Autorica: Hana Kazazović

Ja definitivno nisam ona domaćica koja provodi puno vremena spremajući i glancajući kuću. Prozore ne perem često i ne samo zato što imam puno veći efekat razlike kad ih operem ako su prljavi, nego kad ih stalno perkaš pa se i ne vidi čestito razlika :D Suština je da uvijek imam nešto zanimljivije za raditi od pranja i maštam o tome da dođem u fazu da imam dovoljno novca da mogu platiti nekoga ko će to raditi umjesto mene.

Ali sam zato ovakva ja uvijek u potrazi za prečicama i boljim i efektnijim načinima čišćenja, jer prljavštinu u suštini – ne volim. I pošto mi je nedavno mama sasvim slučajno otkrila savršen način za potpuno prirodno čišćenje wc šolje, a taj način do sada nisam nigdje srela u savjetima poput – sodom bikarbonom, sirćetom i slično, odlučih da to zapišem i ovdje – za sve one kojima će ovo spasiti živce.

Kako potpuno prirodno i bez muke očistiti kamenac sa wc šolje?

Limunom. Da. Bez rukavica se može čistiti i bez udisanja onih odvratnih solnih i drugih kiselina. Uvijek me bilo strah kad uzmem neku od onih flaša u ruke.

Isiječete limun na četvrtine, uzmete jedan komad u ruku i istrljate dobro cijelu unutrašnjost šolje. Ako je prljavije ostavite da odstoji prije ispiranja. Ako je još prljavije, pospite sodu bikarbonu pa onda preko nje istrljajte limunom.

Ja sam uspjela skinuti 70% onog žutila koje nisam uspijevala očistiti ni solnom kiselinom ni bilo kojim sredstvom koje sam kupila do tada. A svako od njih smrdi i opasno je beskrajno.

Zato limun – i uopšte mi nije jasno kako mi nije ranije palo na pamet. Ako vama jeste, nije fer što to niste javili nama neukima :D Jer definitivno je najbolje sredstvo za čišćenje wc šolje koje sam otkrila i definitivno nemam namjeru dalje tražiti.

Šta mi je još pomoglo da proces čišćenja wc šolje završim do kraja?

I ovdje moram spomenuti i preporučiti proizvod koji nisam znala da postoji i sasvim slučajno sam ga otkrila tako što povremeno čučim ispred polica u prodavnicama i čitam za šta sve služe proizvodi koje prvi put vidim :D (slika proizvoda je ispod, naziv teško da ću zapamtiti)

Naime, kod ovog mog čišćenja šolje jednu stvar nisam uspjela riješiti, a to je onaj dio ispod one vode. Džaba rukavice i “ronjenje” ispod, limun valjda izgubi taj efekat kad se razblaži s vodom, a nisam skontala kako istresti onu vodu pa da na miru mogu sve istrljati :D

I tako ugledam nešto na čemu piše “tablete za čišćenje wc šolje”. Nisam u životu nikad kupila neku tabletu osim onih u apoteci. Nemam ja mašinu za suđe a znam da imaju neke tablete za nju. Elem, pročitam uputstvo, kaže ubaciš tabletu – odstoji – ispereš. Nešto oko 3 KM je cijena i kontam u sebi “nije to velika šteta ni ako ne bude radilo, hajde da probam”.

I stvarno – ubacila tabletu u ono jezerce u šolji. Efekat kao kad ubaciš onaj šumeći multivitamin u čašu – pjeni i pršće i mijenja boju. Ne preporučujem piti, naravno :D Nakon pola sata uzela četku, trljala malo iako nisam vidjela ispod one pjene ima li ikakve razlike. Povukla vodu i? Dobila savršeno čistu šolju i ispod onog nivoa. Radi. Piše da može i u pisoar i u vodokotlić da se ubaci. Pisoar nemam, a vodokotlić iznutra ne znam što bih čistila (ne vidi se :D ) pa to nisam ni probala.

I nešto kontam, da nemam tu blesavu naviku puzanja u donjem nivou polica, ja za ovo ne bih znala. Jer znaju ljudi preporučiti šminku, šampon za kosu i sve ostalo, a ove životno bitne stvari koje te spašavaju muke oko najmržeg posla na svijetu niko ne otkriva. A meni popravilo dan i riješilo me muke.

Zato ovo napisah,  jer nekom će uštediti vrijeme i pomoći da ovaj proces održavanja domaćinstva bude bar mrvu lakši.

P.S. Ako imate neku tajnu za brzo i savršeno pranje prozora – javite ;)