Kako ispratiti odlazeću godinu? Šta “ponijeti” iz nje u sljedeću?

Reći ću vam isto ono što sam rekla poznaniku nedavno kad me, nakon što sam mu ispričala djelić mojih dešavanja u 2021. godini, pitao kako nakon svega ostanem u pameti? Ili još bolje – kako pored svega toga imam snage da povremeno napišem nešto pozitivno, lijepo, inspirativno?

Tako što biram na šta ću se fokusirati i šta ću pamtiti.

Jer, imam jednu veliku hrpu loših dešavanja u ovoj 2021. godini.
Ne znam broj posjeta zdravstvenim ustanovama. Ne znam koliko dana sam živjela u strahu od telefonskih poziva. Ne znam koliko dana sam živjela u strahu od svega što se dešava. Ne znam koliko puta sam željela vrištati ili plakati, a nije bilo suza jer me obuzela tupost i praznina. Ne znam koliko puta sam se osjećala tako malom i nemoćnom, a istovremeno se raspadala od želje i potrebe da uradim više. Ne znam broj bitnih i dragih mi ljudi koji su nas napustili ove godine.

Ali znam da sam dogurala do kraja ove godine i opstala samo zahvaljujući ljudima. Onima koji su me gurali i koji su mi pomagali sve ove mjesece. Onima koji su mi pazili mamu u bolnici u Tuzli, ne znajući ni mene lično a kamoli nju, samo zato što sam molila za pomoć. Onima koji su me zvali, stalno pitali, nudili mi i davali svoje vrijeme, strpljenje, podršku na načine na koje su mogli, slali novac, poklone, ljubav.

Samo zahvaljujući vama sam opstala i ostala normalna. Bar se nadam da normalna jesam :) Jer, kad je 2021. počela da zadaje niske udarce i kad nisam znala šta ću i kako ću, a pritisak je bio skoro nepodnošljiv, ja sam otvoreno napisala šta mi se dešava i rekla kako mi je. I tako se otvorio taj kanal ljubavi i podrške koji me nosio kroz ovu godinu. I beskrajno sam zahvalna svima.

To ću i ponijeti sa sobom dalje u iduću, kao jedinu vrijednu uspomenu iz ove 2021. Sve ostalo ću se truditi da zaboravim. Uz nadu da će ova sa tri dvojke biti normalnija i dosadnija, a prije svega zdravija. Sa što manje hodanja po ambulantama i bolnicama, ako je ikako moguće.

Sve što želim sebi, želim i svima vama. Neka vas prati sreća i da svi budete zdravi, živi i mirni u duši. Kontam da na ovom spisku ni veselje nije višak, samo kad bih i sama znala kako do toga.