Autorica: Hana Kazazović

Aminu sam upoznala prije dvije godine u Gradačcu. Tada je bila srednjoškolka i aktivistica i razgovarale smo upravo o njenom angažmanu u ASuBiH. Nedavno mi se javlja i kaže da je u Zenici neko vrijeme, pa je to bila super prilika da se vidimo i popričamo o stvarima koje su kod nje aktuelne danas.

Moram vam priznati da mi je posebno zadovoljstvo bilo vidjeti koliko je napredovala za ove dvije godine. Sada je ispred mene bila studentica psihologije u Sarajevu, ali i polaznica SHL Akademije za mlade lidere i liderke i to i jeste bila glavna tema naše priče.

Šta je u stvari SHL Akademija za mlade lidere i liderke?

Više informacija o njoj možete i sami iščitati na https://shl.ba/lat/akademija ali jednostavno rečeno – to je intenzivan, jednogodišnji edukacijski program osmišljen s ciljem osnaživanja i obrazovanja izuzetnih mladih koji imaju potencijal da postanu “ambasadori promjene”.

Ova akademija nije namijenjena onima koji žele samo još jedan certifikat u nizu i priliku za putovanje i druženje nego za one koji se iskreno žele posvetiti radu u zajednici i kojima “raditi više od ostalih” ne predstavlja poteškoću već način da inspirišu i pokrenu ljude u svom okruženju.

Amina je konkretno u Zenici i bila u sklopu praktičnog rada za Akademiju. Odrađivala ga je u Udruženju “Naša djeca” odnosno “RadiYo Active” i o tome kako joj je bilo možete čitati u njenom tekstu Let me tell you a story…

Upravo praktični rad i raznovrsni moduli i jesu glavna karakteristika Akademije koja je pokrenuta 2016. godine od strane Omladinske fondacije Schüler Helfen Leben. Njeni polaznici su starosti između 19 i 25 godina i bude ih u godini 20. Program Akademije se sastoji iz tri osnovna dijela

  • interaktivni tematski moduli sa pažljivo odabranim oblastima učenja,
  • realizacija vlastite inicijative svakog od polaznika kroz godinu dana,
  • obavljanje dvomjesečne prakse u organizacijama/institucijama/preduzećima prema afinitetima polaznika.

Amina je toliko oduševljena Akademijom da mislim kako bi samo slušajući nju čovjek poželio da se prijavi. Nije joj bilo teško odvojiti vrijeme i ići na predavanja paralelno sa svojim fakultetom i rekla mi je da joj je ovo jedna od najboljih životnih odluka.

Obzirom da sam i sama primijetila koliko je za ovo vrijeme postala zrelija, samouvjerenija i sigurnija u svoje želje i ciljeve, usudila bih se reći da su rezultati očigledni. Inicijativa koju ona radi u sklopu svojih zadataka je vezana za njen Gradačac, a tiče se redovnih sredstava u budžetu namijenjenih mladima i njihovim inicijativama u gradu. Uspjela je tu inicijativu predati pred gradsko vijeće, pa se sad čeka na njeno eventualno usvajanje. Time bi mladi Gradačca, a i sve neformalne grupe koje rade u ovom gradu, imali priliku da jednostavnije i lakše ostvaruju svoje ideje.

I to je najbolji primjer čemu SHL Akademija uči ove mlade ljude i koja znanja im daje. Oni su ti koji će sutra htjeti i mijenjati ovo društvo na bolje. Oni su ti koji kad gledaju oko sebe vide potencijalna rješenja, a ne samo probleme. I ako ćemo pravo, mi stariji smo već nekako pokazali koliko znamo urediti društvo u kojem živimo, tako da bih ja, da me se pita, rado prepustila inicijativu mladima.

A ako ste mlada osoba između 19 i 25 godina i ovo sve vam zvuči zanimljivo, pročitajte detalje o SHL Akademiji na https://shl.ba/lat/akademija Tamo piše da je proces prijave otvoren stalno, a Amina mi je rekla da nije nimalo jednostavan upitnik nego se baš treba posvetiti ispunjavanju i biti iskren. Uskoro se sprema nova generacija i možda baš vi budete neki od budućih mladih lidera ili liderki.

A ja ću svakako pratiti Aminu i možda opet za dvije godine sjednemo na neku kafu da pretresemo šta se u međuvremenu izdešavalo. Nekako sam uvjerena da ćemo za nju još čuti i da će napraviti značajne stvari :)Kako vam mogu pomoći?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.