Darijo Bošnjak – Vitez: Kako je to kad želiš snimati filmove u Bosni i Hercegovini

0
150

Autor: Hana Kazazović

U okviru projekta “Izgradnja i konsolidacija kapaciteta za prevenciju sukoba” kojeg finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini realizujem svoj projekat “BH ljudi” u okviru kojeg ću u narednih pola godine predstaviti 100 zanimljivih ljudi iz BiH, po mom izboru.
Predstavljanja radim u audio formi (uz transkript, da sve forme budu zadovoljene), a četrnaesti kojeg imate priliku čuti je Darijo Bošnjak iz Viteza, redatelj.

Podcast – audio snimak:

Transcript podcasta:

Hana:

Darijo Bošnjak je u stvari prvi redatelj kojeg sam ja upoznala u svom životu. Do sada je snimio jedan kratki film (Neki novi klinci), a u toku je priprema za snimanje njegovog prvog dugometražnog filma za kojeg se iskreno nadam da će ugledati svjetlo dana čim prije zato što ima super zanimljivu premisu i mislim da će biti jako interesantan. Voljela bih da na kraju vidim kako je on to sve zamislio, kako će to sve da izgleda.

Pričala sam sa Darijom o tome šta znači kada svoje slobodno vrijeme posvetiš tome da snimiš jedan film u Bosni i Hercegovini. Znamo kakva je podrška umjetnicima u BiH bilo koje vrste, a posebno onima koji žele da se bave skupim “hobijem” kao što je snimanje filmova. Nadam se da će Darijo doći do svog cilja a sudeći po tome koliko je uporan nekako i ne sumnjam u to.

Hana: Baviš se snimanjem filmova, šta si do sad uradio?

Darijo Bošnjak:

Prije svega pokušavam, wannabe sam redatelj, nisam još uvijek afirmirani, ali vjerujem da ću jednog dana biti. Uz trud se može postići dosta toga. Prošle godine smo snimili prvi kratki igrani film naziva “Neki novi klinci” koji je ujedno bio eksperimentalni film da vidimo na čemu smo i prije svega da dokažemo ljudima da se može nešto napraviti. Ne sjediti, pljuvati protiv drugih nego čisto – idemo okupiti ekipu, napraviti film. Prepoznali smo se u tome i nastavićemo graditi tu priču. To je to što se tiče filma.

Hana: A što se tiče filma koji je u pripremi?

Darijo Bošnjak:

Kao što sam spomenuo napisan je prvi draft scenaria, još se na tome radi. Naime, radi se o prvom filmu koji će prikazati Superheroja sa Balkana, točnije iz Bosne, našeg domaćeg superheroja kojeg sam zamislio i stavio u različite situacije, gdje će pomagati ljudima na malo neobične načine, ne laserima, paukovom mrežom ili tako nečim. Trenutno smo u fazi pretprodukcije, primamo prijave za castinge koji će vjerovatno biti održani u Sarajevu, Beogradu i Vitezu, da malo ljude dovedemo i u Vitez. Nakon toga ćemo pokušati formirati financijski sklop da vidimo na čemu smo i tek onda ćemo krenuti malo ozbiljnije u produkcijski dio, pripreme za snimanje i samo snimanje.

Hana: Želja ti je da film snimiš u roku od 2 godine?

Darijo:

Tako je, okvirni plan je 2 godine, možda to može i ranije, sve će naravno ovisiti o financijskoj strukturi jer filmovi su skupa igračka, pogotovo u Bosni i na Balkanu, tako da sam sebi dao vremena jer imam još prostora za učenje, za dorađivanje scenarija, za vježbe. Ali recimo za dvije godine kad bi film izašao bio bih sretan.

Kratki film “Neki novi klinci” možete pogledati u nastavku:


Ako vam se sviđa ono što radim i želite me podržati - to možete uraditi na linku ispod. Hvala vam <3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.