UG Zivot Zenica

Od juče razmišljam o tome koliko je druženje sa ljudima koji te razumiju važno za mentalno zdravlje. 

Naime, bila sam sa prijateljicom Zijadom Kurtodža u posjeti udruženju građana “Život” Zenica. To je udruženje koje okuplja žene oboljele i liječene od karcinoma (najviše dojke, ali su dobrodošli i svi ostali). Znate da godinama pišem o zdravlju, prevencijama, a posebno o aktivnostima udruženja iz cijele BiH koja okupljaju žene oboljele od karcinoma dojke. To je jedna od najljepših priča u BiH, ta povezanost udruženja u cijeloj državi i njihova saradnja, te konkretni rezultati koji svake godine “završavaju” trkom “Race for the Cure” i skupljanjem novčanih sredstava koja se koriste kao podrška oboljelim ženama i za organizovanje pregleda.

Zijada je ovaj put držala radionicu crtanja i ukrašavanja kanom i zato ću narednih ko zna koliko imati našaranu ruku i trpiti začuđene poglede ljudi, ali nema veze :) Meni je radionica bila samo povod da tu dođem i upoznam žene koje se redovno okupljaju i druže, jer im puno znači da imaju to mjesto na kojem se razumiju bez puno priče.

I opet sam se uvjerila u to da nigdje ne osjetiš više života i pozitivnosti nego među onima koji su bili suočeni sa najtežom dijagnozom. Jer, koliko god svaka bolest bila teška i izazovna, bilo kakav rak je specifičan i u sebi nosi posebnu vrstu straha i neizvjesnosti. Zato je važno da postoje ovakva udruženja koja su nešto kao sigurna luka onima koji se nađu u takvoj muci. Tu će naći one koje ih razumiju i koji im mogu ponuditi svoje iskustvo kao primjer da se može živjeti i nakon dijagnoze i tokom i nakon liječenja. Tu su žene koje te ne moraju ništa puno pitati, jer sve znaju i po pogledu će vrlo brzo shvatiti sa čim se nosiš i šta te žulja.

Juče smo crtali kanom, sljedeći put će biti vjerujem nešto drugo. Ovo udruženje redovno organizuje i seanse sa psiholozima i razne druge radionice. Otvoreni su za prijedloge i sve vrste pomoći ili pak samo za razgovor i razmjenu iskustava. Moja preporuka je da ih posjetite i ako ste potpuno zdravi, jer rekoh već – imaju posebnu vrstu energije koja je zarazna i nekako vam legne na dušu kao melem koji niste ni znali da vam treba.

Hvala na druženju i vjerujem da se vidimo opet čim prije <3