Region u kojem živim je prethodnih dana bio zabavljen (između ostalog) i odlukom Agencije za elektroničke medije u Hrvatskoj o obaveznom prevodu na hrvatski jezik filmova koji dolaze iz Srbije. U principu je to samo provođenje zakona koji kaže da se filmovi koji nisu na hrvatskom jeziku moraju prevesti na isti.

Znam, i meni su kao i svima odmah pali na pamet Nadrealisti i ono njihovo “prevođenje” jezika. I ja sam se smijala. A onda sam se sjetila jednog teksta koji je nedavno napisala Sandra o inkluziji. O čemu, pitate me. U bukvalnom prevodu inkluzija znači davanje istih prava svim ljudima, bez obzira na fizičke ili mentalne zaostatke.

U svom tekstu ona piše o gluhonijemim ljudima (iz ličnog iskustva) i napominje nekoliko stvari koje bi se mogle uraditi da se pomogne njima. Između ostalog kaže:

– Uslovite veće TV stanice (one sa nacionalnom frekvencijom) da im vesti u “udarnom terminu” (prime time za informativni program je 18:30-20h) budu prevođene na gestovni govor. Uslovite ih da makar jednom nedeljno puštaju film prilagođen osobama oštećenog vida, i da domaće filmove puštaju sa titlom – jer, verujte mi, i gluvi se smeju na fore Nikole Koja. Majke mi.

I kad se pokrenula sva ova priča oko titlovanja filmova koje svi razumijemo (Tko to tamo pjeva – prevođenje domaćih filmova), ja sam pomislila na to da će tom odlukom konačno i gluhe osobe moći gledati “domaće” filmove). Tako sam u svoj apsurdnosti te situacije pronašla i nešto korisno.

Juče je HRT objavio da će oni omogućiti gledaocima izbor. Oni koji budu htjeli moći će da uključe sebi titl, po želji. A oni koji neće – ne moraju. Vuk sit i ovce na broju.

A i gluhe osobe u Hrvatskoj zadovoljne. Naravno, znamo svi da se njih niko ne bi sjetio i da se ovo sve ne radi da bi se njima olakšalo i da nema ovog daška “politike” u svemu ne bi bilo ništa od svega ovog. Ali oni će profitirati u ovoj situaciji i meni je drago zbog toga. Ima ih oko 9000 – http://www.hsgn.hr/

P.S. Ovo je samo moj pogled iz drugog ugla / ćoška / kuta. I neka vrsta dokaza da u svakom zlu možeš pronaći i nešto dobro :D A Sandrin tekst o inkluziji pročitajte ovdje – #UstupamProstor inkluziji: da naučimo šta ona zaista znači