Ima nešto više od mjesec dana kako me na Twitteru počeo pratiti Pancho Villa. Ne pravi, naravno. Kako to uvijek i radim, kliknula sam da vidim ima li tu zanimljivog tviteraša i vidjela da mu u opisu piše: A Bosnian Expat in the Emirates. I have started the One picture a day project for 2011 and need you for motivation ;-) I naravno, link na blog http://sanchophotography.blogspot.com/

Počeh i ja pratiti Pancho Villu, jer mi je sama pomisao da se neko obaveže da će fotkati i objavljivati jednu fotografiju dnevno zvučala zanimljivo. Živim(o) u vremenu gdje većina ljudi jedva ispoštuje i obaveze koje mora, a on se onako, sam od sebe, obavezao da radi fotku dnevno? Šta da vam kažem, uvijek na mene ostave poseban utisak takve stvari. Dodala sam njegov blog u RSS jer baš hoću da vidim svaku. A nakon jedne fotografije koja mi se jako svidjela odlučih ga i kontaktirati i fino pitati – a što to, zašto će ti i tako redom.

I tako je i nastao ovaj mini intervju. Pancho Villa je izrazio želju da do kraja projekta ostane anoniman za javnost. Nije priznao ali ja mislim da je to zbog toga što je do sada objavio 58 fotografija i ako bi odustao prije kraja ne bi živ ostao od prozivki (Bosanci su pravi majstori u vađenju živaca :D ).

Fotografija ti je samo hobi ili nešto više? Od kad se baviš njom?

Fotografija je za sad samo hobi, iako bih mogao sebe zamisliti kao profesionalnog fotografa…jednog dana.

Otkud ideja za projekat 365? Šta te navelo na to da ga radiš?

Ideja za projekat 365 je nastala veoma spontano. Prije otprilike godinu dana sam prešao sa takozvanih “point and shoot” aparata na profesionalne DSLR aparate koji fotografu pružaju više mogućnosti u smislu kreativnosti. Da bih iskoristio te mogućnosti, treba se dosta toga naučiti o aparatu i o mogućim postavkama. Pošto nisam imao vremena da sjednem i pročitam priručnik i kako više volim praksu nego suhu teoriju, odlučio sam se na metodu isprobavanja.

Druga stvar koja me navela na projekat je što se puno puta nađem u situaciji da imam super motiv pred sobom, ali da mi aparat nije pri ruci. Sada je svaki dan uz mene u ruksaku.

Treća, i za mene najbitnija, stvar je da vježbam takozvani “fotografski pogled”. Od kako sam počeo sa projektom, gledam stvari iz druge perspektive. Pokušavam uvjek i u svemu vidjeti motiv za fotografiju.

Kako praviš fotografije – da li svaki dan slikaš za 1 dan ili “varaš”, u smislu nekoliko fotki napraviš u jednom danu pa objavljuješ onda lagano?

Pokušavam da svaki dan pravim fotografiju i da je uveče objavim. Ponekad mi to zbog zauzetosti ne uspijeva pa moram na dan postaviti i po dvije slike. Pošto ovaj projekat radim isključivo za sebe, a ne volim varati samog sebe (jer se tu najlakše uhvatim u varanju ;) ), gledam da stvarno ustrajem na motu “jedan dan – jedna slika”.

Koliko je teško biti obavezan svaki dan slikati i postati fotografije? Je li tebi teško? Jesi li uračunao mogućnost da možda za godinu dana nekad nećeš biti u mogućnosti uraditi to?

Pa, nije jednostavno. Pogotovo tokom sedmice, jer kada se vraćam sa posla pretežno bude već večer i većina slika su noćne. Vikend je jednostavan, jer sam slobodan i pretežno vani.

Vidim već problem na ljeto kada dođem u Bosnu. Slikati svaki dan će biti jednostavno, ali bez interneta postavljati slike…to je već problem. Možda se poslužim internet cafeima.

Kako biraš motive? Kako ih pronalaziš? Vidim da ih ima različitih pa me zanima šta se desi pa ti kažeš “Aha, ovo je motiv koji želim!”

Motive biram bez nekog posebnog plana. Neki budu sasvim spontani i hodajući “otvorenih očiju” jednostavno naiđu.

Onda, ima dosta slika na internetu sa fascinantnim efektima koje ja baš planiram detaljnije i provedem puno vremena na licu mjesta dok dobijem efekat koji želim (Primjer http://sanchophotography.blogspot.com/2011/01/28365-veins-of-city.html)

Čime radiš fotke – koji aparat? Koliko sam vidjela (mada sam laik) kvalitet je dobar što mi znači da ti je važan dio ovog projekta kvalitet fotografije. Jesam li u pravu?

Aparat je Canon 50D sa objektivom Canon EF-S 18-200mm 1:3.5-5.6 IS. Kvalitet fotografije mi je veoma bitan i kao što rekoh u prethodnom odgovoru, ponekad stvarno provedem puno vremena dok ne dobijem sliku koji sam zamislio.

Živiš u Emiratima. Hoće li čitav projekat biti od tamo?

Slike će pretežno biti iz Emirata, ali pošto sam često na poslovnim putovanjima bit će slika i iz drugih zemalja (http://sanchophotography.blogspot.com/2011/02/37365-kingdom-tower-riyadh.html) a i iz BiH na ljeto :)

Šta je cilj svega? Pretpostavljam da ima neki jer ga radiš javno, na blogu se mogu pratiti fotografije svaki dan.

Cilj sam opisao u odgovoru na prvo pitanje. A to što projekat radim javno je samo dio strategije da održim motivaciju, što će biti bar kako vidim do sad, najveći izazov.

Fotografija djevojčice koja se vrti me ponukala da te kontaktiram. Za sada mi je to najjača fotka jer, iako je fotografija, meni djeluje živo i malo me uhvati muka kad je gledam, kao da se i sama vrtim. Kako si je napravio? Ja sam laik, ali mi je tata rekao da si se i ti morao vrtiti sa njom da bi ispala ovakva. Je li u pravu?

Tu je tata potpuno u pravu :) Sjedili smo skupa na ringišpilu, tako da je ona ostala u fokusu a sve okolo se vrtilo.

Šta kad se sve završi? Izložba? Za tih nekih 10-ak mjeseci koliko je ostalo možda budeš zvijezda jer ko zna šta se sve još može uslikati.

Nisam još razmišljao o tome šta kad završim. Nadam se da ću do tada puno naučiti o aparatu, o fotografiji a ponešto i o samom sebi. Možda napravimo sljedeći intervju kada budem pri kraju projekta :)

Ja sam za, definitivno, a nadam se da ćeš istrajati i projekat završiti onako kako si planirao. Želim ti puno sreće u tome. I da dodam na kraju – ja ovo pratim redovno, k’o Veliki brat :)

Slika preuzeta sa http://sanchophotography.blogspot.com/