Maestro in Blue

Moram vam preporučiti grčku seriju “Maestro” (ili “Maestro in blue” kako je nazvana na Netflixu), jer dugo nisam pogledala nešto da mi se tako dopalo. Uživala sam u svakoj epizodi i jedva čekala veče da odgledamo sljedeću.

Jer, namjerno nismo htjeli gledati više od jedne dnevno, da nam potraje duže. A i nekako nije od onih koje ti se daju “vezati” jer tako izgubi na utisku ono što pogledaš.

Radnja serije se dešava na otoku Paxos, a glavni likovi su članovi dvije porodice i maestro koji na otok dođe da pomogne u organizaciji muzičkog festivala. Porodicu čine Fanis, otac i muž koji se kandiduje za gradonačelnika, njegova žena Sofija, njena majka Haris i njihova djeca Klelia i Antonis. Tu su još i Marija, njen muž Halambros, glavni negativac, i sin Spyros. Ima tu još likova, ali ovo je osnova.

Ovo je uglavnom priča o ljubavi i porodičnim odnosima. O tome šta se sve krije iza naizgled savršene slike. O patrijarhatu i običajima koji su toliko duboko ukorijenjeni da je veoma teško sagledati suštinu. 

To kako su autori serije provukli sve aktuelne teme – od već pomenutog patrijarhata, preko odnosa prema LGBTQ ljudima i kako se snaći kad saznaš da je neko tvoj njihov dio, pa sve do korupcije, ignorisanja zakona i svega ostalog što jeste život mi je fascinantno. Ništa nije nerealno ili prenaglašeno, sve je tu, često samo kao jedna scena koja govori više od ne znam koliko riječi.

Glumci su mi odlični, svi redom. Nisam do sada gledala ništa grčko i moguće da je kod njih standard dobra gluma (a gledajući istoriju ima i logike). Ovdje baš nikom ne bih mogla naći zamjerku i svi likovi su jako realni. I nekako prirodno lijepi, što mi je posebno bilo drago vidjeti. Antonis i Haris su inače i pjevači, to sam poslije vidjela, i to objašnjava jako dobro pjevanje u seriji.

Serija je vizuelno prelijepa – od predjela gdje je snimana (poželiš se trajno odseliti na Paxos), do kamere koja je vrhunski dočarala sve što je bitno.

A muzika… to je priča za sebe. U svakoj epizodi ima jedna scena koja je za uživanje (video na kraju) i naravno da nakon ovog slijedi guglanje soundtracka serije.

Serija ima 9 epizoda, a pročitala sam da će biti druga sezona (i ona će biti zadnja). Ne smeta ni ovo samo da se odgleda, makar su stavili “nogu u vrata” kao prostor da se nastavi. U svakom slučaju je pravi biser i vrijedna za provesti vrijeme ispred ekrana.   

Link za seriju – https://www.netflix.com/ba/title/81644787

Završna scena serije, da vidite tu ljepotu, a predivna pjesma.