U prošloj lekciji sam pisala o Facebooku jer je, za sada, najdominantnija društvena mreža. Međutim, osim njega postoji još dosta društvenih mreža, alata i platformi koje vam mogu pomoći u životu na razne načine. U nastavku ću predstaviti neke od njih koje lično koristim ili sam koristila.

Twitter
Mnogi za njega kažu da je to “isto kao Facebook samo sa kratkim statusima”. Twitter je ipak mnogo više od toga, mreža koja vam omogućava da se povežete sa mnogim zanimljivim ljudima koje i ne znate, te da pratite šta oni pišu, rade, kuda se kreću i sl. Na raspolaganju vam je 140 karaktera i to u principu znači da morate biti originalni i zanimljivi da bi vas neko primijetio i počeo pratiti. Ono što je takođe važno – twitter je komunikacija, te samo tako ima smisla i samo ako ga tako koristite biće vam zanimljiv.

Tumblr i Posterous
Nisam slučajno skupa navela ove dvije platforme. Obe omogućavaju da pišete blog bez vlastitog kutka na internetu i to potpuno besplatno. Moderni su, jednostavni za korištenje i imaju značajan broj korisnika. Možete ih koristiti za predstavljanje sebe i svojih razmišljanja, svojih radova, a možete se “uvezati” i sa ostalim korisnicima ovih platformi. To je dobro ako niste sigurni da želite krenuti sa vlastitim blogom jer ovdje možete testirati koliko vas na primjer privlači pisanje i koliko možete biti istrajni u tome.

Blogger i WordPress
Ovo su dvije platforme za bloganje koje možete koristiti čak i sa svojom internet adresom. Ako nju nemate vaša adresa će biti nešto.blogspot.com ili nešto.wordpess.com . Ništa strašno, opet za početak super način da sebe testirate i vježbate kao blogera.

Flickr
Ovo je mjesto na kojem možete objavljivati svoje fotografije. Možete to raditi još na mnogo načina, o tome ću malo kasnije, ali Flickr je namijenjen samo fotografijama. Tu svi objavljuju samo fotke, postoji mogućnost komentarisanja od strane drugih korisnika, povezivanja sa drugim korisnicima i slično. U svakom slučaju ovo je globalni kutak za ljude koje zanima fotografija ili koji imaju potrebu da svoje fotografije negdje jednostavno objave a da bude lako vidljivo svima ostalim.

Youtube i Vimeo
Platforme za obajvljivanje vaših video uradaka. Youtube sigurno već uveliko poznajete a ni Vimeo nije loš. Oba su prilično jednostavna za korištenje i besplatna.

Svoj Youtube kanal možete koristiti za posao, za sve ono što ne možete napisati ili predstaviti slikom. Skoro svaki mobitel sada može snimiti video koji možete prebaciti na internet a to znači da u nekoliko koraka možete, na primjer, postupak pravljenja glazure od čokolade predstaviti cijelom svijetu. Naravno, ako mislite da u tome ima nešto zanimljivo :)

LinkedIN
Najčešće ga zovu profesionalna društvena mreža. Tu možete predstaviti svoju profesiju, postaviti svoju biografiju i predstaviti sebe u tom profesionalnom smislu – šta radite, gdje radite, šta znate da radite i sl. Nije rijedak slučaj da se baš tu pronalaze poslovi i zaposlenici, činjenica na našim prostorima ne u velikoj mjeri, ali nikad se ne zna.

Dakle, ako želite:

1. Pisati blog – tu su wordpress.com, blogger.com, tumblr.com, posterous.com

2. Predstaviti fotografije cijelom svijetu:
– Flickr
– Možete ih predstaviti i na svim ovim platformama za blog – wordpress, blogger, tumblr, posterous – sve imaju istu mogućnost i od svakog možete napraviti i foto blog
– Možete ih smjestiti i na Facebook i podesiti da ih vide svi ili samo prijatelji

3. Predstaviti video – Youtube, Vimeo
– Takođe možete postavljati i na Tumblr, Posterous, Facebook…

4. Postaviti muziku, neke svoje audio radove
– My Space – ima i drugih ali ih nisam koristila pa ne znam

Ima tu još mnogo drugih alata i platformi koje nisam lično koristila ali u svakom slučaju uvijek možete naći nešto što odgovara vašim potrebama i što će vam omogućiti da u nekoliko koraka i potpuno besplatno postanete vidljivi cijelom svijetu. Jednostavno – šta god da vas zanima ukucajte u Google i vrlo brzo ćete sigurno naći zadovoljavajuće rješenje za vaše potrebe.

******************************************************************
Ovo je bio 12. dio a jedanaesta lekcija priručnika “Internet za početnike u 13 lekcija” koji pišem.
– Uvod možete pročitati ovdje – Internet za početnike u 13 lekcija – Uvod
– Prvu lekciju možete naći ovdje – Šta je internet? – 1. lekcija
– Druga lekcija – Zašto početi koristiti internet? – 2. lekcija
– Treća lekcija – Zašto je važno koristiti internet u poslu? – 3. lekcija
– Četvrta lekcija – Lični imidž i internet – 4. lekcija
– Peta lekcija – Prvi koraci u korištenju interneta za običnu osobu – 5. lekcija
– Šesta lekcija – Kako koristiti internet za svoju malu radnju – 6. lekcija
– Sedma lekcija – Kako se to koristi internet? – 7. lekcija
– Osma lekcija – Djeca na internetu – 8. lekcija
– Deveta lekcija – Odlučili ste – hoćete na internet? Kako dalje? – 9. lekcija
– Deseta lekcija – Facebook – kako ga koristiti – 10. lekcija