Sedmično pišem i subotom šaljem newsletter na adrese ljudi koji su se prijavili da ga žele primati i u njemu s ljudima komuniciram na malo prisniji način. Prisniji u kontekstu da ispričam čime se trenutno bavim i zanimam, šta me žulja i/ili inspiriše, šta čitam / slušam / gledam a da valja i vrijedi preporučiti. A eventualno podijelim i nešto lično. Tako sam nedavno napisala da sam za lingvisti.ba držala jedno online predavanje na temu kako da ostanemo normalni sa današnjim medijima, ali je specifično bilo to što sam predavanje držala na engleskom.

E sad, ja engleski koristim godinama tako što uglavnom čitam i slušam sadržaje na engleskom i sve razumijem. Ali sa praksom govorenja nisam baš česta i onda uvijek imam tremu. I u tom newsletteru sam napisala kako bih voljela da imam priliku bar 1 mjesečno s nekim pričati na engleskom. I onda mi se javila jedna dugogodišnja čitateljka sa prijedlogom da se čujemo online onoliko često koliko meni odgovara (jer čak ne živi u mojoj državi) i ja sam, naravno, pristala.

Njoj je engleski ljubav i profesija i nije joj maternji, ali to nije ni bitno. Čule smo se juče prvi put i ja evo ne mogu dovoljno zahvaliti ni njoj ni SveMiru što je stvari posložio tako kako jeste. I na tome što sam ja tražila i na tome što je ona odgovorila i ponudila svoje slobodno vrijeme da meni pomogne i ispuni mi želju.

Jedna od najkorisnijih stvari koje sam već do sada naučila sa mojom psihoterapeutkinjom jeste da ne čekam da se stvari dese same od sebe, da me neko prepozna, da mi neko ponudi nešto i slično – nego da ja tražim, pitam, ponudim. Jer jesam imala običaj da očekujem da se mnoge stvari dese same od sebe, a ono gle čuda – niko nešto posebno nije zadužen da se bavi mojim životom osim mene. 

I da, nije ugodno iskoračiti iz zone udobnosti u kojoj je sve poznato, ali je samo to način na koji rastemo. Ili popravljamo i vježbamo engleski, u ovom konkretnom slučaju. 

Hvala M. Sigurna sam da će SveMir nagraditi tvoju pruženu ruku. 

A i ostalima poruka – tražite, recite otvoreno šta vam treba i šta bi vam pomoglo ili vas usrećilo. Nemojte čekati da neko to pogodi jer mu možda nikad neće pasti na pamet. Možda to nećete dobiti, ali bar ćete znati da ste pokušali.

I pribilježite se za newsletter, ako želite :) Ovdje – https://cyberbosanka.me/newsletter/