Palo mi je to na pamet dok sam slušala podcast u kojem je Rich Roll razgovarao sa Lisom Bilyeu. Ona je objašnjavala kako stalno radi na odnosu sa mužem, kako je to “aktivnost” na kojoj rade i koju ne shvataju olako, nego prosto vrijeme i pažnju tom odnosu posvećuju kao što rade sa ostalim stvarima u životu.

Na primjer, pošto oboje puno putuju, imaju dogovor da ona s vremena na vrijeme dogovori vrijeme koje će provesti zajedno i u kojem će se povezati. Rade zajedno pa im se često prepliću privatni i poslovni odnos i njen suprug Tim radi puno više od nje (jer ona ima nekih zdravstvenih problema). Pa je onda tražila način kako da to privatno i poslovno razdvoje i našla je – ima lampu koju kad upali to znači da je u “privatnom vremenu” i da joj tad on ne postavlja nikakva poslovna pitanja. Sve dok lampa ne radi može. To mi je simpatično.

Drugo, dogovorili su se da je njen zadatak da prepozna kad im treba zajednički izlazak. I takođe je dogovoreno da Tim oko toga ne pravi problem u smislu “Ne mogu sad” nego da pristane bez pogovora, a ni ona da ne pretjeruje. Kad ona prepozna da im to treba, onda nazove njegovu asistenticu da mu u kalendaru rezerviše tih par sati. Lik radi 120 sati sedmično, tako da je baš ovako nešto potrebno.

Imaju i sistem za telefonske pozive. Prva dva poziva ako ga zove, onda je zbog posla. Ako nazove i treći put onda je to poziv supruge i na to je bolje da se javi, jer obično znači da je neka frka. To se i desilo jednom kad je Lisa imala problem sa zdravljem, pa je Tim odmah znao da je situacija ozbiljna. 

Takođe su definisali da ona uvijek kaže kad joj treba samo da je sasluša i zagrli ili stavi ruku na koljeno jer je to ono što joj pruža podršku kad je u krizi. A kad joj treba muž koji će smišljati načine kako da nešto popravi. Znate to – muškarci imaju običaj da odmah traže rješenja, dok ženama često treba samo da se izjadaju i odmah je lakše. Sve su to objasnili jedno drugom i uvijek otvoreno komuniciraju šta kome u određenom momentu treba.

Nema podrazumijevanja i čitanja misli. To mi se dopalo pa kontam kako nije loše nešto od ovog primijeniti u životu. Zato sve ispisah :)

P.S. Koga zanima konkretno podcast, možete ga poslušati ovdje – https://www.youtube.com/watch?v=thBKP3hpOjw&t=3s