Autorica: Hana Kazazović

Ovaj tekst će biti koristan svima koji se bave turizmom, odnosno prije svega iznajmljivanjem smještajnih kapaciteta, bilo da se radi o hotelima ili apartmanima. Međutim, može biti koristan i bilo kome ko se bavi biznisom i razmišlja o tome kako da se izdvoji iz mase, u odnosu na ostatak konkurencije. Pišem ga iz svog ličnog iskustva, kao neko ko je u protekle 2 godine dosta putovao po Bosni i Hercegovini.

Spavala sam ili u hotelima ili u apartmanima koje su ljudi opremili za iznajmljivanje i iz njih nosim različite utiske. Neki su me oduševljavali, a većina je bila pristojna. Nisam ja prezahtjevan gost jer mi je uvijek najvažnije da je sve čisto i čitavo i ne patim za luksuzom. Međutim, ne biram smještaj po cijeni i ne tražim najjeftinije, nego tražim nešto gdje ću se osjećati ugodno. Većinu smještaja pronalazim preko Bookinga jer mi je tako najlakše i Wi-Fi u smještaju mi već dugo nije dodatna prednost nego nešto što se podrazumijeva.

Ipak, dvije stvari mi uvijek drastično poprave utisak i kad bih imala priliku (a evo imam priliku, napravila sam je sebi) da dam preporuku iznajmljivačima za detalje koji će popraviti kompletan utisak gostima, odnosno kad bi me pitali šta je to što mi se posebno dopalo i što mi je baš pomoglo da se osjećam ugodno preporučila bih upravo njih:

  • Pegla (eventualno daska za peglanje)
  • Kuhalo za vodu

Ukupni trošak mislim da može biti 50 – 100 KM za sasvim funkcionalnu peglu i kuhalo. 

Kad god sam ušla u sobu ili apartman u kojima sam zatekla ovo dvoje, bilo mi je kao da sam kod kuće. Jer puno znači kad imaš mogućnost stvari koje si ugurao u torbu propeglati i biti miran, ne misliti o tome je li se previše izgužvalo ili tražiti na recepciji peglu ako jeste.

Isto tako znači puno kad možeš sebi napraviti na primjer čaj ili kafu, a sad ima ovih instant varijanti koliko hoćeš i ja skoro uvijek u torbi imam neku kesicu čaja ili kafe.

I ovo dvoje je taman dovoljno da sve bude savršeno.

Na onom mom famoznom putovanju po Americi je svaka soba u hotelu imala i peglu i kuhalo (a uz njega i po 2-3 kesice čaja i kafe), ali kod nas čak ni po hotelima taj običaj nije zaživio. Rijetko se desi baš, osim u onim koji su baš skupi a u te ne zalazim često :)

Znam da će oni koji brinu o detaljima prepoznati sigurno i ovaj kao bitan. Neki vlasnici apartmana već jesu. Ali evo, zato ovo i pišem, jer možda neko ko vodi hotel ili ima viška stan za iznajmljivanje poželi da se izdvoji iz mase i svojim gostima obezbijedi ugođaj “k’o kod kuće”. To gostima znači sigurno i prenijeće oni to oduševljenje i preporuku drugima, a znamo da to dovodi nove goste :)

Sviđaju ti se moji sadržaji i želiš podržati rad Cyber Bosanka bloga? Klikom na baner saznaj kako :)

Prijavi se na mailing listu “Cyber Bosanke” u kojem ne češće od jednom sedmično pišem pregled na objavljene sadržaje i dijelim neka svoja zapažanja i interesantne linkove? Upiši email adresu ispod :) A kako izgleda možeš vidjeti ovdje