Autorica: Hana Kazazović

Ko se hvali – taj se kvari.

Na toj rečenici sam odrasla (smo odrastali). U moje vrijeme (ah, kako to davno zvuči) se veličala skromnost. A kad je riječ o hvaljenju, najveći grijeh je bio sam sebe hvaliti. Ako se već mora, onda neka drugi to urade za tebe. Neka oni kažu da si nešto uradila dobro, nemoj ti.

Poslije sam skontala da je to osnova odnosa s javnošću, ali to nije tema ove emisije :)

Htjela sam reći da ne znam je li ova lekcija o hvaljenju naučena u djetinjstvu razlog zbog kojeg fizički reagujem kad se nađem u prilici da slušam nekog ko svaku rečenicu počinje prvim licem jednine.

“Ja sam uradila ovo, ja sam uradila to i to, ja sam uspjela da…”, drobi bez pauze. Čak se ne zaustavlja ni da udahne.

Garant je išla na onaj kurs ronjenja, pa umjesto da roni ovako može da vazi bez prestanka, mislim u sebi.

A sve me neki srklet uhvatio, tijesno mi u svojoj koži, gledam kako da se izvučem i pobjegnem što dalje. Znam da će mi trebati kontraterapija da mozak resetujem nakon svega. Obično je to potpuna tišina ili eventualno neka muzika uz koju mogu da se derem dok mi glas ne pukne. Od muke i svega što sam čula.

Htjedoh reći (a evo i rekoh) – Nemojte se hvaliti. Neka to drugi rade za vas. Ljepše je, efektnije i iskrenije.
Pisala sam prošle sedmice tekstove iz Sanskog Mosta, 2 razgovora i reportažicu. Time sam završila sa ovim putovanjima i intervjuima, pa ću sad valjda stići ispisati sve one tekstove iz drafta na različite teme. Ovo samo najavljujem da se ne iznenadite šta mi je odjednom :)

Merjem Muhadžić: “Aktivizam je samo put kojim mi svoje potrebe pretvaramo u djela”

“Srce za šapu”: Gradnja savremenog skloništa za napuštene pse u Sanskom Mostu

Sanski Most i naše prvo upoznavanje

Preporučujem

U ponedjeljak u Zenicu dolaze #ŽeneBiH. U Gradskoj biblioteci u Zenici će se 1.10. u 18:30 održati promocija ovog projekta i doći će nam Hatidža Gušić i Maša Durkalić, dvije od tri članice tima. Ja jedva čekam i vjerujem da ima i vas koje to zanima, pa se eto vidimo tamo :)

Naravno, Indiegogo kampanja još nije gotova i još imate vremena da podržite izdavanje knjige i rezervišete primjerak za sebe – https://www.indiegogo.com/projects/knjiga-zenebih

Projekat koji mi je popravio prošlu sedmicu

Bila sam u ponedjeljak, utorak i srijedu prisutna na radionicama Coca-Coline podrške mladima u BiH. u Zenici. To je projekat koji Coca-Cola u sklopu svojih društveno odgovornih aktivnosti organizuje i provodi za mlade već drugu godinu. Radionice se održavaju širom BiH i namijenjene su mladima od 18-30 godina. Ja sam tu bila zbog Prime agencije i stvarno sam uživala. Ne samo zbog predavača koji su super i od kojih sam i sama učila tokom predavanja, nego zbog mladih koji te zaraze svojom pozitivom. I opet kontam kako je u stvari privilegija kad god možeš provesti vrijeme sa mladim ljudima željnim napretka i znanja.

Ako imate nekoga (ili ako ste vi u tom rasponu godina), preporučujem projekat i radionice od srca. Ostale su u ovoj godini još radionice u Brčkom, Mostaru i Bijeljini i za njih još nije kasno da se prijavite. A svakako obratite pažnju i iduće godine, jer vrijedi http://coca-colinapodrskamladima.ba

Tekst koji ću naučiti napamet.

Jer sam ga samo u prošloj sedmici pročitala 3 puta, a svakako se neću zaustaviti na tom broju. U pitanju je Elis Bektaš i njegov intervju. Iako je objavljen prošle godine, njegovi odgovori su svevremenski i mene su oduševili. Preporučujem od sveg srca – Treba učiti mlade ljude kako se ne plašiti, pogotovo ne plašiti mišljenja

Inače Elisa pratim na Twitteru i redovno mi popravi raspoloženje svojim pjesmama i pričama – https://twitter.com/elisbektas

Rekla sam da je moja supermoć to što mogu vidjeti pozitivno u svemu oko sebe i onda dođe jesen i zada mi domaći zadatak.

Jesenje boje i lišće? Meh…

Mandarine? Ljak, kiselo!

Dekica, vunene čarape, knjiga, čaj? ??? Pa to radim stalno, vunene čarape ne skidam ni u julu :D

Ajvar i krem čorba od tikve? Može, kupljeno!


 — — 

Kako vam mogu pomoći?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.