Kako biti tuzan Helen Russell

Koliko je tuga specifičan osjećaj s kojim ne znamo šta ćemo sam shvatila tek čitajući ovu knjigu. Privukao me naslov, jer o tuzi ne pričamo i ne mislimo, uglavnom dok se s njom ne susretnemo. I drago mi je baš da sam je uzela, jer mi je dala odgovore na mnoga pitanja i pomogla mi da shvatim gdje griješimo i kako trebamo mijenjati odnos prema tugovanju.

Jer, živimo u vremenu u kojem nas sa svih strana forsiraju da budemo sretni. A tuga je nešto od čega bježimo i što nas žulja, kad se pojavi iz bilo kojeg razloga.

Helen Russell mi je već poznata jer sam čitala njenu knjigu Zašto su Danci tako sretni: The Year of Living Danishly – Helen Russell. Sviđa mi se njen stil pisanja, posebno što koristi dosta primjera i u ovoj knjizi je iznijela i svoje lično iskustvo sa tugovanjem, odnosno ignorisanjem tuge koje ju je itekako “koštalo” u životu. Razgovarala je i sa dosta stručnjaka iz raznih oblasti, te njihove stavove i mišljanja na temu tugovanja takođe ispisala u knjizi, tako da ovo baš dođe kao neki sveobuhvatni vodič na temu šta sve ne treba raditi kad smo tužni, šta može pomoći, te kako sve sebe možemo zeznuti (pa to ona ne raditi, naravno).

Ispod kopiram neke od citata koje sam prepisala, jer oni mogu takođe dati dobar uvid u to šta vas čeka ako krenete sa čitanjem ove knjige. I da, knjigu sam uzela u tropic.ba, a vidjela sam je prije toga na polici u Bingu, tako da mislim da je nije problem naći.

Kao društvo u cjelini moramo postati bolji u suočavanju s tugom – dogodi li se nešto tužno, tugu trebamo prihvatiti i dopustiti sebi da tugujemo.

Kako biti tužan – Helen Russell

Glasoviti psiholog Haim Ginot u svojoj je knjizi “Između roditelja i djeteta” napisao: “Mnogi su odgojeni da više ne prepoznaju svoje osjećaje. Kad bi osjećali mržnju, govoreno im je da je riječ o antipatiji. Kad bi osjećali strah, govoreno im je da se nemaju čega bojati. Kad bi osjećali bol, savjetovano im je da budu hrabri i osmjehnu se.” U regulaciji emocija djeca traže pomoć roditelja jer još ne znaju sama upravljati svojim emocijama. Međutim, ako to ni skrbnici ne znaju (jer to nikad nisu naučili, s obzirom na to da smo naučeni potiskivati “loše osjećaje”, tada nastaju problemi. A mnoge su od nas od rođenja učili da se “protiv tuge treba boriti”.

Kako biti tužan – Helen Russell

Živimo u kulturi u kojoj se bol mora ukloniti, a tuga “riješiti” umjesto iskusiti – zato smo slabije sposobni nositi se s njom od prethodnih naraštaja.

Kako biti tužan – Helen Russell

Tuga je osjećaj koji nas potiče da stanemo i sagledamo gdje smo, prije nego što možemo preći na sljedeću životnu fazu.

Kako biti tužan – Helen Russell

Prva lekcija pravilnog tugovanja jest da se prestanemo opirati tuzi. Da se ne borimo protiv nje. To je to. To je za početak sve što moramo učiniti. Čak i ako i dalje moramo ustati iz kreveta ili se brinuti o drugima, boriti se protiv tuge ili se pretvarati da je nema nije rješenje. Trebamo osjećati tugu. To možda zvuči jednostavno, ali može biti radikalan čin jer “tuga” je jedan od najnezamjetnijih dijelova svakidašnjice. Moramo moći sebi priznati i moramo prihvatiti svoje osjećaje kako bismo ih mogli pravilno obraditi.

Kako biti tužan – Helen Russell

Naučnici su otkrili da sreća zasnovana na očekivanjima ne ovisi o tome idu li nam stvari u životu dobro ili ne – nego idu li nam stvari u životu bolje nego što smo očekivali.

Kako biti tužan – Helen Russell

Naše društvo ne dopušta dovoljno vremena za oporavak. Opravdavamo ako je ožalošćena osoba ‘hrabra’ i nastavlja sa životom, a ne opravdavamo ako to ne čini. Međutim, žalovanje traje duže nego što bi bilo ko od nas želio ili očekivao.

Kako biti tužan – Helen Russell

Sposobnost izražavanja ljutnje govori mnogo o našoj moći da cijenimo sebe i vlastitu vrijednost. Svi bismo trebali biti dobro pripremljeni i dovoljno jaki da znamo da imamo pravo na ljutnju. Jer i ljutnja, poput tuge, ima svoju svrhu.

Kako biti tužan – Helen Russell

Sagledavanje vlastite vrijednosti prema vanjskim mjerilima je unaprijed izgubljena bitka, jer što više toga postignemo, to ćemo više ljudi susresti naspram čijih postignuća će se naša doimati beznačajna.

Kako biti tužan – Helen Russell

Moći tugovati nije slabost, nego snaga. A pobrinuvši se da tuga ima potreban prostor i vrijeme u našim životima, izglednije je da ćemo manje i kraće tugovati. Niko od nas se ne treba valjati u tuzi, ali dopustivši tuzi da bude, da se odvija svojim tokom, može biti od pomoći.

Kako biti tužan – Helen Russell