AutorHana Kazazović

Već nekoliko godina imam problema sa sinusima. Nisu to veliki problemi zbog kojih završite kod doktora, ali su taman toliki da ti kvare raspoloženje i muče te jedan određen broj dana u zimskom periodu.

Živim u Zenici i 90% mojih problema sa sinusima potiče od zagađenja. To su one dosadne glavobolje koje ti ne daju da funkcionišeš normalno. To su i mučenja kad legneš spavati i u neka doba se probudiš jer su ti se čak i pluća, a ne samo usta i grlo, osušila od disanja jer je nos začepljen i van funkcije.

Koristim povremeno kapi za nos, ali su me isprepadali rekavši mi da ne pretjerujem sa njima jer su navodno opasne za sluznicu. Sjećam se i savjeta doktora koji su nama Zeničanima uvijek govorili da odemo na more i da tamo što više ronimo i nagutamo se i našmrčemo vode. Da, bukvalno da je udahnemo jer more najbolje ispire sinuse.

Super je to ko može ići redovno i često, ali ima nas i kojima ovaj život u tranziciji baš i ne omogućava redovna brčkanja na plavom Jadranu (ili na bilo kojem drugom moreTu), tako da nam ostaje da pokušamo naći neko drugo, prirodnije rješenje.

Prije par godina mi je neko poslao link na video sa ispiranjem sinusa. Video poput na primjer ovog:

Naravno da sam odmah probala. U toplu vodu sam razmutila malo morske soli, uzela džezvu i krenula u akciju. Naravno da džezva nije najbolje rješenje jer jednostavno nije moguće sipati iz nje vodu u samo jednu nozdrvu bez prosipanja. Nerviralo me to, ali nisam odustajala. Posebno nakon što sam osjetila pozitivne efekte čak i nakon tog improvizovanog ispiranja.

Zaista sam uspijevala pročepiti disajne puteve bez korištenja hemije. Glavobolja bi prestala, osim ako koncentracija SO2 u zeničkom zraku ne bi bila u crvenoj, opasnoj zoni. U toj varijanti mi vjerovatno ni ispiranje cisternom što pere ulice ne bi pomoglo.

Međutim, improvizacija me nervirala. Tražila sam posude koje bi mogle zamijeniti ovu namjenski pravljenu koju svi koriste na videima. Najbolje se pokazala plastična boca vode sa onom “cuclom” na vrhu :D Tražila sam i kod nas po apotekama je li neko uvezao neti pot (tako sam našla da se to inače zove), jer sam dobila informaciju da ima u nekim drugim gradovima. Nije bilo, a onda sam i odustala. Odlučila sam je kupiti preko interneta kad se ukaže prilika (čitaj – kad se stvori neki višak novca).

U decembru mi je bio rođendan i brat mi je poklonio ovo:

aqua maris sistem

Aqua Maris neti pot, odnosno Aqua Maris sistem za ispiranje nosa. Pojma nisam imala da postoji, iskreno.

Uz posudu dođe i 30 kesica obogaćene morske soli bez aditiva. Obogaćene su eteričnim uljima mirte i smilja, koji su dobri za sluznicu nosa jer djeluju protuupalno. Tako piše na web stranici koju sam pogledala da se informišem o proizvodu.

Ne mogu vam opisati koliko je olakšanje koristiti ovo nakon svih mojih improvizovanih pomagala :D Ni kap ne ide tamo gdje ne treba, pa je samim tim sve efikasnije. Sa ovim jednim punjenjem lako i brzo isperem oba disajna kanala (valjda se to tako zove), tako da sam sada oslobođena muka koje sam imala.

kesice aqua maris

Guglala sam poslije i vidjela da se ove kesice mogu i posebno kupiti, kad ih nestane. U uputstvu piše da se voda treba prokuhati i ohladiti na temperaturu tijela, ali moram priznati da se ja toga ne pridržavam. Jednostavno mi je mrsko čekati da to prokuha, pa onda da se ohladi. Dok to dočekam prođe me volja. Ja naspem vodu iz bojlera a temperaturu provjerim na ruci na zapešću. Sve traje vrlo kratko i nije komplikovano.

Naravno, sigurno jeste bolje prokuhavati, ali nešto kontam – u odnosu na zrak koji inače udišem ovdje ta neprokuhana mi ne može nešto posebno naštetiti :D

Uglavnom, da znate da ovo postoji, ako ste poput mene tražili a niste gledali na pravim mjestima. I da znate da ovako možete sebi bar malo olakšati muke sa disanjem. Nije opasno za korištenje jer je ova posuda napravljena tako da voda iz nje otiče bez pritiska.

Sve detalje o ovom sustavu / sistemu za ispiranje nosa možete pročitati na zvaničnoj web stranici – Aqua Maris sistem. Ako vas mrzi da idete na stranicu, ono što se meni učinilo najvažnije jeste podatak da se ovo prvenstveno preporučuje svima s hronično začepljenim nosom te problemima sa sinusima i alergijama. Takođe ga mogu koristiti i djeca od šest godina, naravno uz početnu pomoć roditelja.

Dakle, ne morate biti iz Zenice, a svakako znam da većina gradova u regionu nema baš zrak kojim se može pohvaliti :(

U svakom slučaju, meni je pomoglo, a ovo pišem najviše zbog toga što mi je rješenje vjerovatno već odavno bilo pred nosom u apotekama, samo mi nije uopšte palo na pamet da tražim tamo :)


 — —