Autor: Hana Kazazović

Prošle sedmice sam bila par dana u Sarajevu i posjetila konačno i Zemaljski muzej. I u Sarajevo i u muzej sam otišla bez namjere da pišem tekst o tome, ali pregledajući neke od fotki koje sam napravila odlučih da ipak na blogu napravim zapis o tome. Možda nekog ta ljepota inspiriše da i sam napravi sličnu posjetu, definitivno vrijedi.

A ja ću nekad, kad budem imala mrvu više vremena i malo bolju tehniku napraviti jedan pravi #hodajsamnom po Sarajevu, onakav kakav odavno imam zamišljen u glavi :)

Zemaljski muzej

Prije svega, Zemaljski muzej je mjesto koje zaista vrijedi posjetiti i planirajte za tu posjetu najmanje 3 sata. I to je malo ako želite da se udubite u bilo koju od postavki, jer je svaka za sebe zanimljiva na svoj način.

Mi smo krenuli od odjela Arheologije u kojem su odjeljci za praistoriju, antiku i srednji vijek.

Ja sam na tom odjelu vrlo malo fotkala jer sam bila zadubljena u izložene predmete. Fascinantno je kako su lijepi spomenici nađeni na našim područjima iz na primjer 3. i 4. vijeka. Slikala sam ova dva jer su nađeni kod Zenice.

zemaljski muzej 1

Ispod desnog piše: Nadgrobni spomenik Zenica IV stoljeće – Roditelji Aurelije Krescentin i Julijana dobrom sinu Filicijanu koji je umro u tridesetoj godini i zaslužio zahvalnost, iz ljubavi i sebi za života podigoše spomenik.

I većina je takvih koji vas ostave bez teksta.

Nakon ovog uslijedila je antika i srednji vijek i iz tog dijela imam samo jednu fotku, ovu.

zemaljski muzej 2

Dio koji obiluje predmetima sa Bobovca, predmetima koji govore o kraljevima Bosne. Najviše su me oduševile povelje zbog rukopisa koji je fascinantan, i nakit koji je jako zanimljiv. Gledaš ga i kontaš kako je neko prsten koji stoji ispred tebe prije par stotina godina nosio na ruci. I ostaneš bez teksta.

Zemaljski muzej – botanička bašta

A onda – botanička bašta koja je pravi mali raj. I u njoj puno stećaka. Ali te slike će dovoljno reći same za sebe.

zemaljski muzej 3

zemaljski muzej 4

zemaljski muzej 6

zemaljski muzej 7

Ne znam kako je tokom nekog drugog godišnjeg doba ali je proljeće u ovoj botaničkoj bašti bajkovito.

zemaljski muzej 9

zemaljski muzej 110

zemaljski muzej 111

zemaljski muzej 112

zemaljski muzej 113

Nakon toga smo posjetili odjeljenje za prirodne nauke. Tu nisam ništa fotkala, ali ću vam ispričati utiske :)

Naime, tu je dio za botaniku, geologiju i zoologiju. I možete vidjeti sve životinjske i biljne vrste koje se mogu naći na području BiH ali i inače. Vidjela sam milion leptira koji su me oduševili i 2 miliona buba koje su me prestravile :D Pretjerujem sa ciframa, nema ih na milione vjerovatno ali ih ima puno. I sjetim se kako je Dara pisala o oduševljenju četvorogodišnjaka u jednom drugom muzeju i skontam kako ovdje sigurno djeca uživaju. Zato ako krenete sa svojom djecom u odjel za prirodne nauke računajte da će vas vjerovatno morati tjerati pred zatvaranje jer djeca sigurno budu oduševljena i sve im je ovdje zanimljivo :D

Zemaljski muzej – etnologija

Na kraju dio gdje se moj telefon ugrijao od fotkanja – etnologija. Šta mogu kad su mi postavke baš lijepe i svaka priča uz njih zanimljiva. A posebno je interesantno to da su drveni detalji i ukrasi preneseni iz stvarnih kuća u BiH. Pored svakog piše odakle je, ja nisam zapisivala pa ćete to morati sami pogledati. Evo zato fotke.

zemaljski muzej 115

zemaljski muzej 116

zemaljski muzej 117

zemaljski muzej 118

 

20

zemaljski muzej 121

zemaljski muzej 122

zemaljski muzej 123

zemaljski muzej 124

zemaljski muzej 125

Sve informacije o radu muzeja i cijenama karata inače možete pronaći na http://www.zemaljskimuzej.ba/ i ja svakako preporučujem da ga posjetite kad budete u Sarajevu.

A na kraju imam još dvije fotke koje su i posebno drage. Ovo je meni inače najljepši dio Sarajeva i kad god odem u ovaj grad ne računam da sam bila ako ne prošetam ovuda. Da, u pitanju je Vilsonovo šetalište koje je takođe najljepše u proljeće. Želja mi je da napravim mini video #hodajsamnom sa ove lokacije i to ću napraviti čim budem imala uslove za to. A do tad evo vidite ovako kako je lijepo :) Posebno je lijepo uveče kad se zabrani saobraćaj pa stotine ljudi šeta, trči i voza se na biciklima i rolama, skupa sa djecom i ljubimcima.

vilsonovo setaliste sarajevo 26 vilsonovo setaliste sarajevo 27


 — —