Autor: Hana Kazazović

Upalih i ja sinoć TV u sobi da vidim šta je ta konvencija demokrata i kako izgleda. I tako sjedim, gledam i kontam koliko je sve jednostavnije kad imaš da biraš izmedju samo 2 kandidata. Mada, koliko vidim, Amerikanci taj ‘manjak’ nadoknade tako što razvuku to biranje predsjednika prvo unutar stranaka pa onda dalje sve do izbora.

Politika je biznis svuda, a u Americi je čini se najbliža šou biznisu. Bar mi je takav zaključak nakon odgledanih nekoliko govornika na ovoj konvenciji.

Juče je ponovo bio zanimljiv dan. Imali smo sastanak u firmi koja se bavi marketingom na internetu i to mi je bila prilika da uporedim svoja iskustva i znanja sa onim što rade ovdje. I shvatila sam da smo u vrlo sličnoj situaciji jer su nam i oni rekli kako se najmanji dio budžeta izdvaja za marketing na internetu, kako klijenti još uvijek ne shvataju sve prednosti društvenih mreža za biznis i na momenat sam se osjećala kao kod kuće jer se pričalo o svemu onome što radim svaki dan na poslu u Primeu ? A posebno mi je bilo zadovoljstvo vidjeti da radimo po svjetskim standardima odnosno da su nam metode iste ?

Na drugom sastanku smo imali priliku da vidimo kako se uz ne previše novca mladi ljudi obučavaju za biznis i samozapošljavanje. Dosta nekih korisnih i zanimljivih stvari sam tu čula i puno nekih ideja mi se vrti u glavi i ako ništa drugo, kad se vratim kući trebaće mi dosta vremena da se iz ove hrpe utisaka i ideja probere ono što bih lično mogla iskoristiti u životu.

Zadnji i najzanimljiviji sastanak je bio u Carnegie biblioteci. Uhvatila sam se za ogradu da ne padnem kad su nam rekli da u toj zgradi imaju oko 2.5 miliona knjiga, a u svih 19 njihovih biblioteka po gradu preko 6 miliona. Imaju i dio sa filmovima iz svih zemalja svijeta. Od naših su tu bili ‘Go west’, ‘Ničija zemlja’ i ‘Cirkus Columbia’. Slušali smo o tome kako radi njihova teen sekcija biblioteka, upoznali smo volonterke koje tu provode jedan dan sedmično i definitivno je ta biblioteka mjesto u kojem bih se mogla zagubiti danima.

A Pittsburgh je jako lijep grad, meni se baš svidja. Vidjeli ste to na fotkama od juče, a evo ih još i danas. Ove od danas su uglavnom Martinih ruku djelo jer ja nisam puno fotkala ?

Želiš obavijest na email kada bude objavljen novi tekst?