Sjećam se da nam je Marina svako malo govorila da nešto pogledamo u loncu i da pratimo lonac. A ja baš nisam razumijevala o čemu se radi i nisam stizala istražiti o čemu je riječ.

Onda sam jednom sjela i pogledala šta to ona priča i vidjela da lonac o kojem govori nema puno veze sa loncem u kojem očekujete sarmu, nego je u pitanju internet platforma na kojoj se “kuhaju” stvarno dobre stvari, pa zbog toga simbolično nosi to ime.

Lonac.pro tačnije, to je adresa. U stvari je preciznije reći da je to internet zajednica koja trenutno ima više od 87.000 članova. Pravi grad, eto skoro kao Zenica.

Čemu služi ta zajednica, odnosno čime se bave, ko ih je i zašto okupio?

Bave se preduzetništvom i aktivizmom mladih. Mladi koji imaju neku ideju ili želju da nešto pokušaju napraviti mogu se tu raspitati o svim stvarima koje ih mogu zanimati – od toga kako da isfinansiraju svoju ideju, do toga kako da je sprovedu u djelo. Mogu naći mentore koji će im pomoći i biti tu da ih “guraju” i pomognu im u savladavanju prepreka na koje će (eventualno) naići.

Okupila ih je fondacija “Mozaik”, a važan dio podrške su i Omladinske banke i Startup studio. Svi oni zajedno rade na tome da ova zajednica pomogne što većem broju mladih da svoje zamisli sprovedu u djelo.

Da vas ne buni – ne morate imati ideju da biste bili član lonac.pro zajednice i koristili njene resurse. Dovoljno je da budete radoznali i sa željom da saznate više o mogućnostima za bilo šta i već ste idealan kandidat. Jer mnogi postanu dio ove zajednice samo zbog radoznalosti, a onda prateći dešavanja i šta sve drugi rade, nakon nekoliko godina dobiju neku svoju ideju i onda imaju idealno mjesto i već dovoljno znanja da rade na njenom ostvarenju.

Lonac.pro zajednica je tu da podrži, inspiriše, ali i informiše. I važan dio njihovih aktivnosti jeste upravo promocija svih onih koji su na nekom svom putu i rade na ostvarenju svojih snova. Uz Omladinske banke koje često budu prvi izvor finansiranja za te male biznise koji nastaju i stvoreni su od strane mladih.

Možda je baš zato meni jedan od najzanimljivijih dijelova lonac.pro zajednice rubrike #MOBA porodica predstavlja, Pohvali biznis, Pohvali inicijativu i Pohvali aktivne – jer tu redovno možete pročitati super primjere onih koji su do sada već ostvarili neke konkretne rezultate ili su aktivni i preduzeli su korake da nešto promijene, u svojoj zajednici ili u svom životu. Tu možete naći jako inspirativne priče koje nisu toliko česte u medijima, odnosno ako se i pojave onda ih zatrpa gomila negativnosti i politike, pa ne dođu do izražaja.

Lokacije, odnosno odakle se mogu prijaviti da budem dio lonac.pro?

U suštini, ne postoje ograničenja osim da ste vezani za ovo naše područje i region. Možete se prijaviti i ako ste u dijaspori jer i tako možete pomoći svojim znanjima i eventualno kontaktima. Povezivanje za dijasporom je jedna od bitnijih aktivnosti ove zajednice. Možete biti dio zajednice i kao firma koja želi eventualno pomoći, jer upravo ste vi sa svojim resursima neko ko mnogo može pomoći mladima na njihovom početku.

Eto, nadam se da sam vam bar malo razjasnila šta je lonac.pro zajednica i još više se nadam da sam vas bar malo zainteresovala da pogledate i da joj se pridružite, ako u njoj prepoznajete bilo šta potencijalno korisno za sebe. Ja nekako vjerujem da ovakav način udruživanja i korištenja interneta jeste ona prava njegova svrha.

Ako moje pisanje na na bilo koji način obogaćuje vaš život i želite podržati moj rad, možete to učiniti na tri načina.
Prvi je kupovinom e-knjige “Na putu prema sebi”. To je zbirka odabranih tekstova sa bloga, pisanih uglavnom do 2018. Kupiti je možete na linku ovdje – https://cyberbosanka.gumroad.com/ Uvod u knjigu možete pogledati ovdje – https://bit.ly/3AnTuvn
Drugi način je jednokratnom donacijom (više informacija o tome na https://cyberbosanka.me/podrska/. Time pomažete i nepostojanje reklama u mojim sadržajima. A reklame smaraju, zar ne 😉
A treći način je da se pribilježite na moj newsletter koji šaljem subotom ovdje – https://cyberbosanka.me/newsletter/
Posebno hvala onima koji su me do sada podržali na razne načine, znate vi ko ste i hvala od ❤