Autor: Hana Kazazović

Prvi tekst serijala #blogzapočetnike možete pročitati na Kako odabrati platformu za pisanje bloga – gdje pisati blog? Danas pišem o domenu i hostingu – kako ih odabrati i gdje zakupiti.

Šta je domen?

Domen (ili domena) je vaša adresa. Kao što u offline životu imate adresu – ulicu, poštanski broj i grad, tako u online životu imate domenu.

Ako koristite blog servise, onda će vaša adresa (domen) biti vaseime.blogspot.com, pisemblog.blogger.ba, stajemeniovotrebalo.wordpress.com, stadapisem.tumblr.com ili nešto peto, sve u zavisnosti od toga koji blog servis koristite. Naime, blog servisi imaju svoje adrese i vi na njih dodajete svoju odabranu riječ ispred.

Već sam spomenula da vam pojedini blog servisi pružaju mogućnost korištenja vlastite domene dok ste njihovi korisnici. To može biti dobra stvar jer ćete imati svoju vlastitu adresu, a nećete se morati mučiti sa ostalim stvarima – hostingom, dizajnom za blog, održavanjem i sl. Ja sam ovu varijantu koristila na muževom blogu. Blogger.com je servis i na njega smo nakačili odabranu domenu. Sve ostalo je i dalje u nadležnosti servisa – i održavanje i prostor na kojem se blog nalazi.

Kako odabrati domen za blog?

Ovo je nešto što ulazi u oblast brendinga. Domen je ono po čemu će vas ljudi prepoznavati, pronalaziti ili pamtiti. Dobra je stvar ako je vaš domen dio cjelokupnog internet paketa. To znači da su domen i nickovi na društvenim mrežama koje ćete koristiti isti.

Odluka o izboru domena je vjerovatno jedna od najtežih koju ćete donijeti i preporučujem vam da je ne donosite na brzinu. Odvojite vrijeme za nju, razmislite dobro, konsultujte se sa prijateljima, familijom ili stručnjacima.

Ako ne budete birali pažljivo, može vam se desiti da nakon određenog vremena poželite domenu promijeniti. Možda ćete nakon par godina naći svoje idealno ime ili odlučiti da objedinite svoj “internet paket”.

Ovo govorim iz iskustva. Ja sam u maju 2009. odabrala domen bosanka.net, te kreirala nick na Twitteru “cyberbosanka”. Ne mogu sebi objasniti zašto sam napravila razliku između domena i nicka kojeg sam počela tad koristiti na svim internet lokacijama i kojeg sam takođe iskoristila za naziv bloga.

Nakon 5 godina sam odlučila da sve to ipak bude jednako, da i moja domena treba da bude cyberbosanka. Zato sam morala prolaziti kroz proces mijenjanja domene. Ja 70% stvari na blogu radim sama, ali to preseljenje nisam znala uraditi. Pomogao mi je kolega, ali posljedice te promjene su pad u posjetama na blogu u trajanju od nekoliko mjeseci, zbog Google pretraga koje su ispaštale zbog promjene. Posljedica je i to da već 2. godinu plaćam obe domene, jer mi je na staru (bosanka.net) urađena redirekcija. To znači da i danas možete ukucati www.bosanka.net i automatski ćete biti prebačeni na www.cyberbosanka.me

Zato uvijek preporučujem da ostavite sebi dovoljno vremena i da osmislite vašu cjelovitu pojavu na internetu, da biste dugoročno uštedjeli vrijeme i živce.

Koju domenu odabrati za blog?

Nastavaka na domen imate ne znam ni sama koliko. Možete izabrati šta god vam srce želi ili šta god se vama uklapa u imidž. Najčešća varijanta je .com ili domen države.

Ja sam nakon odluke o tome da pređem na cyberbosanka varijantu odabrala .ME domen i svoju odluku o tome opisala u tekstu Zašto je Cyberbosanka od sada na .ME domenu. To je bio moj lični izbor, jer volim kompaniju domain.me, a i sviđa mi se imidž koji .ME domena ima. Pronalazim se u njihovom sloganu „.ME is about YOU“ i zaista sam ponosna što sam dio .ME porodice.

Svakom bih preporučila da oslušne sebe i za domen odabere ono što mu najviše „leži“ ili što mu se najviše sviđa. To je najbolja polazna tačka za bilo šta drugo.

