svi idu naprijed, samo mi unazad

Da mi je neko pričao prije 40 godina o tome kako će izgledati saobraćaj i čime ćemo se voziti, vjerovatno bih u glavi imala one vozove i neke leteće automobile iz filmova naučne fantastike. U tom periodu je moj ujak putovao vozom iz Subotice za Sarajevo i ja sam se posebno radovala onim kesicama – lanč paketima koje mi je davao kad bi svratio kod nas u Zenicu.

Pisala sam prije 12 godina o tome kako smo se namučili da iz Novog Sada dođemo do Zenice, zaglavivši u Doboju, jer je samo do tamo bio autobus iz NS. Pa smo onda čekali da se ukaže neki kombi koji iz Doboja ide za Zenicu, jer nije postojala normalna povezanost između ta dva grada koja su tako blizu, samo u različitim entitetima i to je glavna prepreka.

Da me je neko tad pitao kako ćemo putovati za 10-ak godina, rekla bih mu da će se sve sigurno unaprijediti i da će budaleštine poput nepostojanja vozova i autobusa koji voze na toj relaciji za 10 godina sigurno biti prevaziđene. 

2019. sam se iz Prijedora trebala vratiti u Zenicu i stigla sam nekim autobusom do Banjaluke – taman da za pola sata uhvatim voz koji je vozio za Sarajevo i prolazio kroz Zenicu, naravno, pa sam tako ugodno i fino stigla kući.

Juče mi nešto đavo nije dao mira pa sam čačkala po redu vožnje željeznica FBiH i Centrotransa (jer oni jedini imaju red vožnje koji nešto govori na webu, godina 2023.) I šokirana bila kad sam skontala da ne postoji voz između Sarajeva i Banjaluke. Guglajući nađem da je ukinut tokom korone, te nikad nije vraćen jer _____________ (upisati po želji bilo kakav glupi razlog za to, jer pametan sigurno ne postoji).

O tome da se poveže BiH sa na primjer Zagrebom ili Beogradom, a da ne govodim Suboticom kao nekad (to je već u nivou naučne fantastike iz ove perspektive), pa možda dalje Budimpeštom kao prije 40-ak godina da ne govorim. Mislim, pruge stoje, a imamo (ili smo imali?) i neke vozove moderne.

Najjeftiniji saobraćaj koji najmanje zagađuje, da ne pričam o tome kako je najudobniji. Ali jok, nama to ne treba očito, mi smo prebogata zemlja, skroz čista i nezagađena i koji će nam klinac vozovi? Ili ne volimo putovati, jer je ovdje najljepše?

Kao onu višnju na vrhu sladoleda ću samo dodati da je i dalje zadnji autobus iz Sarajeva za Zenicu (i obrnuto) u pola 7. Prije korone je išao u 9. S tim što je nekad bio i onaj voz koji je uveče oko 10 ili tako nekako vozio za Banjaluku. Sjećam se jer smo se jednom s mora vraćali njim iz Sarajeva. Sad ako hoćeš vozom iz Ploča (a ima taj voz dok je sezona petkom, subotom i nedjeljom), a nisi iz Sarajeva možeš samo ostati na stanici gledajući u prazno ili naći nekoga da dođe po tebe ili eventualno prespavati u Sarajevu.

Da mi je neko prije 40 godina pričao da ćemo 2023. biti zaostaliji po pitanju prevoza, manje povezani i da će voz biti misaona imenica rekla bih mu da me zajebava. Ali šta zna dijete od 6-7 godina o bahatosti i nesposobnosti ljudi koji se nađu na različitim funkcijama na kojima se o tome odlučuje. 

Ili im je svima neshvatljivo to da nemaju svi (i/ili ne žele) imati automobile i da bi radije javni prevoz koji je iole funkcionalan.

Jer, juče sam prelazila nadvožnjak u Zenici. To traje otprilike 3 minute i za to vrijeme sam nabrojala 30-ak šlepera koji su prošli ispod cestom M-17. I kontam samo koliko je to zagađenja i kako bi bar malo mogli smanjti uticaj da postoje alternative za putovanje, pa makar za putnike ako već nije opcija da se tereti prevoze vozovima. Ali ko ovdje uopšte misli o takvim stvarima, jel’ da? Garant’ i vi kolutate očima i kontate “Ja ove budale o čemu ona razmišlja…”