Zato što je mozak otprilike kao mašina za mljevenje oraha. Ako u nju stavite loše, užegle orahe, ne možete dobiti na izlazu kvalitetan orah od kojeg ćete napraviti dobru baklavu. 

Naravno, mozak radi komplikovanije stvari i neće vam izbaciti isto ono što u njega unesete. On pravi kombinacije, i ako se bavite pisanjem on će pokupiti inspiraciju i sadržaje iz svega što ste vidjeli i slušali. I nećete dobiti isti kvalitet ako na primjer gledate reality show i tuđe svađe i na primjer nekog filma koji će vas potaknuti na razmšljanje ili iz neke knjige / podcasta koji će vam govoriti o stvarima koje ne znate ili o ljudima koji će vas inspirisati.

Otprilike kao i sa hranom – ako jedete kvalitetne namirnice osjećaćete se puno bolje nego ako se hranite prerađenom hranom. Mislim da je ista stvar i sa količinom – ako samo čitate ili samo slušate druge i nemate priliku da odmarate mozak i da mu date vremena da sam radi i stvara, isto je kao kad se prežderavate i ne date prostora svom želucu da provari hranu.

Umjerenost i kvalitetni sastojci – ključ za zdravlje i duha i tijela. Jer sve ovo utiče na to kako se osjećamo, a ne samo šta stvaramo i kreiramo. E sad, neću vam ja govoriti šta je dobro ili loše za vas. Svako to može prepoznati za sebe. Ali mislim da je najlakše reći kako je loše ono što vas uznemiri ili iznervira, ono što vam podigne pritisak i učini da se osjećate loše. Meni su to svađe, tuđe prazne priče poput reality programa, tekstovi o tome šta je neko rekao i gdje se pojavio (dakle svi portali uglavnom), komentari na društvenim mrežama ispod tekstova i vijesti i sl. 

Naravno, nisam neko ko bira samo teške sadržaje. Pogledala sam vjerovatno svaki dostupan Hallmark film i sve Bridgertone i ostale serije za odmaranje mozga. Pročitala sam i sve “Virgin River” knjige i puno toga što je napisala ista autorica. Ali to je zabava za mene. I stand-up komedije, povremeno. Pazim koga pratim i čitam na društvenim mrežama. Duže od deceniju filtriram sadržaje i imam liste na Twitteru, a veoma vodim računa koliko vremena uopšte provodim čitajući druge. 

Eto, čisto tema da vas možda potakne da na razmišljanje, ako vam je ovako nešto bitno. Meni jeste pa zato često o ovome pišem i govorim :)