“Mesto u mećavi – Priča o Milanu Mladenoviću” – knjiga koju vrijedi pročitati

AutorHana Kazazović

Kada sam dobila knjige od Lagune i među njima “Mesto u mećavi – Priča o Milanu Mladenoviću” autora Aleksandra Žikića pomislila sam na sve ljude koji bi bili presretni da imaju baš nju. To su svi fanovi grupe EKV bez obzira na godine i na to da li su slušali njihove pjesme dok su bile aktuelne i dok je grupa svirala, ili oni mlađi koji ih slušaju danas.

Ja sam neko kome muzika nikad nije bila pretjerano važan dio života. Pisala sam o tome u tekstu “Uticaj pjesama na moj životni put”. Jednostavno nisam nikad imala pjevača ili grupu koju sam strastveno slušala a kako već napisah – najviše uživam u tišini. Tako su do mene u životu dolazile uglavnom samo one najpopularnije pjesme koje ste mogli čuti na radiju ili TV-u, odnosno po kafićima u vrijeme dok sam još redovno obilazila iste. Zato nije nimalo neobično da su do mene od EKV repertoara stigle samo one najpopularnije pjesme i da, blago rečeno, nisam bila pretjerano upoznata sa razvojem grupe i Milana Mladenovića.

Zato mi je knjiga bila veoma zanimljiva za čitanje. A ako vam kažem da sam čitajući je uzela da slušam EKV i to od prvog do zadnjeg albuma, onda to znači da me priča o Milanu zaista zainteresovala.

Zanimljivo je pročitati kako su nastajale pjesme i albumi, kako se nekad stvarala muzika. Mislim da je vrijeme između ’70. i ’90. godine nešto što se više nikad neće ponoviti na ovim prostorima. Čini mi se da je to vrijeme bilo najproduktivnije po svim pitanjima, a broj ljudi koji su se bavili muzikom, svirali, imali svoje grupe, pisali pjesme – ogroman.

Knjiga prati Milana kroz sve njegove faze i vjerovatno vama koji to sve znate možda i neće biti toliko fascinantna. Ono što je meni posebno zanimlijivo je strast i posvećenost koju je Milan imao prema muzici.

Kako kaže autor, a ovo je ujedno citat koji je suština cijele knjige:

“Karijera Milana Mladenovića je ključni dokaz da istinski vredan čovek, ako to zaista želi i ima dovoljno istrajnosti i energije, uspeva da nametne svoje uslove i, nijednog trenutka se ne prodavši, dospe na sam vrh”

Inače, detalj o piscu možete pronaći takođe na sajtu Lagune: Aleksandar Žikić

Sam Milan je govorio da ako nešto zaista želiš postići moraš o tome misliti stalno, čak i kad spavaš. On je takav odnos imao sa muzikom i zbog toga je bio i dobar pjevač i dobar autor i dobar gitarista. Odnosno mislim da je dobar preblaga riječ pošto je uvijek ulazio u top 5 izbor na nivou bivše države u svim ovim kategorijama.

Ja zaista volim i uživam u čitanju biografija uspješnih i značajnih ljudi. U njima se uvijek može pronaći dosta mudrosti, ali one prave i provjerene. Iz njih se može učiti o uspjehu i životu uopšte. Zato je ova knjiga zanimljiva čak i onima koji nisu rasli uz Milanove pjesme.

2015-01-06 20.31.00

Knjiga svakako može biti podsticaj da se njihove pjesme počnu slušati sad, jer su bezvremenske i nikad neće ostariti.

A ne mogu ni zamisliti kako će biti zanimljivo knjigu čitati onima koji ih vole odavno. Takvi imaju priliku da dobiju od mene ovu knjigu, tako što će ispod ovog teksta napisati komentar do nedjelje (11.1.) u 12 sati. Ja ću na osnovu komentara odabrati osobu kojoj ću knjigu poslati (a možda bude sreće i lično uručiti).

Za sve ostale koje zanima knjiga – Lagunine knjige se mogu kupiti u knjižarama Kultura u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Takođe, knjige mogu da se kupe i preko sajtova www.laguna.rs i www.delfi.rs

Laguna Knjige o kojima se priča
Objavu teksta podržala Laguna.rs, u skladu sa pravilnikom o reklamiranju na blogu

 


By Cyber Bosanka

Savjetnica za online komuniciranje - pomažem da se ispričaju dobre i važne priče.

8 comments

 1. Draga moja CyberBosanko, uvijek me oduševiš temom o kojoj pišeš i načinom pisanja. Dobijam tvoje tekstove i na mail, a pratim i na FB. LAGUNA je odlična izdavačka kuća i član sam njihovog Kluba čitalaca. Njihova knjižara je u trgovačkom centru ”Konzum” (nekad Mercator) i rado ih posjećujem. I, obavzno na Sajmovima knjiga u Sarajevu, u decembru i aprilu.
  Molim te, nastavi pisati i činiti nas radosnim!
  Hvala!
  Lijep pozdrav,
  Selma D.

 2. Iz tvog članka sam prvi put saznala za ovu knjigu i odmah sam pomislila – Ja se moram ove knjige dočepati što pre! :) Već se radujem… :D

 3. Hana, nisam ni pročitala tekst, sramota me nonstop po telefonu čačkati za ručkom, ali kad sam vidjela da je knjiga o Milanu i da treba komentar ostaviti, moram na brzinu da velim – ja bih knjigu, molim :) a tekst čitam kasnije.

 4. Kažu da se poklone ne treba dalje poklanjati, ali ja bih ovu knjigu poklonila svom momku, ako je dobijem. Ja sam cijelog života bliža nekim drugim izvođačima, i dok njega nisam upoznala, nepravedno sam zapostavljala EKV kao što si i ti, Hana :)
  Bilo mi je poznato par pjesama, neke osnovne crte biografije…onda je došao on i zainteresovao me :) I dalje mi se najviše sviđa ona njihova alternativna faza, u kojoj su i napravili neke od najvećih hitova, pa me on zeza da sam mainstream :D
  Doduše, i ako ova knjiga završi kod njega, ja se nadam da ću je pročitati a možda i gledati na polici u zajedničkom našem stanu :)

 5. EKV je jedna od par najvećih ljubavi moje mladosti.
  Otišla sam na studiranje u Bg, oktobar,ništa nisam imala: ni knjige, ni za hranu, garderobu…ništa. Kada je on tog novembra umro, srušio se ogroman deo mog, već uveliko urušenog zida. Nisam otišla taj dan. Otišla sam sutradan, peške, jedva sam našla to groblje, i isplakala svu dušu na njegovom grobu.
  Puno pozdrava, dok brišem suze. Eto, takva je to ljubav bila. I ostala.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.