Sinoć je Bosna i Hercegovina protiv Portugala igrala prvu baražnu utakmicu za odlazak na Euro 2012. godine. Utakmica se igrala u Zenici, a prenosila je BHT – Javni radio televizijski servis BiH.

Prilikom prošle utakmice reprezentacije (Francuska – BiH) ova televizija je na 25% ekrana emitovala reklame i izazvala veliko negodovanje gledalaca. Na sve to je pomoćnik direktora BHRT-a za finansije rekao kako su to morali uraditi da bi mogli obezbijediti prenos. Nemaju dovoljno novca, mala je taksa i pošto su firme pokazale interes za reklamiranje oni su to prihvatili i tako pokvarili ugođaj velikom broju svojih gledalaca.

Regulatorna agencija za komunikacije je izjavila da su imali samo dvije žalbe gledalaca koje istražuju.

Sinoć (11.11.2011.g.) najvažnija utakmica reprezentacije i situacija identična.

Prosto je nevjerovatno koliko često i kojom brzinom se smjenjuju reklame na ekranu. Pri tome nisu statične nego se svaki čas nešto vrti, trči, iskače. Ukratko – blagi haos na ekranu. Nema teorije da ga ignorišete jer je napadan i nametljiv.

Da biste vidjeli o čemu se radi stavila sam mobitel na krilo i slikala svo vrijeme, te tako napravila 50-ak slika koje otprilike odgovaraju broju oglašivača jer sam se trudila da slikam svakog. Neki od njih su se pojavili po nekoliko puta, a neki po 2-3 puta.

Dalje me zanimalo koliko je ovakav način reklamiranja po zakonu pa sam isčitavala dokumente koji se odnose na to.

U Pregledu povreda i i odgovarajućih kazni koje izriče RAK piše:

Član 28
(Raspored reklamiranja)

(1) Novčanom kaznom od 10.000 KM do 100.000 KM kazniće se javne radio ili TV stanice, kao i posebni javni servisi za emitovanje Bosne i Hercegovine koji svojim signalon pokrivaju 500.000 i više stanovnika, ako se ne pridržavaju utvrđenog rasporeda reklamiranja iz Kodeksa o reklamiranju i sponzorstvu za radio i televiziju, kao i drugih propisa kojim se reguliše rad javnih servisa za emitovanje.

Onda sam pronašla taj Kodeks o reklamiranju i sponzorstvu za radio i televiziju da vidim šta tu piše.

U dijelu o Oglašavanju i teletrgovini, član 14 – raspored oglašavanja:

2) U programima koji se sastoje od autonomnih dijelova, ili u sportskim programima i slično strukturiranim događanjima i izvedbama koji idu u intervalima, oglašavački i spotovi teletrgovine će se emitirati između dijelova ili u pauzama programa koji se prenosi.

Pošto se u u Pregledu povreda i odgovarajućih kazni koje izriče RAK pozivaju na Definicije i obaveze javnog emitovanja RAK pravilo 01/1999 pronašla sam i njega. Tu piše:

II. Obaveze i odgovornosti javnih radio i/ili TV stanica
A. Opšte programske obaveze:
A pod rednim brojem 4. stoji:

4. Reklamiranje: Sve reklame se audio i video sredstvima jasno moraju odvojiti od ostalog programa.

Po mojoj slobodnoj i laičkoj procjeni ova stavka nije ispoštovana niti u jednom slučaju. Ako na 25% ekrana imate baner i stalno gledate hoće li lopta u nekom momentu otići ispod njega, bez obzira što je baner druge boje u odnosu na teren on nije odvojen od “ostalog programa”, tačnije utakmice. Pogledajte sami na slikama pa procijenite jesam li u pravu ili ne. Posebno reklama za Preminger pivo u kojoj je u jednom momentu golmanu Portugala flaša došla direktno ispod usta pa sam mislila da je uzeo sam flašu piva da se osvježi za vrijeme utakmice.

Zatim u odjeljku E – Komercijalne aktivnosti i podrška piše:

5. Posebni javni servisi za emitovanje: Količina reklama i drugih plaćenih poruka, kao i komercijalno sponzorisanih programa na Javnom sistemu emitovanja u Bosni i Hercegovini (PBS), Radio Televizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTV FBiH) i Radio Televizije Republike Srpske (RTRS) ne mogu premašiti šest (6) minuta programa po satu, kako u radio, tako i u televizijskom programu. Gore navedene stanice mogu redistribuirati dozvoljeno vrijeme reklamiranja u toku udarnih termina, ali tako da ni u kojem slučaju ne smije preći osam (8) minuta po satu programa. Udarni termin za PBS i RTV FBiH se definiše tako da uključuje period između 17.30 i 22.30 časova, dok je udarni termin na RTRS definisan tako da uključuje period između 19.00 i 22 sata.

Znači ne smije preći osam minuta po satu programa. Ovdje je BHT fino zapetljao situaciju tako da u suštini mogu braniti svoj potez time što u suštini nisu nijednom prekinuli utakmicu zbog reklama. Ali ako u emitovanje reklama računamo svo vrijeme u kojem su se pojavljivale reklame dođemo do sljedeće računice:

50 oglašivača x 3 emitovanja (prosjek) = 150 emitovanja x 4 sekunde = 600 sekundi odnosno 10 minuta.

To je minimalno koliko je trajalo emitovanje, a svi koji su gledali utakmicu znaju da je to trajalo i duže. I bilo je jako iritirajuće:

Šta učiniti?

Možemo se žaliti RAK-u (detaljno uputstvo kako piše ovdje). I vjerovatno se neće ništa desiti jer nikad i nije. Čak i da im odrede da plate neku novčanu kaznu pitanje je hoće li to uticati na televiziju da više ne radi ovakve stvari. A u utorak nas čeka prenos iz Portugala i vjerovatno novi horor sa reklamama.

Ja nemam ideju, a ovaj post sam napisala da svoje lično nezadovoljstvo javno kažem, da ostane zapisano. Ako ima neko ideju da nekome pišemo (BHT-u možda) neka kaže u komentarima.

A posebno na kraju moram naglasiti svoje mišljenje o reklamama koje su protrčale ekranom.

Oglašivači, zar vi stvarno toliko ne znate o marketingu? Zar je moguće da neko stavi broj telefona, 4 reda teksta, email adresu i još gomilu podataka na baner koji se pojavi nekoliko sekundi u toku najvažnije utakmice? Stvarno mislite da će neko zapisati broj i odlučiti vas nazvati?

Ružno, neukusno i toliko iritirajuće da se bojim da je pojavljivanje na ekranu za vrijeme utakmice bila najlošija marketinška odluka koju ste mogli donijeti.

Jedini spas nam je neka sportska Al Jazeera koja će raditi kako treba i prestati nas smatrati maloumnicima. To nikako nismo, samo nam niste ostavili mogućnost izbora!

U nastavku fotografije, da ostane zabilježeno. Ja se izvinjavam ako ih je previše, rekoh da sam htjela uslikati sve.

Update:

Post o drugoj utakmici baraža sa screen fotografijama reklama možete pročitati ovdje.

Odličan post o istoj temi iz drugog ugla je napisao moj drug Kemo – Ko koga zumira 3