Nisam nikad bila u Istanbulu i bukvalno želim otići samo da uživo vidim sve one mačke i odnos ljudi prema njima. Znate da volim životinje i da imam 3 mačora. Znaju to mnogi pa sam već dva magneta dobila baš iz Istanbula. Tako mi bude drago kad pomislim da je neko tamo hodao ulicama i pomislio na mene ugledavši sve te mačke, pa mi donio tu sitnicu.

Nismo Istanbul, ali imamo u Zenici ljude koji svoje slobodno vrijeme, energiju i novac poklanjaju upravo uličnim mačkama. Liječe povrijeđene, vode ih veterinarima, sterilišu i udomljavaju mačiće, sklanjaju ih sa zime i nalaze im domove. To su neformalne grupe sa istaknutim pojedincima koji zaista rade veliki posao.

Nemoguće je udomiti sve mačke, a realno i mnoge od njih nisu za napuštanje slobode i odlazak u zatvoreni prostor. Ali puno pomogne kad se sterilišu i kad nemamo svako malo mačiće kojima je zaista teško opstati na ulici.

Da se ne ponavljam, nije normalno nečije mlade staviti u kesu i baciti u kontejner ili u rijeku. Neću uopšte da raspravljam na temu je li prirodno sterilisati i kastrirati životinju, sve dok je to alternativa. A nema šanse da svi mačići nađu dom i prežive, posebno kad ih mačka na svijet donese na nekom nesigurnom mjestu. 

Zašto vam sve ovo pišem? Htjela sam zamoliti za pomoć tim grupama. Jedna sterilizacija košta cca 60 KM, a mjesečno sterilišu najmanje 5 mačaka. Da ne govorim o povrijeđenima koje su na liječenju i o hrani koju te mace trebaju. Mi se organizujemo i stalno se pare skupljaju, ali realnost je da to nikad nije dovoljno i da uvijek treba još.

Kako možete pomoći? Na 3 mjesta u Zenici postoje kasice “Za mace Zenica” – u cvjećari u robnoj kući Zeničanka, te u pet shopovima “Mala šapa” u centru (u podrumu) i u Lonđi. Kad vam bude usput svratite i nije malo koliko god da ubacite – sve pomaže. A možete se uključiti i u ovu grupu i pratiti rad grupe + dobiti ostale načine za pomoć (račune i ostalo). Tu stalno budu i fotke maca koje su za udomljavanje i to je nešto što je isto veoma velika pomoć. Tu sam i ja za sva pitanja i pojašnjenja. 

Možda nećemo postati Istanbul (jer za tako nešto treba podrška grada i zakoni koje grad sprovodi), ali bar možemo učiniti onoliko koliko je do nas. 

Link na grupu – https://www.facebook.com/groups/1227873151316893