate planirati gužvu i odvojiti dosta vremena. Sat vremena od sredine Manhattana do Brooklyna je nama trebalo. Za to vrijeme stigneš od Zenice do Sarajeva i to je još jedna dimenzija koja je potpuno drugačija ovdje.

A svi voze tako da i dalje ne kontam kako nema bar 20 udesa dnevno.

Brooklyn je mješovit i puno migranata živi u njemu. Jeftinije je i odmah po radnjama to vidite, čitave četvrti su tako rasporedjene. Mi smo imali fenomenalan sastanak i upoznali ženu koju bih mogla slušati satima i neću ovdje da je spominjem samo usputno jer zaslužuje više prostora (i dobiće ga čim se vratim kući).

Onda smo išli na ‘krstarenje’ Hudsonom. Izabrali smo najkraću varijantu, dovoljnu da vidimo Manhattan uz te perspektive, Kip slobode te New Jersey. Ogromne su gužve za Kip slobode i prosto se ne isplati ići tamo ako nemaš viška vremena. A mi ga baš nismo imali, pa smo samo sa broda pogledali sve to. Ista je stvar i sa penjanjem na Empire State Building – redovi su odmah ujutru i cijeli dan i nije nam zbog toga bio u opciji da i to napravimo.

Nismo uspjeli otići ni do spomenika 9/11 i to mi je baš žao. Prošli smo pored kombijem ali smo žurili. Za njega treba više vremena i eto, ako me nekad put ponovo nanese ovamo biće mi prvi na spisku definitivno ?

Evo sad nešto fotki od danas, a iz Zenice ću vam, ako sve bude kako treba ? pisati o Central parku i povratku. Čuvajte fige za mirne letove bez turbulencija ?

Ovaj je ‘bruklinski’, gornja 2 imaju imena ali ih nisam upamtila
Manhattan

Pogled na New Jersey
Manhattan
New Jersey

U Brooklynu
Pozdrav sa Times Squareom