Gdje kupiti domenu?

Domenu kupujete i plaćate godišnje. Cijene su im različite, u zavisnosti od nastavaka, ali se vrte oko 10$ – 20$ godišnje. Većinu cijena i opcija možete istražiti na stranici https://www.godaddy.com Tu možete provjeriti jesu li varijante koje vas zanimaju slobodne, za domene poput .com, .net, .org, .biz, .tv i drugih. Osim GoDaddy ima još dosta stranica na kojima možete kupovati ove standardne domene. Google će vas dovesti do mnogih, samo ga upitajte.

Nacionalne domene možete kupiti i na „izvoru“, odnosno tamo gdje se prodaju. Na primjer .ba domenu kupujete na http://www.nic.ba, .rs domen preko ovlaštenih registara koje možete pronaći na http://www.rnids.rs/lat/spisak-ovlašćenih-registara?hc_location=ufi, .hr domen na http://www.dns.hr ili .me domen na http://domain.me Mislim da jedino .ME domen možete kupiti i na svim svjetskim lokacijama, ali i na menet.me. Ja sam ga konkretno tu kupila, pošto je tu domaći jezik i lakše mi se snaći na njemu.

Sponzor projekta #blogzapočetnike – domain.me

Nakon odabira i kupovine domene, možete je „instalirati“ na vaš blog, ako ste na blog registru. Ako pak gradite svoj samostalni blog, onda vam je još potreban i hosting.

Šta je hosting?

To je vaš prostor na internetu. Ako se sjetite priče iz prošlog teksta i poređenja blog servisa sa Blogonaseljem, onda bi hosting u stvari bio vaš plac za kuću, odnosno samostalni blog. Treba vam prostor na kojem ćete sagraditi tu svoju virtuelnu blog kuću.

hosting

Ako je blog = kuća, onda je hosting = plac za kuću, mjesto na kojem kuća stoji

Taj prostor može biti različite veličine i različite brzine protoka informacija. To su podaci koje ni ja ne razumijem, ali danas uglavnom svi koji prodaju hosting nude i neograničene varijante prostora i protoka po povoljnim cijenama, tako da nemam potrebu ni da razumijem.

Gdje kupiti hosting?

Ja sam ranije blog hostovala na hostingu kupljenom kod GoDaddy. To nije loša varijanta ako sami znate sve oko održavanja, radi potencijalnih problema koji se mogu desiti. Jednom je na mnogo stranica hostovanih kod njih izvršen hakerski napad pa smo svi bili nedostupni, a nismo mogli učiniti ništa. Par dana je trajala ta muka koja mi je potrošila živce.

Nakon toga sam blog prebacila kod prijatelja. Osim što mi hostuje blog, on je i podrška – kad bilo šta zapne, počne da štuca ili ja nešto zeznem – on je tu da popravi situaciju.

Zbog toga je jedna od osnovnih preporuka da birate hosting koji ima kvalitetnu i, po mogućnosti, 24-satnu podršku. A na našim prostorima ima takvih. Domaće hostinge možete kupiti na http://www.avalon.ba, http://adriahost.rs, menet.me i drugim lokacijama, a svjetskih imate dosta – na primjer 17+ Best Web Hosting Services in 2020.

Da ja danas moram izabrati hosting, vjerovatno bih birala neki domaći zbog podrške, i to nakon što bih provjerila sa njima kako to rade i koliko brzo odgovaraju na mailove.

Hosting plaćate mjesečno, a možete ga platiti odjednom za cijelu godinu. Cijene su različite, ali uglavnom kod svih imate više varijanti. Najbolje da krenete sa manjom, odnosno jeftinijom opcijom, pa ako vam blog naraste i pokaže se potreba za većim prostorom i brzinom, onda lako možete preći na veću i skuplju varijantu.

Dobra stvar je što je mijenjanje hostinga puno lakše i kad to radite ne trpe posjete na blogu kao u slučaju mijenjanja domene.

U sljedećem tekstu ću pisati o Promovisanju bloga – Kako dovesti čitaoce na blog? a vi u komentarima pitajte sve što vas zanima, da mogu i odgovore ubaciti u e-knjigu.

registrujmebaner

Sponzor projekta #blogzapočetnike – domain.me