Odavno u glavi imam jednu ideju nastalu iz razmišljanja na temu “A šta ako stvarno to i nije tako kako izgleda?” i “Kako li to u stvarnosti zaista izgleda?” I odlučila sam da pokušam doći do odgovora na ova pitanja pomoću jednog eksperimenta koji sam sama osmislila. O čemu se radi?

Konkretno se vrlo često u posljednje vrijeme pitam “Kakav je život kad nisi online?” i “Kako izgleda kada informacije ne dobijaš putem interneta i kada komunikaciju ne vršiš pomoću interneta?” Ja sam odavno izgubila taj osjećaj. Već godinama sve što saznajem mi u glavu ulazi putem interneta a TV, radio i novine su mi na ignore. Ako i pogledam na TV-u nešto to je “Criminal Minds” ili “Jezikova juha”. I sve češće, posebno u posljednje vrijeme ljude koji nisu online posmatram kao čudake. A onda mi je palo na pamet da i ja njima vjerovatno djelujem čudno.

Iskrena da budem djeluje mi kao da sam se našla u jednoj kutiji sa naljepnicom WEB 2.0 i ne vidim više ništa izvan nje. Nema ni pukotine na njoj. A ne možemo tako, bar ja ne mogu tako dalje. Zato slijedi –

EKSPERIMENT

1. Naziv eksperimenta: “Cyber Bosanka offline”

2. Trajanje: 1. maj – 15. maj, 2011. godine naravno

3. Cilj: Upoznavanje sa offline svijetom i načinom života bez korištenja interneta, da bi se stekao bolji uvid u njega. OK, ako vam je lakše shvatiti može se slobodno reći da je ovo metoda “upoznaj neprijatelja da bi ga lakše pobijedio” :D

Kako ću ja to napraviti?
Konkretno, u ovih 15 dana neću koristiti internet osim u situacijama koje ne mogu izbjeći (a to su situacije kojih ipak nema mnogo, srećom)
Znači:
– Nema me na Facebooku nikako – ne čitam statuse, ne čitam preporuke za tekstove, ne gledam slike ili najave za događanja bilo kakva
– Nema me na Twitteru nikako, ne pratim timeline
– Nema me na mailu, na chatu, na Skype
– Ne čitam blogove

– Postoji stvar koju ne mogu izbjeći ali to je praćenje 1 Fan strane i na FB srećom to mogu raditi konektovana kao ta Fan strana pa će to tako i biti.

– Eksperiment dalje uključuje moje redovno praćenje televizije, radio stanica i novina. Kako mi je fokus BiH ograničiću se na vijesti i novine iz BiH, forsiraću se da to gledam i čitam. I ono što je najvažnije – svaki dan ću uveče pisati post na blogu o utiscima iz tog dana. U svakom tom postu ću opisati šta sam čula / vidjela / pročitala te kako sam to doživjela.

Tako ćete svi vi imati aktuelni pregled dešavanja i toka eksperimenta, te ćete na taj način i sami moći stvoriti sliku offline svijeta :)

Dakle – eksperiment počinje sutra, 1. maja. Razmišljala sam da li da odaberem neko drugo vrijeme jer ko će to pratiti kad su svi na odmoru. Pa sam mislila da treba možda da pošaljem PR obavijest medijima o eksperimentu da obrate pažnju. A onda sam odustala jer:

Ovo je internet i ja želim i ovim eksperimentom dokazati neke stvari o njemu. Želim na jedan specifičan način pokazati koliko je jak i koliko je moćan. Zato neću slati nikome nikakvu obavijest. Ko god pročita ovaj tekst i pronađe nešto zanimljivo u njemu i u ovom eksperimentu neka dalje proširi glas o tome. I to je dovoljno, zar ne?

Čitajte u narednih 15 dana kako iz mog ugla izgleda offline svijet, a nadam se da ćemo, kad se sve završi, imati jedan kvalitetan “case study” i biti pametniji za jedno iskustvo svi skupa :) I da, ako kome hitno zatrebam a do sada nema moj broj telefona može ga pronaći u info rubrici na mom Facebook profilu.

I da, još nešto, pošto ću u narednih 15 dana provoditi vrijeme čitajući novine uz to neizostavno ide i kafa i slatkiši. Ako se jave sponzori za instant kafe (bilo koja vrsta), novine, magazine, slatkiše (bilo koja vrsta) slobodno ih pošaljite, ništa ne odbijam ;)

Ako eksperiment bude jaaaaako praćen i uspješan onda tek mogu doći u obzir i sponzori sa nekim laptopom, nemojte prije ;)

P.S. Slika preuzeta odavde