Autorica: Hana Kazazović

S nestrpljenjem sam čekala da počnem s čitanjem ove zbirke priča. Berislava pratim godinama na Twitteru i spada u grupu ljudi koje cijenim i s kojima dijelim puno životnih uvjerenja. Imala sam priliku čitati neke njegove ranije radove i dopada mi se njegov stil pisanja. I sve to je, na neki način, uticalo na velika očekivanja od zbirke “Monument”.

Najblaže rečeno – očekivanja su ispunjena. U jednom sjedenju sam iščitala sve priče jer prosto nisam imala strpljenja da nešto ostavim za drugi dan.

Berine priče su priče iz života. On svojim pisanjem uspije prenijeti toplinu trenutka, opisati tugu i neizvjesnost, dočarati tjeskobu i nestrpljenje. U nekim pričama sam bila oduševljena zbog detalja koje je iskoristio da bi ispričao suštinu i dolazilo mi je da sve zaustavim samo da bih rekla “Pa kako si se samo ovog sjetio?”

A u nekima sam skoro bila prisutna, uživljavajući se u atmosferu trenutka, drhteći zbog onog što slijedi, a na što sama ne mogu uticati.

Ako bih morala birati samo neke od priča koje ću izdvojiti, onda bi to svakako bila “Kontra sunca”, “Lovorov vjenac Borisa Spaskog” i “Na putu prema dolje”. Znam da bi svako od vas vjerovatno izdvojio neke druge, ali ove tri su na mene ostavile najjači utisak i nakon njih sam pravila pauzu da razmislim o pročitanom. 

A priča “Monument” po kojoj je nazvana knjiga ima takav kraj da sam se naglas nasmijala.

Ukratko – ako želite i volite čitati priče, onda je ova zbirka Berislava Blagojevića ono što vam preporučujem od srca. Možete je pronaći na Imprimatur stranici ovdje. A takođe vam preporučujem i Berin blog na kojem možete bolje upoznati njega i njegovo pisanje – https://berislavblagojevic.wordpress.com/