AutorHana Kazazović

Your attention is your most valuable possesion. Give it as a gift to the people you love most, not a bunch of clowns on the Internet. Give it to the work that matters most, not distractions. – Leo Babuta

Ili u prevodu, za one koji ne znaju engleski:

Vaša pažnja je najvrjednije što imate. Poklanjajte je kao dar ljudima koje najviše volite, ne gomili klovnova na internetu. Poklonite je poslu koji vam najviše znači, ne onome što vam smeta. – Leo Babuta

Naletih u Leovom tekstu Living the Simple Life na ovaj citat, pa mi se toliko svidio da me potakao da napišem i tekst. A ako ste čitali moj tekst o ignore listama (Imate li vi svoju životnu “ignore” listu?), ovo će vam samo pomoći da ih napravite i da svjesno odaberete na šta ćete u svom životu trošiti svoje vrijeme, pažnju i energiju.

Preletim pogledom svoje profile na društvenim mrežama na kojima sam zbog posla stalno prisutna i shvatim koliko često čitam besmislene rasprave na različite teme. Pokušah sebi odgovoriti na pitanje šta imam od čitanja komentara neistomišljenika, ljudi koji tako gorljivo brane stavove sa kojima se ne slažem, pa mi nijedan odgovor ne zvuči dovoljno smisleno.

Da bih upoznala način razmišljanja tih ljudi? Dijelom da, ali kao da već ne znam kako misle. Kao da nije dovoljno pročitati jedan stav ili nečije mišljenje, pa na osnovu njega shvatiti suštinu?

Iz iskustva mogu reći da jeste dovoljno i da mi svi dobro znamo kako razmišljaju oni koji se ne slažu sa nama.

Kad se sjetim koliko sam puta čitala komentare ispod vijesti na internet portalima i čudila se, zgražavala ili ne znam ni ja šta već… Radili ste to nekad i vi, znam.

Koji je bio rezultat toga?

Bol u stomaku, nerviranje, čuđenje?

Da, sve navedeno.

I nakon toga samo nama koji to čitamo bude loše, a ne budemo ni za mrvu pametniji, naravno.

Zašto to raditi? Ako je zaista naša pažnja nešto najvrjednije što imamo – zašto je pokloniti ljudima koji ne znaju napisati rečenicu bez psovke ili poziva na linč?

Ovo se može primijeniti na još situacija. Na primjer – koga pratite na društvenim mrežama – ljude koji su vam dragi iz bilo kojeg razloga ili tu ima i onih koji vas nerviraju?

Zašto pratite one koji vas nerviraju? Volite da se nervirate?

Razmišljajući o ovoj pažnji zamislila sam je u dvije varijante koje i vama možda mogu pomoći da je pametnije rasporedite.

  • Zamislite je kao nešto što vam je najvrjednije – ljubav, novac, čokolada ;) I sad zamislite da to svoje blago poklanjate onima na koje usmjeravate svoju pažnju.

Da li biste svoju ljubav poklonili onima koji vam idu na živce? Da li biste im dali čokoladu? Ne biste? Onda nemojte ni pažnju.

  • Zamislite da je pažnja jednaka vremenu koje imate na raspolaganju. Što je više trošite na one koji vas nerviraju, manje će vam ostati za one koje volite.

U suštini ovo ne morate ni zamišljati jer to jeste tako. Dok sjedite na kafi sa sestrom, mamom, najboljom prijateljicom ili prijateljem i piljite u telefon da pročitate šta je neko napisao na Twitteru, vi upravo to radite.

Zato da ponovimo još jednom:

Vaša pažnja je ono najvrjednije što imate. Poklanjajte je kao dar ljudima koje najviše volite, ne gomili klovnova na internetu. Poklonite je poslu koji vam najviše znači, ne onome što vam smeta. – Leo Babuta