Danas je BiH twitter zajednicu na neko vrijeme okupirala vijest o tome da su joj se priključila 2 političara. Povod za ovaj tekst je moja potreba da definišem zašto sam rekla sljedeće:

Da se razumijemo, protiv prisustva BiH političara na twitteru nemam ništa. Bar ništa efikasno :) Ne mogu im zabraniti i niko im ne može zabraniti da koriste i ovaj kanal za komunikaciju sa građanima. Ili za šta god već hoće. Ali zašto imam averziju i mučninu u stomaku pri pomisli na to kada istovremeno uvijek kao pozitivne primjere ističem gradonačelnika Rijeke @Obi_Rijecki i zastupnicu SDP-a u Hrvatskom saboru Mariju Lugarić?

Zato što biti političar u Bosni i Hercegovini nije neka časna funkcija kojom se treba hvaliti. Mi smo država koja zadnjih 20 godina ide stalno unazad upravo zahvaljujući ljudima koji nose tu titulu i istovremeno žive jako dobro od nje. I za svih tih 20 godina se, koliko ja znam, nije pojavio niti jedan političar koji je htio komunicirati sa ljudima, narodom na bilo koji način, osim onih mjesec dana pred izbore. Svi se uvijek ponašaju kao da su oni birali nas pa su nezadovoljni narodom koji ih je zapao, a ne mi njih.

I kako da bilo ko od nas povjeruje da hoće razgovarati? Ja ne mogu, pa da me ubijete!

Nije sve tako crno, naravno. Ako bilo ko od potencijalnih budućih političara tviteraša čita ovo neka slobodno iskoristi ove moje besplatne savjete namijenjene upravo njima:

1. Ako ste nekim čudom odlučili da se uključite u konverzaciju sa običnim ljudima ma gdje bili (čak i na twitteru) onda shvatite da ne nosite neku časnu titulu nego da svaki dan morate raditi na dokazivanju da možete biti čovjek i pored toga što ste političar.

2. U svoj bio stavite ko ste, na kojoj ste funkciji i kojoj stranci pripadate.

3. Nemojte da vas “uvode” na twitter riječima “političar ali dobar”. To vam je medvjeđa usluga jer to tek trebate dokazati. Posebno ne na twitter, tu smo svi malo muhanati i alergični na šuplju (priču, naravno).

4. Krenite polako, cvrkut po cvrkut, riječ po riječ, tako da zainteresujete nekoga time što govorite a ne onim što trenutno radite.

5. Zapamtite – na twitteru ima pametnih i bistrih ljudi i bolje je da ne pokušavate lagati, pametovati i slično – vrlo brzo će vam se tako nešto obiti o glavu.

6. Ako ušetate na twitter morate ga koristiti stalno. Morate pratiti ko vas spominje i ko vam se obraća. Morate odgovarati. Novi ste i još ste političar i teško će vam se oprostiti bilo kakva greška. A jedna greška na twitteru vam je kao 10 na Facebooku ili 100 u stvarnosti.

7. Ako i nakon svega ovoga odlučite da cvrkućete sa nama zapamtite izreku – “Koja ptica rano pjeva usere se u gnijezdu”. A onda krenite polako.

8. Stavite u bookmark sljedeću stranicu – http://who.unfollowed.me/ da možete pratiti i ko vas je prestao pratiti. Zlu ne trebalo.

9. Sretno – vama sa nama – na Twitteru! Mi već odavno sa vama u politici sreće baš i nemamo!