Autor: Hana Kazazović

Da mi je neko pričao kako u mom gradu imam primjer koji ruši najmanje 3 stereotipa i predrasude koje često i sama imam, ne bih mu vjerovala. A postoji takav primjer, prije par dana sam lično bila, slušala, gledala i htjela sebi lupiti par šamara zbog toga što ranije to nisam prepoznala.

Stereotipi koji su mi srušeni su:

1. NVO organizacije u BiH uglavnom mlate praznu slamu i ne rade ništa konkretno

2. Mladi u BiH, posebno u Zenici, su inertni i nezainteresovani za bilo šta

3. Nove, neuobičajene stvari ne mogu uspjeti bez podrške politike i države

Odem na Radio Active u Zenici i ostanem bez teksta, jer su oni kontra primjeri za sve 3 stavke.

Postoje od 2011. a ja sam tek sad otišla do njih i odlučila napraviti priču o njima. Priznajem, stid me. Nije opravdanje to što sam zadnje 4 godine u Zenici bila samo fizički, a glavom na 100 drugih mjesta. Nije opravdanje ni to što sam se odvikla od slušanja radija, a to se desilo jer me mozak zabolio od silnih uglavnom glupavih reklama i priče.

Ali, šta me konačno zainteresovalo?

Ugledala sam najavu za koncert Nene Belana na kojem je piše „Centralni događaj fundraising kampanje za Radio Active, prvi community radio u BiH“

Fundraising?! Community radio?! Neko to radi u BiH, u Zenici a ti, Hana, nemaš pojma o tome?!

U par dana sam dogovorila sastanak na kojem sam slušala sve otvorenih usta. A evo već par dana i radio Active slušam počesto.

Pa, da srušimo stereotipe, odnosno da vam objasnim šta to oni tako fenomenalno rade.

  1. Radio Active je aktivnost NVO organizacije „Naša djeca“ koja u Zenici postoji od 1992. godine. U sklopu svojih različitih aktivnosti su 2011. pokrenuli ovaj radio.

Konkretno i jasno. I vrlo hrabro, ako mene pitate.

  1. Na radiju radi 60 mladih – srednjoškolaca i studenata. Znači, nije da su tu neki stariji koji „k’o fol“ pričaju priče o mladima nego – tu rade mladi. Oni su voditelji programa, urednici, spikeri, rade na web stranici, društvenim mrežama, sve što treba na takvom jednom projektu. Imaju hijerarhiju, urednike koji su na čelu i koji novopridošle uvode u posao i uče kako će raditi. Imaju sedmične redakcijske sastanke na kojima se dogovaraju šta će i kako raditi. A kad uđeš u taj njihov prostor i kad ti mahnu iz one kabine prosto možeš opipati tu mladalaču, pozitivnu energiju.

Ne kažu bez razloga da radio Active zrači pozitivnom energijom.

ra1

I da, ima ih i iz prigradskih mjesta, da ne pomislite kako su tu samo mladi iz grada. Putuju iz Vranduka, Babina, svoje slobodno vrijeme troše na nešto lijepo, korisno za sebe a i za zajednicu.

  1. Radio Active uspijeva bez pomoći države. To je čak njihova prednost jer, kako kažu – tako ostaju nezavisni. Ali nije da im ne bi pomoglo da imaju neki ljepši, uslovniji prostor, jer su sad u podrumskim prostorijama, a to nije najsjanije rješenje.

Finansiraju se od projekata i, pazite sad – fundraisinga. A to je, za one kojima je taj pojam nepoznat – skupljanje novca od raje organizovanjem različitih aktivnosti i dešavanja. Do sada su organizovali Halloween zabavu prošle godine i koncert Rambo Amadeusa u aprilu ove godine. I sve je prošlo fantastično, a Ramba su „kupili“ odnosnom i profesionalnošću i dok se družio sa njima dao im je pregršt korisnih savjeta za budući rad koji im itekako pomažu.

Sad su odlučili cijeli novembar posvetiti aktivnostima za prikupljanje novca i organizuju puno dobrih i zanimljivih dešavanja – od toga da će cijeli mjesec program emitovati iz Cluba 072, pa do predstavljanja knjiga, poetskih večeri, promocije pjesama i sl, do koncerata od kojih je najveći Neno Belan. Njega organizuju u pozorištu i to jedva čekam i ja. Imate u nastavku i kompletan program dešavanja iz kojeg možete vidjeti šta tu sve ima. Ja sam pikirala par dešavanja, a posebno promociju pjesme „Black boys“ grupe – dječaci od 11 godina koji su snimili svoju prvu pjesmu, a koji su sve na radiju oduševili, pa i ja jedva čekam da ih vidim. I da, zaboravih reći a važno je – imaju i svoj studio u kojem snimaju pjesme, poeziju, bajke za djecu i stvarno tu ima super stvari.

img_3121

Nije jednostavno raditi na ovakvom principu u državi u kojoj je pojam fundraisinga skoro potpuno nepoznat. Evo, ne mogu čak ni smisliti normalan prevod za tu riječ kod nas. Ali eto, oni su hrabri i rade tako i uspijeva im.

Šta u stvari znači community radio?

To sam i ja prvo pitala da mi objasne, pa su mi rekli da su „community“ jer nemaju komercijalnu dozvolu, što znači da od svojih aktivnosti ne mogu ostvarivati profit (da, zato skupljanje novca aktivnostima).

Svi njihovi volonteri imaju honorare za svoj rad i ne, na radio Active nema reklama. Nikakvih komercijalnih reklama i to je takav praznik za uši da sam eto i ja konačno počela slušati radio ponovo.

Kad je u pitanju program imaju dva pravila – nema turbofolka i nema govora mržnje. Vrlo često puštaju radove mladih iz regiona koji inače nemaju priliku da se probiju na nekim drugim radio stanicama, a i slušaju se ne samo u Zenici nego svuda.

Meni je njihova priča veoma zanimljiva i hrabra i prosto mi je kao svjetionik na moru u koji mnogi možemo gledati i orjentisati se prema njemu.

Radio Active možete slušati na 88,5 FM ili online na http://activezenica.com/ A ako ste u Zenici u novembru bacite pogled na program kampanje – sigurno ćete naći nešto i za sebe bez obzira na broj godina :)

Klikom na plakat otvorićete ga u većoj dimenziji:

raspored-aktivnosti-plakat-radio-active-final