Autor: Hana Kazazović

Čitam tekstove na temu Facebook Social Grapha i razmišljam da li bih trebala pregledati svoj Facebook profil i vidjeti čega tu sve ima. Uvođenjem ovog famoznog grafa svi dobijaju mogućnost da vam ispregledaju profil i vide šta ste sve lajkali, na kakve ste fotografije tagovani, šta ste komentarisali… puno lakše i vidljivije nego do sada.

Problem je što su postavke privatnosti na Facebooku inače takve da se baš trebate zadeverati da biste ih namjestili onako kako vi želite. A osim toga činjenica je da imamo veliki procenat ljudi koji nisu u tolikoj mjeri savladali Internet pismenost, pa često i nisu svjesni ko sve može vidjeti to što oni rade na Facebooku.

Kako reče nedavno Kenoslaw, ne jednom se desilo da podijeliš tekst kod sebe na profilu ili na Facebook stranici, a neko ti se ispod zahvaljuje kontajući da si to samo njemu poslao da vidi. O dopisivanjima ljubavnika na zidu pred očima žena ili muževa se već ispredaju priče, tako da  je očito kako bi ovaj novi Facebookov alat mogao dovesti do mnogo problema svojim korisnicima.

Zašto se ja ne brinem zbog uvođenja Facebook Social Grapha?

Zato što sam prije neke 3 godine shvatila da je Internet mjesto na kojem je sve javno. Čak i kad se na prvi pogled ne čini da je nešto javno, kad misliš da si se zaštitio i da niko neće vidjeti to što pišeš ili stavljaš – i dalje to neko vidi i može pročitati. I od tog saznanja se tako i ponašam. Kako? Tako što na Internet postavljam samo ono što može stajati i na bilo kojem Jumbo panou na ulici. Odnosno samo ono što bih mogla reći ili pokazati na svakom TV dnevniku u 19:30h. Ne tvrdim da bi to bilo zanimljivo, nego da mene ne bi bilo stid da to vidi čitav svijet.

Uglavnom svi moji statusi i sve fotografije na Facebooku su „public“. Ništa ne krijem jer sve što je tamo odgovara ovim prethodno navedenim uslovima.

Možda vam ovo zvuči blesavo ali to je moj sistem zaštite privatnosti. Ono što ne želim da vidi bilo ko ne stavljam na Internet. Nigdje.

Kako vi štitite svoju privatnost na Internetu?

Napomena: Ukoliko niste sigurni kakve sve promjene nam donosi Facebook  Graph Search preporučujem da pročitate tekst Facebook Graph Search: Savršen alat za ‘stalkere’, ljubomorne, poslodavce i vaše glavobolje?